Menu

Elkezd kinőni a földből Rákospalota új óvodája

2020.03.04.

Nevében és szerepében is forrás lesz Rákospalota most épülő református óvodája, amelynek tervezését a XV. kerületi önkormányzat is támogatta. Az építkezésről, az eddig vezető útról és a még előttük álló feladatokról Hekli Katalin, a Rákospalota-Óvárosi Református Egyházközség vezető lelkésze beszélt.

Aki a Kossuth utcában jár, annak egyértelmű, hogy valami nagyon készül az egykori iskola telkén. Mikor kezdődött és hol tart az óvoda építése?

Tavaly december 10-én kezdődött a munka és a kivitelező azóta elvégezte a földmunkákat, kitermelte és elszállította a földet, majd kiásták, betonozták az alapot. Az elmúlt hetekben a talpgerendákat zsaluzták, vasszerelték, majd földcsere és a talaj visszatömörítése következett. Február végén már a gépészeti csöveket fektették le, március elejére pedig elkészül az alaplemez. A sok műszaki kifejezésből az a legfontosabb, hogy márciusban elkezd kinőni a földből Rákospalota új, református óvodája. Vagyis egyelőre minden az ütemterv szerint halad.

Miért ezen a helyen épül meg az intézmény?

A Kossuth utca 10. szám alatti telek nagyon régen kötődik egyházközségünkhöz, hiszen a 18. század elején templom, majd iskola is épült itt. Az egykori templomot a mostani otthonunk 1941-es felszentelése után elbontották – természetesen annak sok eleme, részlete átkerült az új épületbe. Az iskola református intézmény volt, majd elkerült az egyháztól, aztán az épület visszakerült hozzá. A 2010-es évek elejére azonban olyan állapotba került, hogy el kellett bontani. Ekkor már komolyan felmerült, hogy a gyülekezet óvodát hozzon létre, azonban az egykori épület alkalmatlan volt arra, hogy ilyen intézményt alakítsanak ki benne.

Mikor lettek az elképzelésből konkrét tervek?

Az óvoda tervezése már évekkel ezelőtt, 2017-ben elindult. Mégpedig azzal a reménnyel, hogy legyen meg az engedélyezési terv, aztán, majd ha meglesz hozzá az anyagi támogatás, a forrás, akkor már ennyivel előrébb tart a projekt. Azt tudtuk, hogy az egyházközség anyagi ereje kevés egy ilyen beruházáshoz. Végül így is lett, az engedélyezési tervek birtokában gyakorlatilag lépéselőnybe kerültünk, amikor támogatott beruházás lett a rákospalotai óvodaépítés.

Hogyan kapcsolódott be a XV. kerületi önkormányzat az óvodaépítésbe?

Amikor elindult a tervezés, megkerestük Hajdu László polgármestert, hogy részt vállalna-e az önkormányzat a tervezői költségekből. Ezt vállalta az önkormányzat és a költségek felével, közel 8 millió forinttal támogatta a tervek elkészülését. A kerülettel azóta is jó az együttműködés, kölcsönös és tiszta kommunikációra épülő kapcsolatot tartunk fent – hiszen közös érdekünk, hogy a kerületi családok megelégedésére magas színvonalú oktatásban részesedjenek a gyermekek.

Említette, hogy a reményeik igazolódtak és meglett az építkezéshez szükséges forrás. Mekkora beruházásról van szó?

Állami támogatásból a református zsinat óvodaépítési programja keretében valósul meg az építkezés. A program körülbelül 60 intézmény felépítését, felújítását jelenti. Ebből három a mi egyházmegyénkben, Budapest-Északon valósul meg. A Kossuth utcai óvoda összesen 550 millió forintból épül meg.

A támogatás valamennyi költséget fedez, vagy szükséges hozzá a gyülekezet saját hozzájárulása is?

Az állami támogatás a költségek háromnegyedét teszi ki. A többi forrást az biztosítja, hogy 2014 körül az egyházközség eladta a kerületben meglévő telkeit, ingatlanait az önkormányzatnak. Az akkor kapott összeget azóta is őriztük, más célra nem használtuk fel, mert elhatároztuk, hogy az óvoda felépítésére fogjuk elkölteni.

A református templom közelében a kertesházas övezet és panelek közé ékelődve bújik ki a földből az óvoda. Biztos sokakban felmerült már: hogyan fog illeszkedni az épület ebbe a sokszínű környékbe?

Nagyon ügyes tervezői munkának köszönhetően a környezet eltérő elemeihez is illeni fog az épület: tehát mind az ófalusi hangulatba beillik majd, mind a közeli panelházakhoz passzolni fog. Tehát az ófalu felé nézve azt a hangulatot hozza, mint a régi iskolaépület volt, téglaberakásos, alacsonyablakos homlokzattal, nyeregtetővel. Ahogy egykor a templomnál történt, sok mindent megőrzünk, így újraépítéssel átmentjük a régi – téglapilléres, kovácsoltvas – kerítést is. Az egykori iskola egyik – az építkezés kezdetekor még álló – falának téglái visszakerülnek az épületbe, természetesen nem a falazatba, hanem külső díszítőelemként a homlokzatba. Az is fontos, hogy a forgalmas Kossuth utca felőli oldalra esnek majd az irodák, kiszolgáló helyiségek, míg a csoportszobák a nyugodt Attila utcára néznek majd. Tehát új épület nő ki a földből, de nem az volt a célunk, hogy a múltat eltöröljük, hanem azt, hogy abból az értékeset, a megmenthetőt átörökítsük az újba.

