Menu

Új óvodával bővült a kerület

2022.03.03.

Ünnepélyes keretek között avatták fel és adták át hivatalosan is a Forrás Református Óvodát.

A Kossuth utca 10. szám alatt az egykori református templom és iskola telkén újonnan épült óvoda avató ünnepi hálaadó istentiszteletén, és az azt követő szalagátvágáson és fogadáson számos egyházi – köztük magas rangot betöltött – tisztségviselő és több 15. kerületi politikus, önkormányzati vezető is tiszteletét tette.

A hálaadó istentiszteleten igét hirdetett Hekli Katalin, a Rákospalota-Óvárosi Református Egyházközség vezető lelkésze és Balog Zoltán – az emberi erőforrások korábbi minisztere – a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke.

A Forrás Református Óvoda áprilistól már várja a beiratkozni vágyó gyermekeket és szüleiket. A kapuk szeptemberben nyílnak majd meg száz kisgyermek előtt, hogy keresztyén értékrend szerinti neveléssel mutassanak számukra irányt már egészen fiatal kortól – számolt be híradásában az XV TV.

 

„Az épület igazán szép, színes és napfényes lett. Négy galériázott csoportszoba, növényekkel teli aula, gyermekkönyvtár, modern kiszolgáló egységek, egyéni fejlesztésekre szolgáló szobák szolgálják majd a gyermekek fejlődését.

Az intézmény a Rákospalota-Óvárosi Református Egyházközséghez tartozik, amely gyülekezet története az 1600-as évek elejéig nyúlik vissza. A Forrás óvoda azon a telken áll, ahol az 1718-ban épült fa imaház helyett 1786-ban kőből templomot épített a közösség, amelyre 1804-ben tornyot is emelt. Ez maradt a templom 1941-ig, amikor helyette épült a jelenlegi.

A régi templom melletti iskolát 1879-ben építette a gyülekezet és tartotta fenn egészen az 1950-es évek államosításáig. A rendszerváltozás után visszakapta az egyházközség a telken álló épületet azért, hogy egyszer újra a helyszínhez méltón hitéleti tevékenységet, református oktatói-nevelői munkát folytathasson ott „ – olvasható Legárd Krisztián önkormányzati képviselő Facebook-oldalán, aki szintén jelen volt a február 26-ai eseményen.

 

Az óvoda tervezéséről és kivitelezéséről korábbi cikkünkben számoltunk be, melyet ide kattintva olvashatnak el.

 

 

 

D.I.