Menu

Megemlékezés a mártírhalált halt Bauer Sándorról

2023.01.24.

Az Önkormányzat idén is megemlékezett róla a Rákospalotai Köztemetőben.

Bauer Sándor az emberi jogok eltiprása és a kommunista önkény ellen való tiltakozás jeléül 1969. január 20-án a Múzeumkertben nyilvánosan felgyújtotta magát, amelybe három nappal később a kórházban belehalt. Az Önkormányzat képviseletében dr. Matlák Gábor és Tóth Imre alpolgármester emlékezett meg a fiatal mártírról pénteken a Rákospalotai Köztemetőben.

Tóth Imre és dr. Matlák Gábor

Egy megemlékezés sohasem a múltról, mindig a jelenről, a múlt és jelen kapcsolatáról szól. Ha a múltról szóló beszédekben nem lenne ott a jelenünk, akkor azokat történészek és nem politikusok tartanák” – kezdte a beszédét dr. Matlák Gábor, majd később hozzátette:

Bauer Sándor aktív, tetterős fiatal volt, aki az igazságra és a szabadságra vágyott, de csak hazugságokat és elnyomást tapasztalt mindenütt.

Amikor 1969-ben a Magyarországon legkilátástalanabbnak tűnt minden, Bauer Sándor vigyázó szemeit Prágára vetette. Arra a Prágára, ahol egy héten belül a putyinbarát elnök helyére egy unió- és NATO-barát egykori katonatisztet választanak, leszavazva egy, a hatalomért ringbe szálló, korrupt politikai vállalkozót. Merítsünk erőt Bauer Sándorból, aki a mi szabadságunkért, az európai népek szabadságáért halt meg és higgyünk benne, hogy nem csak Prágában jön el a tavasz!” – zárta beszédét dr. Matlák Gábor.

A teljes beszédet ide kattintva lehet letölteni.