Menu

Leosztályozott kormányzat, jóra értékelt önkormányzat

2020.05.10.

Az önkormányzat nemrég online kérdőívben kérdezte a kerületieket, mivel elégedettek, mivel nem a járvány alatti intézkedések közül és mire lenne szükségük.

Több mint félezer kitöltő gondolta úgy a XV. kerület felhívására, hogy érdemes online kérdőíven keresztül elmondania véleményét a koronavírus-járvány alatti kormányzati, illetve önkormányzati intézkedésekről. Tanulságos lett a kérdőívek kiértékelése.

Bár a kormánypropaganda hangosan szól most is, plakátokra jelenleg is több milliárdot költ az állam, az emberek – sajnos – a bőrükön érzik, hogy ez a vírus elleni küzdelemben kevés. Ha megkérdezik őket és nem csak “konzultálnak” velük, kinyilvánítják, hogy elégtelennek tartják azt, amit a kormány a járvány okozta károk enyhítése érdekében tesz. A szociális segítségnyújtással a válaszolók 45 százaléka, a családoknak nyújtott segítséggel a 46,4 százalékuk, a gazdaságvédelmi akciótervvel 41,5 százalékuk volt nagyon elégedetlen.

A válaszadók osztották a kormány intézkedéseivel szembeni kritikákat, hiszen a legtöbben az őszinte kommunikációt hiányolták a fertőzöttek számával és a védőfelszerelésekkel kapcsolatban. Sokan kevésnek tartják a családoknak, munkavállalóknak, a munkanélkülivé válóknak nyújtott szociális segítséget. És nagyon sokan hiányolták a szélesebb körű tesztelést is.

Az önkormányzat intézkedéseivel összességében jóval elégedettebbek voltak a válaszadók, akik leginkább a járványügyi önkormányzati intézkedésekkel, vagyis pl. a maszkok osztásával (5-ös skálán értékelve 3,4 volt a válaszok átlaga), a házi segítségnyújtással (3,4), valamint az idősek szociális ellátásával (3,3) voltak leginkább elégedettek.

Amiben a válaszadóknak hiányérzetük volt az önkormányzattal kapcsolatban például az volt, hogy határozottabb fellépést vártak a kijárási tilalmat megszegőkkel szemben. A kitöltők nagy többsége egyik önkormányzati szociális ellátási formát sem veszi igénybe, de voltak, akik azt írták, a jövőben szükségük lehet az adott támogatásra.

A válaszokból az is kiderült, hogy a kitöltők közül többeket érintett a kormány járványhelyzet alatti legembertelenebb intézkedése: a kórházi betegek hazaküldése. A válaszadók közül többeknek ápolási, valamint pénzbeli segítségre lenne szükségük.

Ahogy arról már írtunk, a felmérés eredményei ismeretében Cserdiné Németh Angéla polgármester már intézkedett is: a veszélyhelyzet adta jogköreivel élve az önkormányzati lakások és helyiségek bérlőinek adható időszakos bérletidíj-kedvezményről, valamint 50 ezer forintos otthonápolási támogatásról döntött.

(Cs.B.)