Menu

Kurta egyeztetés, tartózkodó kormányzat

2021.03.25.

Talán április közepén dönthet a kormány az önkormányzat 3,5 milliárd forintos bevételkiesésének az ellentételezésétől – derült ki azon az egyeztetésen, amit Fürjes Balázs államtitkár nem szeretett volna nyilvánossá tenni az itt élők számára.

Erősen indított Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azon a szerdai egyeztetésen, amely az általa képviselt kormány és a XV. kerületi önkormányzati vezetés között – az online térben – zajlott: a politikus nem járult hozzá ahhoz, hogy a tárgyalást élőben közvetítsék Cserdiné Németh Angéla polgármester Facebook-oldalán. Az államtitkár arra hivatkozott, hogy erről nem volt egyeztetés munkatársai és a kerületi vezetés között. Valóban nem volt, mert a Fürjes Balázs e-mail-címére küldött, erre vonatkozó keddi kérésre a tárgyalás vége után 40 perccel érkezett csak válasz. Az államtitkár arról elfeledkezett, hogy Cserdiné Németh Angéla Facebook-oldalán a kérdés elküldésekor megjelent egy bejegyzés. Fürjes Balázs egyébként arra is hivatkozott, hogy a más kerületekkel folytatott egyeztetések sem voltak nyilvánosak, így nem tesz kivételt. Az államtitkár azt mondta nem akar más kerületeket diszkriminálni, igaz, máshonnan nem is érkezett ilyen kérés – arról mindenesetre gondoskodott, hogy a XV. kerületiek ne hallhassák élőben a szavait, mert a közvetítés esetére a tárgyalás befejezésével fenyegetőzött.

Néhány percig, egy felvezetés erejéig azonban nyilvános volt az egyeztetés, ezalatt az államtitkár annyit a kamerák előtt elmondott, ami eddig is ismerhető volt a kormányzati megszorítások hivatalos magyarázatáról. Gyorsan kiderült, valójában nem tárgyalásról, egyeztetésről van szó, a kormány diktál, és az érintett önkormányzat halkan megjegyezheti, mit szeretne. Fürjes Balázs gyorsan ki is jelentette, a kormány nem tudja az iparűzési adóra adott kedvezményt elvonásként értelmezni, hanem segítségnek tekinti. Azt nem tette hozzá, hogy az adóelengedés nyereséges vállalkozásokat érint csak, a nagy bajban lévőknek nulla forint segítséget jelent. „Fontosak az önkormányzatok, de a munkavállalók, családok az elsők, őket kell elsősorban segíteni, a bürokratikus intézmények hátrébb sorolódnak” – mondta az államtitkár, ami ugyancsak erős állítás volt egy olyan tisztviselő részéről, akinek a fizetése egy 2020-as kormányzati döntésnek köszönhetően 35 százalékkal (!) nőtt a járvány alatt. Fürjes Balázs elmondta, a kormány szerint senkinek sem felróható okokból következett be koronavírus-járvány, így a csekk senkinek sem nyújtható be. „Úgy véljük, a közös teherviselés vezet ki a bajból” – mondta annak a kormánynak a képviselője, amelyik a védekezésre hivatkozva tízmilliárdokkal támogatta a hozzá közel álló oligarchákat, és amely a többszörösét fordította a járvány ideje alatt presztízs sportberuházásokra, mint egészségügyi fejlesztésre.

Bár Fürjes Balázs szerette volna elérni, hogy a XV. kerületiek ne értesülhessenek a tárgyalás részleteiről, mi beszámolunk a közvetítés leállítása után elhangzottakról.