Az is egyértelmű, hogy látványosan megújul az egész telek.

Valóban teljesen új termőtalaj kerül a területre, új cserjéket, új fákat ültetünk, mert a teremtett világ védelme a számunkra igen fontos. Madárbarát lesz az óvoda, virágoskerteket alakítunk ki és arra is gondoltunk, hogy a gyermekeket minél előbb megismertessük a kertészkedéssel: csoportonként kis konyhakerteket létesítünk, ahol a gyermekek is növényeket ültetgethetnek majd. A változás nagy lesz az eddigiekhez képest, de csak olyan, életet veszélyeztető körülményeket szüntettünk meg, amelyek nem voltak összeegyeztethetőek egy óvoda működésével.

Mikorra lesz működő óvoda a most folyó lázas építkezésből?

2021 őszén szeretnénk megnyitni az intézmény kapuit. Az építési munkálatoknak 2020 decemberére kell befejeződniük, ezután következik az engedélyeztetés. Ez terveink szerint 2021 tavaszára, vagyis éppen a beiratkozás idejére megtörténik. A hátralévő időben zajlik majd a kertrendezés, játszóudvar kialakítása – így 2021 szeptemberében egy teljesen kész épülettel várjuk a beíratott gyerekeket. Az addig hátralévő időben is nagyon fontos a számunkra, hogy elmondjuk, hol tartunk munkánkban, így folyamatosan hírt adunk erről honlapunkon, a rpovaros.hu-n.

Egy ilyen intézmény esetében a falak, helyiségek csak szükséges, de nem elegendő feltételt jelentenek. Hozzákezdtek már a leendő óvónők, dolgozók kiválasztásához?

Bár még másfél év van hátra az óvoda megnyitásáig, már folyik a majdani munkatársak kiválasztása. Fontos, hogy csapatot építünk, hiszen körülbelül húszan fognak itt dolgozni. Hiteles, szakmájuk iránt elkötelezett, keresztyén embereket keresünk, akik olyan munkát képesek végezni, amely betölti élettel a holt falakat, szerető közösséget létrehozva. Van sok potenciális jelöltünk, akik a gyülekezeti látótérből kerületek elő. Tőlük már májusra választ várunk, hogy 2020 szeptemberére – egy évvel az indulás előtt – már tényleg végleges legyen ez az áhított csapat.

Milyen óvodát képzeljenek el azok a szülők, akik abban gondolkodnak, hogy ide íratják be gyermeküket?

Négycsoportos lesz az óvoda, és jelenlegi terveink szerint vegyes csoportokkal fogunk elindulni. Nem lesz körzetes intézmény, tehát egész Rákospalotáról, Pestújhelyről és Újpalotáról várjuk a gyermekeket. Az önkormányzati intézményekhez hasonlóan állami normatívából fogunk működni, vagyis az idejáró gyerekek szüleitől semmilyen hozzájárulás nem lesz kötelező. Egyházi fenntartású óvoda lesz, ezenkívül azonban az anyagi feltételekben nem különbözik a kerület többi óvodájától. Nagyon szeretnénk, hogy mindenekelőtt a kerületi gyermekeket, családokat érjük el, és mindazokat, akik azonosulni tudnak majd a pedagógia programunkban foglaltakkal. Amit három nagyon fontos szóval tudnék jellemezni: konzervatív, keresztyén és nemzeti.

Eddig még nem volt ismert, de neve is van már az új intézménynek?

Valóban már megvan a név is: Forrás Rákospalotai Református Óvoda névre fog hallgatni az intézmény. Természetesen sok benne az áthallás – a bibliai áthallás –, hiszen már a víznélküli Palesztinában is vagy kutakat ástak az emberek vagy Isten teremtő csodájaként fogadták, ha mélyről feltörő forrást találtak.  Forrássá szeretnénk lenni itt Rákospalotán, ami életet ad, életet hordoz és felüdít. A gyermekekben is az igei alapon álló, krisztusi lelkületet szeretnénk ápolni, növeszteni.

Nagy erőfeszítést kíván ez a feladat lelkésztől, gyülekezettől egyaránt?

Természetesen nem vagyok egyedül ebben a munkában lelkészként, mert a gyülekezet egészével, és azon belül a presbiterekkel, óvodapedagógusokkal is együtt dolgozó, gondolkodó és imádkozó közösséget alkotunk. Ez az építkezés számunkra sok imádságot is jelent, mert hiszünk az ima erejében, abban, hogy megsegít minket munkákban az Úr és mindez az ő dicsőségére is lesz.

(Cs. B.)

Látványtervek: Rákospalota-Óvárosi Református Egyházközség, fotó: Vargosz/XV. Média