Menu

Egy lépés a nyitás felé

2019.01.18.

Okos kerületkártya, e-ügyintézés, „gyorsítósáv” a cégeknek, vállalkozásügyi referens a polgármesteri hivatalban  – csak néhány az önkormányzat vállalkozást ösztönző  lépései közül, amelyeket az első vállalkozói fórumon ismerhettek meg a cégvezetők.

Egy tartós és sikeres együttműködés első lépéseként értékelte a XV. kerületi önkormányzat jegyzője azt a telt házas vállalkozói fórumot, amelyet január 17-én délután rendeztek meg a polgármesteri hivatal dísztermében. A rendezvényre a városrész 100 legnagyobb adózója, a helyi adók összesen 80 százalékát befizető cégek vezetői kaptak meghívást, hogy megismerhessék az önkormányzat 2019-re tervezett, vállalkozásösztönző lépéseit.

„Budapest keleti kapuja”

Az üzletembereket a kerület nevében üdvözlő Lamperth Mónika elsőként megköszönte a megjelenteknek a kiemelkedő adózási fegyelmet, amely nagyban hozzájárul a városrész zökkenőmentes működéséhez, majd beszámolt arról a tanulmányról, amelyet a GKI készített a hivatal felkérésére a városrész adottságairól.  A megfelelő infrastruktúra hiányát is felemlegető elemzésről szólva Lamperth Mónika hangsúlyozta: a kormányzati engedély birtokában idén megkezdődhet végre a városrész fejlődésének várhatóan hatalmas lendületet adó észak-pesti szennyvízfőgyűjtő csatorna építése, és hamarosan a Fővárosi Közgyűlés elé kerül Németh Angéla polgármester előterjesztése is a kerületben található, de fővárosi kezelésű úthálózat régóta esedékes felújításáról, korszerűsítéséről, a forgalmi sávok bővítéséről.

Kezdeményező önkormányzat

Lamperth Mónika beszámolt arról is, hogy a tanulmány megállapításait is figyelembe véve az önkormányzat egy sor, a vállalkozások életét megkönnyítő lépést javasol, amelyekről január végén dönt majd a képviselő-testület. Ezek közt említette az okos kerületkártyát, az e-ügyintézést, a megújuló, vállalkozásbarát honlapot és azt a „gyorsítósávot”, amelyet a hivatal nyit meg a vállalkozóknak, hogy céges ügyeiket egyszerűbben és gyorsabban intézhessék. Ezt szolgálja az is, hogy Szabó Zsolt személyében immáron vállalkozásügyi referens segíti a hivatal és vállalkozások zökkenőmentes kapcsolatát, de együttműködési megállapodást kezdeményeznek a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal is – hangsúlyozta a hivatalvezető.

Fiatalítás

Lamperth Mónika a fontos feladatok közé sorolta a fiatalabb korosztály bevonzását a kerületbe, hiszen ma a városrész lakosainak több mint ötöde 65 évnél idősebb, ami a budapesti és az országos átlagnál is magasabb arány. Ennek érdekében érdemes lehet megvizsgálni, hogy egy lakbértámogatási vagy egy letelepedési támogatási rendszer ösztönözné-e jobban a fiatal egyedülállókat, illetve fiatal családokat a kerületünkben való otthonteremtésben – hívta fel a figyelmet a XV. kerület jegyzője, aki beszéde végén arra kérte a megjelent cégvezetőket, osszák meg tudásukat, tapasztalataikat és véleményüket, hogy az önkormányzat és a vállalkozói kör együtt dolgozhasson Rákospalota, Pestújhely és Újpalota jövőjéért.

Vállalkozói klub

A szorosabb együttműködést szorgalmazta a cégvezetők nevében felszólaló Szántai Sárközi Ambrus is, aki megköszönte a XV. kerületi önkormányzatnak, hogy megszervezte ezt a találkozót, egyben arra biztatta kollégáit, a hivataltól függetlenül is teremtsék meg a rendszeres találkozás lehetőségét egy vállalkozói klub megalapításával. Sürgette a szorosabb kapcsolatot a nagy és a kisebb vállalkozások közt is, hiszen – emlékeztetett Szántai – a kerületben működő 16 ezer vállalkozás 85 százaléka 5 embernél kisebb létszámú.  A rendezvény zárásaként Beke Károly, a XV. kerületi önkormányzat Stratégiai és Tájékoztatási  Csoportjának vezetője részletesen is elemezte a GKI-tanulmány legfontosabb  megállapításait (ezeket ITT találhatja), az első vállalkozói fórum pedig állófogadással egybekötött kötetlen beszélgetéssel zárult.