Menu

Vége a színjátéknak: semmilyen kompenzációt nem nyújt a kormány a kerületnek

2021.05.07.

Megjelent a kormányrendelet, amely 23 milliárd forintot juttat a városi önkormányzatoknak – az összegből 0, azaz nulla forint jut Budapestnek, így a XV. kerületnek is.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette: a kormány 23 milliárd forintos támogatási keretet nyújt összesen 27, „az átlagosnál rosszabb pénzügyi helyzetben lévő”, 25 ezer főnél népesebb város önkormányzatának. Azt a miniszter nem verte nagydobra, hanem a később megjelent kormányrendeletből lett világos, hogy

Budapest 0, azaz nulla forint kompenzációhoz jut a kormányzati elvonások után, és így a több milliárdos megvonással küzdő XV. kerületnek sem jut semmi támogatás.

A kormány Budapest kivéreztetését azzal magyarázta, hogy a főváros gazdasági teljesítménye az országos átlag kétszerese, és az uniós átlag feletti fejlettségű. Ráadásul a kormány szerint a főváros jelentős pénzügyi tartalékokkal is rendelkezik. Arról a kormány mélyen hallgat, hogy a járvány miatti bevételkiesések, valamint a kormányzati elvonások közel százmilliárdos lyukat ütöttek a fővárosi önkormányzat bevételein. Arról sem beszél a kormány, hogy a közösségi közlekedés finanszírozására költendő iparűzésiadó-bevételeket lékelték meg – és ez azt jelenti, hogy a BKK működése nem biztosított az év végéig.

A XV. kerület működését is nagyban befolyásolják a kormányzati elvonások, az önként vállalt feladatok ellátásán kellett leginkább spórolni.

Az arcul csapással felérő kormányhatározat napjáig a XV. kerülettől 1,2 milliárd forintot vett el a kormány a megszorításaival és az összeg az év végéig 3,5 milliárd forintra fog felkúszni.

„Ebből is látszik, milyen ócska és olcsó színjáték volt az egyeztetés a kormánnyal. Ne feledjék: a kifosztás nem kormányzás!” – kommentálta a kormánydöntést Facebook-oldalán Cserdiné Németh Angéla.

Ezzel arra utalt, hogy Fürjes Balázs márciusban egyeztetésnek csúfolt, rövid online audienciát tartott az önkormányzat vezetőinek. Az államtitkár már eleve erősen indított akkor, mert a beszélgetés megszakításával fenyegetőzött arra az esetre, ha az önkormányzat közvetítené azt a kerület lakói számára. A kurta alkalmon is kiderült, hogy valójában nem tárgyalásról, egyeztetésről van szó, a kormány diktál, és az érintett önkormányzat halkan megjegyezheti, mit szeretne. Fürjes Balázs gyorsan ki is jelentette, a kormány nem tudja az iparűzési adóra adott kedvezményt elvonásként értelmezni, hanem segítségnek tekinti. Persze azt nem tette hozzá, hogy az adóelengedés nyereséges vállalkozásokat érint csak, a nagy bajban lévőknek nulla forint segítséget jelent.

Az is elhangzott a részéről, hogy „fontosak az önkormányzatok, de a munkavállalók, családok az elsők, őket kell elsősorban segíteni, a bürokratikus intézmények hátrébb sorolódnak”. Fürjesnek annyira voltak fontosak a munkavállalók a járvány alatt, hogy államtitkári munkavállalóként egy 2020-as kormányzati döntésnek köszönhetően 35 százalékkal (!) nőtt a fizetése. A kiadásokkal pedig annyira bánik visszafogottan, hogy a korábban általa menedzselt atlétikai világbajnokság költségei két évvel a rendezvény előtt már bőven 200 milliárd forint felett tartanak.

Az államtitkár szavaiból akkor semmi konkrétum nem derült ki, annyi érdekességet megtudhattunk, hogy Fürjes Balázs egykor a Vácduka téren lakott. Elhangzott, a kormány hamarosan lezárja a tárgyalásokat a fővárosi kerületekkel és a fővárosi vezetéssel, megkapta tőlük a priorizált fejlesztési igényeket, és április közepén döntés születhet. De még ekkora sem ígért feltétlenül döntést. Természetesen a kormánypárti vezetésű településeknek nem kellett ennyit előszobázniuk a kieső bevételeik kompenzálásáért, róluk már tavaly karácsony előtt gondoskodott a kormány.

Ebből az ígéretből lett a május eleji nagy semmi.

A bejelentésre reagált csütörtökön Karácsony Gergely is. Budapest főpolgármestere arra hívta  fel a figyelmet, hogy kormány 23 milliárdos önkormányzati kompenzációt jelentett be, miközben csak Budapestet a decemberi döntéssel több mint 31 milliárd forintos bevételtől fosztották meg. Ráadásul még a segítséget is úgy jelentették be, hogy az adott városok fideszes politikusai előbb értesültek róla, mint az érintett önkormányzati vezetők.

A XV. kerület fideszes politikusai, mint annyi esetben eddig, most is csak asszisztálnak az itt élők kifosztásához. Pontosabban elvannak, mint hal a vízben:

(Cs.B.)