Menu

Eltakarítják a roncsautókat

2019.09.26.

A szeptemberi tisztasági hónapban eddig 16 üzemképtelen autót szállíttatott el a közterület-felügyelet.

Újabb öt, a városképet csúfító roncsautót szállíttatott el a közterület-felügyelet pénteken a XV. kerület útjairól, ezzel ebben a hónapban már 16 roncsautó került a munkával megbízott cég telephelyére.  A Rendészeti Osztály újabb akciója része volt annak a szeptemberben rajtolt, hagyományos  őszi nagytakarításnak, amelyet az önkormányzat indított a közterületek rendjéért és tisztaságáért felelős Répszolggal, a rendészeti szervekkel és a lakossággal együttműködve. Az időpont nem véletlen, hiszen szeptemberben a legnagyobb a  kerület közterületeinek leterheltsége, hiszen a szabadságolások nagyrészt már véget értek, az iskola elkezdődött, de az idő még jó, így nagyon sokan vannak a játszótereken, parkokban, és sok még a szabadtéri rendezvény. Ilyenkor pörög fel a parlagfűirtás is, mert a cél az, hogy a sokak életét megkeserítő gyomnövényt még a maghullatás előtt levágják, és ekkor indul a lombhullás is. (A levelek összegyűjtésében az önkormányzat lombgyűjtő zsákokkal segít a lakosságnak, és pályázható komposztáló láda is.)

Akcióban a közterület-felügyelet

A nagytakarításból természetesen kiveszi a részét a Rendészeti Osztály is, amely a rendőrséggel szorosan együttműködve egész évben elszántan harcol a közterületek rendjéért és tisztaságáért. A közterület-felügyelők éppen nemrégiben értek tetten egy teherautót, amely veszélyes hulladékból álló rakományától a Csömöri-patak partján szabadult meg fényes nappal. A Rendészeti Osztály munkatársai a rendőrséggel összehangolt akcióban percek alatt elcsípték a járművet, amelynek sofőrje és utasa ugyan nem ismerte el a szemetelést, ám azt a szemtanúk beszámolói és a köztéri kamerák felvételeit egyértelműen bizonyítják a megindult szabálysértési eljárásában, így a két férfi súlyos büntetésre számíthat, és a veszélyes hulladék elszállíttatását is velük fizetteti ki az önkormányzat.

Elvitetik a roncsautókat is

A Rendészeti Osztály kiemelt feladatának tekinti a kerületben leállított, forgalmi rendszám nélküli gépjárművek elszállíttatását is, bár ez nem kötelezően ellátandó önkormányzati feladat. Ez a munka minden évben több száz nyilvántartásba vett autót jelent. A lakossági bejelentés alapján vagy közterületi ellenőrzés során észlelt, rendszám nélküli jármű szélvédőjére a felügyelő egy öntapadós értesítést helyez, amely tájékoztat a vonatkozó jogszabályokról és arról, hogy változatlan állapot esetén 10 nap múlva kezdeményezik a gépjármű elszállítását a közterületről. A roncsautók az elszállítást végző, az önkormányzattal szerződésben álló cég telephelyére kerülnek, és az intézkedésről kötelezően értesítést kap a kerületi rendőrkapitányság is.  Az elszállított járműveket 6 hónapig tárolják a telephelyen, ez alatt rendezheti a levélben értesített üzembentartó a szállítással és tárolással járó költségeket, és viheti el járművét a telephelyről.  Ha nem teszi meg,  az autót vagy elárverezik, vagy megsemmisítik a jármű állapota alapján, melyet szakértő állapít meg. Ha az autót értékesítik, és a jogosultságát igazolni tudó üzembentartó jelentkezik az árveréstől számított 6 hónapon belül, megkapja a költségekkel csökkentett vételárat.

Idén eddig összesen 298 ilyen gépjármű került nyilvántartásba, és ebből a Rendészeti Osztály 73-at el is szállíttatott, ezzel is enyhítve a kerületi lakosság parkolási gondjait.

Az elszállított gépjárműveket a T.P.Zs. Kft. 1151 Budapest, Mélyfúró út 3. szám alatti telephelyén tárolják. A telephely elérhetősége: +361-306-4479.

Ha forgalmi rendszám nélküli gépjárművet észlel,  kérjük, a gyorsabb ügyintézés érdekében hívja munkaidőben a Rendészeti Osztály telefonszámát:

+36 1 305 3230 (ügyfélfogadási időben)
+36 1 305 3226
+36 1 305 3147 (ügyfélfogadási időn kívül)