Menu

Kártyáznának a kicsik

2019.05.23.

A helyi kisvállalkozások szívesen csatlakoznának a kerületi partnerkártyarendszerhez, kedvezményeket is adnának a városrész lakóinak, és valahogy elviselnék az adócsökkentést is.

A XV. kerületben működő kisvállalkozások üdvözlik az önkormányzat megújuló, vállalkozásbarát informatikai rendszerét, szívesen csatlakoznának a bevezetni tervezett kerületi partnerkártyarendszerhez, amelyben kedvezményekkel segítenék a városrészben élőket, és nem keserítené el őket az adócsökkentés sem – derül ki azokból a kérdőívekből, amelyeket a május 15-i kisvállalkozó fórum résztvevői töltöttek ki.  Németh Angéla polgármester a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) XV. kerületi tagszervezetének támogatásával hívta együttgondolkodásra a kerületben működő kis- és mikrovállalkozások vezetőit azután, hogy ugyanezt korábban már megtette a kerület száz legnagyobb adózójával is. A cél januárban és most is az volt, hogy elinduljon egy mindkét fél, de elsősorban a kerületben élők számára hasznos párbeszéd és együttműködés a vállalkozói szektor és a XV. kerületi önkormányzat között.

Céges ügyek egyszerűen

A most megkérdezett válaszadók mindegyike üdvözölte azt az informatikai fejlesztést, amely az önkormányzat honlapját hivatott megújítani. Az új, letisztult, könnyen használható, egyszerű és átlátható menürendszerrel ellátott, a kerület cégeit is szerepeltető oldalon a tájékoztatás mellett az ügyintézés is hangsúlyos szerepet kap majd, és az ügyek egy jelentős része hamarosan otthonról, a karosszékben ülve is elintézhető lesz. Első körben 19 ilyen, mobilra is optimalizált ügykör lesz, de ezt a még tavaly elindított fejlesztés folyamatosan bővíti, és a tervek szerint kiépül az elektronikus fizetés és a kártyarendszerhez kapcsolódás lehetősége is.

Parkolók és adócsökkentés

Lelkesen fogadták a kisvállalkozók a városrész egységes arculatát is erősíteni hivatott kerületi partnerkártya ötletét is. A válaszadók mindegyike – kivéve persze azokat, akiknek a profiljába ez nem illeszthető be – úgy nyilatkozott, szívesen csatlakozna a más kerületekben már bevált rendszerhez, és abban 5-10 százalékos kedvezményt adna termékei és szolgáltatásai árából a városrészben élőknek.  A megkérdezettek a kérdőíven javaslataikat, ötleteiket is megfogalmazhatták. Sokan sürgették az ingatlanadó csökkentését, a parkolóhelyek bővítését, volt, aki vállalkozói park létrehozását tanácsolta, mások azt szorgalmazták, hogy a kerületi cégek részesüljenek előnyben az önkormányzatnál és cégeinél folyó munkákban