Menu

„Köszönet a pácienseknek”

2020.05.13.

A Budapest hősei kampány egyik XV. kerületi szereplője, dr. Szinetár László háziorvos elégedett az emberek fegyelmezettségével.

Budapest hősei között szerepel dr. Szinetár László háziorvos és sebész, érsebész szakorvos, a Deák utcai rendelő egyik orvosa, aki 18 éve rendel a kerületben. A Fővárosi Önkormányzat által indított kampány kapcsán beszélt a munkájáról, az egészségügy helyzetéről és a járványügyi intézkedésekről.

Megváltozott körülmények az egészségügyben

„A koronavírus-járvány megjelenésével gyakorlatilag minden megváltozott a munkánkban:  a páciensek többségével csak telefonon, Skype-on, Messengeren tartottuk a kapcsolatot. Akit mindenképpen muszáj volt, mert úgy ítéltem meg a beszélgetés alapján, időpontra, védőfelszerelésben fogadtuk. Az asszisztensemmel mindenkit alaposan kikérdeztünk az állapotáról, hogy mindenki esetében a megfelelő döntést hozzuk meg” – mondta dr. Szinetár László.

„Köszönettel tartozom a pácienseknek, mert nagyon szigorúan betartották az óvintézkedéseket: elsősorban telefonon kerestek, és ha be kellett jönniük, mindig időpontra, maszkban, gumikesztyűben érkeztek” – tette hozzá.

Tapasztalatai alapján senki nem szenved hiányt az egészségügyi ellátásban a körzetében. Ebben nagy segítséget jelent az elektronikus egészségügyi rendszer (ezen keresztül tudnak recepteket kiadni), illetve az, hogy az adminisztrációt (például a táppénzét) e-mailen is tudják végezni. A rendelés jelenleg is elsősorban telefonon történik, érkezni időpontra, védőfelszerelésben lehet.

A karantén hatása a páciensekre

„Az önkéntes karantén – már amennyire önkéntes – lelkileg megviseli az embereket, akik nem tudják a korábban megszokott tevékenységeiket folytatni.  Ez az idő előrehaladtával fokozódik. Az, hogy az itt élők általános egészségi állapotát hogyan érintette ez az időszak, a feloldások után derül majd ki, de itt a körzetben nem volt zavar az ellátásban” – mondta.

Azt is hozzátette, hogy szerencsére semmilyen tragikus eseményről nem értesült a kerületből, sürgős esetben mindenki hozzájut a megfelelő ellátáshoz. Nem találkozott olyan esettel sem, amikor beteg, ápolásra szoruló hozzátartozót küldtek haza. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez is nagy lelki terhet róhat a családokra, hiszen a nagyobb városokban az volt eddig a jellemző, hogy a nagyon rossz egészségügyi állapotban lévő családtagokat a kórházakban látták el. Egy hozzátartozó elmúlásának, halálának látványa egy nem egészségügyi dolgozónak nagyon megrázó lehet,  mondta dr. Szinetár László.

„Ez a vírus velünk fog maradni”

„Alapvetően elégedett vagyok mind a kormányzati, mind az önkormányzati intézkedésekkel és az emberek fegyelmezettségével, hiszen ennek köszönhetően sikerült hatékonyan csökkenteni a járványgörbét” – mondta, de hozzátette, a jövőbeli enyhítések után is a fegyelmezettségen, a higiéniai előírások betartásán múlik majd, mennyire terjed a betegség. – Ez a vírus velünk fog maradni, amíg nincs védőoltás ellene.”

Kiemelte, hogy különösen az idős, veszélyeztetett korosztály esetében fontos, hogy az enyhítésektől függetlenül kerüljék a legforgalmasabb időszakokban a tömegközlekedést, az élelmiszerboltokat. Dr. Szinetár László szerint a jövőben is tanácsos lesz minden olyan helyet kerülni, ahol tömeg alakulhat ki, továbbra is inkább délelőtt menjenek az idősek például bevásárolni.

(Á.K.)