Menu

Újabb kormányzati pofon a XV. kerületnek

2021.06.09.

Egyetlen ellenzéki vezetésű kerület sem kaphatott forrást a kormány által most megítélt útfelújítási támogatásokból. A testület hiába kérte a helyi kormánypárti képviselőket a lobbizásra.

Pár hét alatt több mint 30 milliárd forint támogatást ítéltek meg a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére önkormányzatoknak. A kormány gondosan ügyelt rá, hogy ezekből forrásokból egyetlen ellenzéki vezetésű fővárosi kerület – így a XV. kerület – se részesedjen. Előbb „az átlagosnál rosszabb pénzügyi helyzetben lévő”, 25 ezer főnél népesebb városok önkormányzatai között osztottak szét 23 milliárd forintot, egy keddi kormányrendelet pedig a fővárosi kerületeknek juttatott összesen közel 9 milliárd forintot útfelújításra, valamint földutak leaszfaltozására.

Kiderült, ebből az összegből egyetlen ellenzéki vezetésű fővárosi kerület sem részesedett. Kizárólag fideszes/független vezetésű kerületek részesedtek a támogatásból, egyetlen kormánypárti városrész, a kis területű Belváros maradt ki a kormányhatározatból.

A támogatások:

  • XVII. kerület, Rákosmente: 2,854 milliárd forint
  • XVI. kerület: 2,383 milliárd forint
  • XXI. kerület, Csepel: 2,314 milliárd forint
  • XX. kerület, Pesterzsébet: 579 millió forint
  • XXII. kerület, Budafok-Tétény: 500 millió forint
  • X. kerület, Kőbánya: 89 millió forint

Persze már a támogatási keret tavaly nyári bejelentésekor előrevetítették Gulyás Gergely szavai ezt a végkimenetelt. A kancelláriaminiszter akkor mondta, „az új fővárosi vezetőség egyértelműen politikai alapon osztja az útfelújításra rendelkezésre álló 25 milliárd forintot.” Gulyás tavaly 5 milliárdos keretről beszélt a költségvetés tervezése kapcsán – ebből lett mostanra közel 9 milliárd, mégsem juthatott semmi forrás a nem fideszes kerületeknek. A miniszter érvelése ott kap léket, ha látjuk, 2019 óta azért történik több útfelújítás egyes városrészekben, mert 2010 és 19 között alig újultak meg az útjaik. Ékes példája ennek a XV. kerületi utak állapota – a Tarlós-érában gyakorlatilag nyílt titok volt, hogy a Rákospalota, Pestújhely és Újpalota fővárosi fenntartású útjain nem történhet felújítás.

A mostani kormányhatározat jelzi a kerületi fideszes képviselők kudarcát is. Mint ismert, a testület még tavaly augusztus végén kérte fel a kormánypárti tagokat, hogy „lobbizzanak” Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternél egyes XV. kerületi, fővárosi fenntartású utak felújítása érdekében. Bakos Mária Magdolnát a Deák utca és Eötvös utca, Csonka Lászlót a Zsókavár utca, Lehoczki Ádámot az Erdőkerülő utca, Mihály Zoltánnét a Rákos út, dr. Szalay Kornél Gézát a Pozsony utca kapcsán kérte fel az előterjesztés arra, hogy a képviselő-testület nevében tárgyalásokat kezdeményezzen. A kormányhatározat nemcsak a kormány bosszúját, hanem az ő kudarcukat is jelenti.

(Cs.B.)

Borítóképünkön a Drégelyvár utcai felüljáró, amelynek a felújítása nem történt meg 2010 és 2019 között, majd a munkák 2020-as megkezdésekor kiderült, olyan rossz állapotban van, hogy gyakorlatilag életveszélyes, fotó: BKK