Menu

„Nagyon várják, hogy vége legyen”

2020.05.17.

A Budapest hősei kampány egyik arca, Tornyos Gabriella idősgondozó arról is beszélt, hogy kollégáival nemcsak az idősekben, egymásban is tartják a lelket ebben a rendkívüli időszakban.

Budapest csak magára számíthat, az államra nem, így hatványozottan meg kell becsülni azokat, akik nap mint nap működtetik a várost – ennek szellemében indított közterületi és internetes kampányt a fővárosi önkormányzat. A Budapest hősei kampányban két XV. kerületi idősgondozó, Takács Eszter és Tornyos Gabriella is szerepelt, mindketten az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) munkatársai. Tornyos Gabriella a Területi Gondozás Arany János utcai telephelyén dolgozik gondozó munkakörben. Munkája során az otthonukban élő idős emberek mindennapi tevékenységének elvégzésében nyújt segítséget.

„Olyan idős emberek kérik a gondozást, akik teljesen egyedül vannak, vagy ritkán látogatja őket a családjuk. Jellemzően 80-90 évesekről van szó, akiknek gyakran a gyerekeik is már idősek vagy vidéken élnek” – mondta Tornyos Gabriella. A házi segítségnyújtás általában fürdetést, etetést, bevásárlást, receptek kiváltását, csekkek feladását jelenti, de vannak ágyhoz kötött idősek is, akiket mozgatni, pelenkázni is kell. Ők jellemzően olyan családtagokkal élnek, akik a nap többi részében gondoskodnak róluk, de a mozgatásukat, fürdetésüket nem tudják egyedül megoldani.

A házi gondozók általában napi 6-7 idős embert látnak el, ez azonban a járványveszély miatt csökkent, hiszen minél kevesebbet látogatják az időseket, annál kevesebb az esély a fertőzésre.

„Az idősek megijedtek, félnek, amihez az is hozzájárul, hogy maszkban és gumikesztyűben érkezünk, ami picit elrettentő – mondta Tornyos Gabriella. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy telefonon tartják velük folyamatosan a kapcsolatot. – Mindenki jól van, bizakodók, de nagyon várják, hogy vége legyen.”

A Területi Gondozás a járványügyi veszélyhelyzetben új ellátottal abban az esetben tud megállapodást kötni, ha az igénylő környezetében – komoly akadályoztatás miatt – nincs olyan hozzátartozó, aki el tudná végezni a megigényelt szociális segítést és a személyi gondozást, továbbá ezek a tevékenységek elengedhetetlenül részei a napi életvitelnek.

Tornyos Gabriella kifejezetten elégedett a járványügyi intézkedésekkel, különösen az önkormányzat és kifejezetten a polgármester munkájával, aki „az egész kerületre nagyon odafigyel”. A munkatársakkal most elsősorban telefonon, üzenetekben tartják egymásban a lelket. „Mindenkinek nagyon pozitív a hozzáállása” – mondta.

(Á.K.)