Menu

Vigyáznak ránk: három XV. kerületi Budapest hősei között

2020.05.11.

Budapest csak magára számíthat, az államra nem, így hatványozottan meg kell becsülni azokat, akik nap mint nap működtetik a várost.

A főváros nemrég Budapest hősei címmel indított kampányt, hogy fotókon és videón is bemutasson néhány olyan köztünk élő embert, akiknek a munkája elengedhetetlen ahhoz, hogy a város élete a koronavírus idején se álljon meg. A szereplőktől egy-egy mondatot is idéztek, amiben a fővárosiaknak üzentek odafigyelésről, együttérzésről és megelőzésről.

A kampány szereplői közül hárman is a XV. kerületben dolgoznak: dr. Szinetár László háziorvos, Takács Eszter és Tornyos Gabriella idősgondozók. Dr. Szinetár László a Deák utcai rendelő háziorvosa, sebész és érsebész szakorvos. „Egészség egyenlő megelőzés. Figyeljünk egymásra és magunkra” – üzente a fővárosi kampányban.

Takács Eszter és Tornyos Gabriella egyaránt az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) Házi Gondozó Szolgálatánál dolgozik. Tehát a kerületi idősekről gondoskodnak, házi segítséget nyújtanak. Takács Eszter 18 éve dolgozik idősekkel, és a kampányban On Sai üzenetét idézte a budapestieknek, amit az időseknek is közvetít munkája során: „A tettek mutatják meg, ki vagy, nem a szavak”. Tornyos Gabriella 25 éve dolgozik közalkalmazottként, 18 éve az ESZI-nél. A fővárosiaknak azt üzente: „A jóakaró együtterzés azzal kezdődik, hogy elfogadjuk a történéseket, anélkül, hogy elfordulnánk!”.

A koronavírus-járvány hatalmas kihívást jelent az önkormányzatoknak és önkormányzati intézmények dolgozóinak, hiszen a vírus elleni védekezésben, szociális és házi segítségnyújtásban csak egymásra támaszkodhatnak.

A XV. Kerület Önkormányzata a járványügyi intézkedések szigorú betartatásával, védőfelszerelésekkel és, ha arra szükség volt, tesztekkel segítette a dolgozók munkáját, a járvány megfékezését. Emellett különböző szociális intézkedésekkel segíti a kerületi vállalkozásokat és családokat, hogy anyagilag is át tudják vészelni ezt az időszakot.

A védőfelszerelés, tesztek biztosítása, ahogyan az átfogó szociális segítség is állami feladat lenne, a kormány azonban ezeket a feladatait nem vagy igen kis mértékben teljesítette. Ezt jelezték vissza a XV. kerületi lakosok is kérdőívünkre adott válaszaikban. Ahogy a többi fővárosi önkormányzat, így kerületünk is egyre csökkenő állami forrásokkal teljesít túl ebben a nehéz időszakban. Ennek ellenére továbbra is odafigyelünk, vigyázunk egymásra és Önökre.

(Á.K.)