Menu

Őrizni Nagy Imre emlékét

2019.10.23.

A mártírhalált halt miniszterelnök sorsa, emlékezete a mi kezünkben van.

Az Epres sori Lobogás emlékműnél folytatódott az a rendezvénysorozat, amellyel a XV. kerület fejet hajtott 1956. október 23. emléke előtt. A szerda délelőtti emlékfutás és a Karácsony Benő parki kopjafánál tartott  főhajtás után ezúttal a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola tanulóinak műsora, a XV. kerületi Fúvószenekari Egyesület művészeinek előadása és Hajdu László országgyűlési képviselő szavai tették felemelővé az  emlékezés pillanatait.

A nemzet mártírja

Hajdu László beszédében elsőként felidézte azokat az országgyűlési határozatokat és törvényeket, amelyeket a parlament alkotott az 1956-os népfelkeléssel összefüggő kérdésekről,  és a jogszabályok közül hangsúlyosan kiemelte azt, amely Nagy Imre mártírhalált halt magyar miniszterelnök és mártírtársai emlékének törvénybe iktatásáról rendelkezik. (A törvényt Nagy Imre születésének 100. évfordulója alkalmából a Horn Gyula vezette kormány terjesztette az Országgyűlés elé 1996-ban.) Hajdu László emlékeztetett arra, hogy hivatkozott jogszabály kimondja: Nagy Imrét a a nemzet mártírjának, a magyar történelem kimagasló személyiségének tekinti, ezért az 1958-ban mártírhalált halt miniszterelnök és mártírtársai emlékét törvényben örökíti meg, és kimondja azt is, Nagy Imre  személyisége, államférfiúi magatartása, erkölcsi helytállása elválaszthatatlan az 1956-os forradalom és szabadságharctól, a demokrácia és e nemzeti függetlenség eszméjétől.

Ne engedjük elfeledni!

Az 1989. június 16-i újratemetéstől, a Hősök terén tartott beszédektől és fogadalmaktól az elmúlt 30 évben azonban odajutottunk, hogy az 1989-es közmegegyezés felbomlása után,  konszenzust sem kezdeményezve a Nagy Imrére és mártírtársaira emlékező szobrot az éj leple alatt sunyin lebontották, senkivel sem egyeztetve egy hozzá méltatlan helyre helyezték át, és a mai napig nem merték a sajtónak megmutatni – hívta fel a figyelmet Hajdu László. Nagy Imre sorsa, emlékezete azonban mindig, így most is, ma is a nemzet, a mi kezünkben van – emelte ki az országgyűlési képviselő, aki  aki arra biztatta hallgatóságát, ne engedjük elfeledni, elhallgatni, újra, örökre eltemetni őt.

Fotó: XV Média, Nagy Botond