„Nevezzük kártérítésnek és ne kompenzációnak, amiről beszélhetünk ebben az esetben” – jelentette ki Cserdiné Németh Angéla, aki reagált az államtitkár azon kijelentésére, hogy plusz forrásokat fejlesztésre szeretne csak adni a kormány, működésre nem. A polgármester emlékeztetett, jó dolog fejlesztésekben gondolkodni, de amíg kátyusak az utak, előbb arra kellene áldozni, vagyis egy önkormányzatnak működtetnie kell egy kerületet, települést. Cserdiné Németh Angéla részletesen ismertette, hogy a kerület költségvetését 2021-ben érintő 3,5 milliárd forintos kiesés milyen tételekből állt össze és elmondta, a kerület korábbi évekbeli felelős gazdálkodásából eredő tartalékokat kellett az idei büdzsé tervezésekor felhasználni. „Azt szeretnénk kérni, hogy a kormány térítse meg a kieső bevételeinket, akkor nyilvánvalóan nemcsak a működésre, hanem a fejlesztésekre is tudunk átcsoportosítani forrásokat” – mondta a polgármester, aki azt is elmondta, 2019-ben nagy többséggel választották meg az önkormányzat új vezetését, amely szeretné végigvinni programját.

Fürjes Balázs „levette” a polgármesteri kérés lényegét, azzal tromfolt rá Cserdiné Németh Angélára, hogy fideszesként ő tudja, milyen nagy többséggel megválasztottnak lenni. „Minket nem egy kerület, hanem egy ország lakossága választott meg nagy többséggel, ennek a birtokában kormányozzuk az országot” – mondta az államtitkár. Kártérítésről szó sem lehet, jelentette ki, mert a kormány nem okozott semmilyen kárt az önkormányzatnak. Fürjes Balázs annyival intézte el az iparűzésiadó-kedvezmény önkormányzatokra káros hatását, hogy korábban a 2021-es hipa-bevételnél kisebb bevétellel is jól tudott gazdálkodni a kerület.

Cserdiné Németh Angéla elmondta, hogy a kormánynak előzetesen eljuttatott fejlesztési igénylista két részre tagolódik: az elsőben szerepelnek a működést támogató fejlesztések, köztük az egészségügyet érintő beruházások, míg a másik felét az egyéb fejlesztések teszik ki, így például a Karácsony Benő park felújítása vagy éppen a Szántóföld utcai csarnok.

Fürjes Balázs ennek kapcsán is elismételte azt a kormányzati szólamot, hogy tavaly 630 millió forint érkezett a kerületbe az Egészséges Budapest program keretében a Hősök útjai rendelő felújítására. Azt államtitkár nem tette hozzá, hogy a kormány egyáltalán nem saját ötlettől vezérelve döntött erről a támogatásól; ez az összeg annak az alkunak a része, amelyben Karácsony Gergely nem akadályozta meg a korábban Fürjes Balázs által menedzselt atlétikai világbajnokság megrendezését. Egyébként a vébé költségei két évvel a rendezvény előtt már bőven 200 milliárd forint felett tartanak.

A polgármester aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kerületi szakrendelőt kedden egy kormányrendelet az önkormányzattól a Honvédkórház irányítása alá rendelte a veszélyhelyzet végéig. „Nagyon remélem a veszélyhelyzet vége után valóban maradnak az önkormányzatoknál a szakrendelők, mert nagyon sok pénzt tettünk az intézménybe az évek során, a mi lakosaink, az itt élők veszik igénybe a szolgáltatásait” – mondta Cserdiné Németh Angéla.

A kormány konkrét szándékairól gyakorlatilag semmi nem derült ki, annyi érdekességet megtudhattunk, hogy Fürjes Balázs egykor a Vácduka téren lakott. Elhangzott, a kormány hamarosan lezárja a tárgyalásokat a fővárosi kerületekkel és a fővárosi vezetéssel, megkapta tőlük a priorizált fejlesztési igényeket, és április közepén döntés születhet.  De még ekkor sem feltétlenül lesz döntés, hanem újabb egyeztetésekre is szükség lehet. Azt nem tette hozzá az államtitkár, hogy a kormánypárti vezetésű településeknek nem kellett ennyit előszobázniuk a kieső bevételeik kompenzálásáért, hiszen róluk már tavaly karácsony előtt gondoskodott a kormány.

(Cs.B.)