Menu

Ügyeleti központ jött létre a koronavírus elleni védekezésre

2020.02.26.

Ingyenesen hívható zöld számon, és e-mailben is lehet tájékoztatást kérni.

A koronavírus környező országokban történt felbukkanása még inkább szükségessé tette, hogy megkezdjék az országos óvintézkedések bevezetését.

A kormány döntésének megfelelően a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs ügyeleti központot hozott létre a lakosság tájékoztatása céljából. Az ügyeleti központ munkájában a Belügyminisztérium; az Emberi Erőforrások Minisztériuma; a Honvédelmi Minisztérium; az Innovációs és Technológiai Minisztérium; a Külgazdasági és Külügyminisztérium; a Nemzeti Népegészségügyi Központ; az Országos Rendőr-főkapitányság; a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ felelős munkatársai vesznek részt.

Hol érdeklődhetünk?

A megalakult ügyeleti központtól e-mailben is kérdezhet a lakosság, ahol rövid időn belül kaphatnak pontos, ellenőrzött és hiteles tájékoztatást.

A központ 24 órában elérhető telefonos ügyeleti számain, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai adnak választ a lakossági kérdésekre.

  • Az ügyeleti központ telefonszáma:  06-80-277-455  és  06-80-277-456

További intézkedésként február 28-án pénteken elindul a koronavirus.gov.hu honlap, és egy Facebook-oldal is.

Kicsi az esély

A koronavírus terjedése kapcsán tett kormányzati intézkedésekről és a felmerülő kérdésekről szóló szerdai, rendkívüli sajtótájékoztatón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kijelentette, a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot, de továbbra sincs beteg az ország területén.

Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője ismertette továbbá, hogy a büntetés-végrehajtás fogvatartottjai által gyártott maszkokat igyekeznek eljuttatni a patikákba, de az technikai kérdés, hogy ez mikorra történhet meg. A vasúti közlekedés kapcsán a kalauzokat is felkészítik mi a teendő, ha gyanús esettel találkoznának. A határokon is megkezdték az ellenőrzéseket. A feladatot ellátó szakemberek jelenleg kérdőívvel mérik fel, ki jött esetleg fertőzött területről, vagy pedig ki találkozhatott fertőzött emberrel.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter elmondása alapján a háziorvosok új tájékoztatót, eljárásrendet kaptak, hogy miként kell felmérni a betegséget, és mik a további teendőik észlelés esetén.

„Meggyőződésünk, hogy a vírus behurcolásának megelőzése az egyetlen reális lehetőség a megelőzésre. Ha megjelenik a vírus, akkor ugyanilyen határozottsággal kell az elkülönítést végrehajtani” – hangzott el a humánminisztertől. Azt is elmondta, hogy a megfigyelés és a karantén elrendeléséről is egyedileg döntenek a szakemberek, ha ez adott esetnél szükségszerűvé válik, annak súlyosságától függően.

 

A XV. kerület sem tétlen

Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, a XV. kerület vezetése már tett intézkedéseket a koronavírus megelőzése és annak esetleges megjelenése kapcsán. Cserdiné Németh Angéla polgármester, példaértékű, több kerületet érintő összefogással már február 8-án megkezdte intézkedéseit.

Az erről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja, amely a megelőzés fontosságát ismerteti.

(D.I.)