Menu

Népszámlálás 2022: felhívás címek pontos feltüntetésére

Tizenhatodik alkalommal lesz hazánkban népszámlálás, kérjük az együttműködésüket.

Tisztelt XV. kerületi Lakosok!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szervezésében 2022. október 1-i kezdettel tizenhatodik alkalommal kerül sor hazánkban – minden lakásra és személyre kiterjedő – népszámlálásra. A települések jegyzői a népszámlálás helyi szintű megvalósításának irányítói, helyi szinten felelősek a településük közigazgatási területén megvalósuló adatfelvétel lebonyolításáért.

  • Október 1. és 16. között önállóan online lehet kitölteni a kérdőíveket.
  • Október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet.
  • November 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

A KSH minden magyarországi lakcímre postai felkérő levelet fog küldeni a népszámlálással kapcsolatban szeptember utolsó napjaiban. A népszámlálás nem a lakcím bejelentettsége szerinti, hanem a tényleges élethelyzetet méri fel. Az, hogy kik élnek az adott lakcímen, a kitöltött kérdőívekből derül majd ki, előzetesen nem ismert, ezért a felkérő levél nem névre fog szólni, csak a lakás címe (házszámig) fog szerepelni a címzésben.

Annak érdekében, hogy a felkérő levelek eljussanak minden háztartáshoz, kérem Önöket, még a népszámlálás előtt szíveskedjenek gondoskodni arról, hogy házuk falán vagy a kerítésen látható legyen a házszám, illetve többlakásos lakóépületek esetén az ajtószámot is szíveskedjenek pontosan feltüntetni az épületeken és a postaládákon!

Ezzel nagymértékben megkönnyítik a felkérő leveleket kézbesítők munkáját, és nem lesz akadálya, hogy a felkérőleveleket biztosan megkapják.

A megkapott felkérőlevelet kérem, feltétlenül őrizzék meg, mivel abban a népszámlálással kapcsolatos hasznos információk mellett egy 12 jegyű belépési kód is lesz. Ezen kód ismerete elengedhetetlen lesz a kérdőívek online, interneten történő kitöltéséhez.

Az online kitöltés lesz a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a kérdőívek kitöltésének, ezért azt javaslom, hogy aki teheti éljen a lehetőséggel!

A szociális, felsőoktatási vagy más bentlakásos intézményben lakók az intézmény vezetőjétől kapják meg a felkérő levelet, míg a fedél nélkül élőket szociális munkások fogják segíteni a népszámlálásban való részvétel során.

A népszámlálással kapcsolatban bővebb információkat a nepszamlalas2022.hu webhelyen olvashatnak.

Tisztelettel:

dr. Filipsz Andrea
jegyző
helyi népszámlálási felelős