Menu

Véleményezze a Lakásgazdálkodási koncepciót!

2021.04.23.

Május közepéig várja az önkormányzat az észrevételeket a dokumentumhoz, amely nemcsak a lakásgazdálkodással, hanem általában a XV. kerületiek lakhatásával, lakáshelyzetével is foglalkozik.

Segítségnyújtás és felelős gazdálkodás – ez a célja Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzatának az új lakásgazdálkodási koncepcióval. A koncepció egyeztetési változatát széles körű szakmai egyeztetés előzte meg, azonban ugyanennyire fontos a lakosság véleménye az önkormányzat vezetése számára.

Arra kérjük Önöket, kerületi lakosokat, hogy küldjék el észrevételeiket, javaslataikat a Lakásgazdálkodási koncepció tervezetéről a polgarmesterikabinet@bpxv.hu e-mail címre!

A véleményezésre 2021. április 23. és május 13. között van lehetőség.

A Lakásgazdálkodási koncepció a következő linken érhető el: https://regi.bpxv.hu/r4wf434rf/uploads/2021/04/XV_kerulet_lakasgazdalkodasi_koncepcio_egyeztetesi_valtozat_0422.pdf

A lakáskoncepció főbb irányai, megállapításai:

  • Az új lakáskoncepció célja, hogy egyensúlyt teremtsen a szociális segítségnyújtás és a felelős lakásgazdálkodás között.
  • Fontos célkitűzés egy igazságosabb, a bérlők jövedelmi viszonyaira épülő lakbér-rendszer bevezetése.
  • Az önkormányzati bérlakások felmérésével, a legrosszabb állapotú, lakhatatlan ingatlanok bontásával, valamint felújításokkal javítani kell a  jelenlegi állomány minőségén.
  • Az önkormányzati bérlakások elsősorban a lakhatási gondokkal küzdők megsegítését szolgálják, azonban az önkormányzati lakáspolitika új célcsoportokat – fiatalok, illetve közfeladatot ellátók – is meg kíván célozni.
  • Kiemelten támogatandóak a fiatalok fecskelakások létrehozásával, új támogatási formákat jöhetnek létre az idősek és az egyszülős háztartások számára.
  • Az önkormányzat tovább mélyíti partneri kapcsolatait civil szervezetekkel, például további lakásokkal bővíti a kerület családok átmeneti otthonainak külső férőhelyeit, hogy a szegény családok gyerekei se otthonokban nőjenek fel.

Korábbi cikkünkben Cserdiné Németh Angéla polgármester és a koncepció készítői egyaránt beszéltek a lakáskoncepció főbb megállapításairól, a mögöttük húzódó gondolatokról ez itt érhető el: https://regi.bpxv.hu/hirek/segitsegnyujtas-es-felelos-gazdalkodas

(Cs.B.)