Menu

Ismét a kerületet büntették

2019.03.12.

Másodszorra sem szavazta meg a XV. kerület költségvetését a képviselő-testület.  Ha az utolsó, március 18-i rendkívüli ülés sem hoz eredményt, a városrész megbénulhat.

Tíz igen, hét nem és négy tartózkodás mellett ismét nem fogadta el a képviselő-testület hétfőről keddre átnyúló rendkívüli ülésén a XV. kerület idei költségvetését. (Először február végén szavazott ugyanígy a képviselők többsége.) A döntéssel nemcsak az itt dolgozó közalkalmazottak – óvónők, bölcsődei dolgozók, dajkák, ápolónők, technikai dolgozók  – és köztisztviselők fizetésemelésére, a tervezett fejlesztésekre mondott nemet a testület tizenegy tagja, de a városrész biztonságára is, hiszen, ha a március 18-i újabb és az előírt határidőn belüli utolsó rendkívüli ülésen sem sikerül elfogadni a költségvetést, a kerület működésképtelenné válhat.

Így szavaztak

A név szerinti voksoláson a költségvetési javaslatra igennel szavazott Németh Angéla polgármester (RÁTE), Bihal Dávid (MSZP), Bodó Miklós (független), Király Csaba (RÁTE), Legárd Krisztián (DK), Matlák Gábor (Liberálisok), Szilvágyi László (LMP), Tóth Imre (MSZP), Tóth Veronika (DK), Vékás Sándor (Liberálisok). Nemet mondott a 2019-es büdzsére testületileg a teljes Fidesz-frakció: Agárdi János, Bencsics Lászlóné, Báder György, Csonka László, Gyurkovics Miklós, Lehoczki Ádám, dr. Pintér Gábor. Tartózkodott négy független képviselő, köztük a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, a Fideszből ugyancsak kizárt Bitvai Nándor, a korábban szintén a Fidesz színeiben politizáló Merk Péter, valamint Móricz Eszter.

Példa nélkül

A hétfőn kezdődött és másnapra is átnyúló rendkívüli képviselő-testületi ülés a második napon dr. Lamperth Mónika jegyző felszólalásával indult. A hivatal vezetője ismét felhívta a figyelmet arra, hogy ha a március 18-i határnapig nem sikerül elfogadni a költségvetést, a kerületre egy hosszú és bonyolult jogi procedúra vár, amely mentén első lépésben április 1-jétől megszűnhetnek az állami támogatások, és a városrész bizonytalan ideig csak saját bevételeiből gazdálkodhat. Dr. Lamperth Mónika hangsúlyozta azt is, egyelőre nem találtak precedenst arra, mi várhat pontosan ilyen esetben a kerületre, ám egy hasonló helyzetben lévő kistelepülés 2018-ban majdnem egy teljes éven át kényszerült csak saját pénzéből gazdálkodni.  Ez pedig a XV. kerület esetében azt jelentené, hogy egy nagyon szoros költségvetéssel a kötelező feladatok ellátása (óvodák, bölcsődék működtetése) talán biztosítható lehet, ám az önként vállalt feladatokra, így a kulturális, a civil és a sportszervezetek támogatására, a fizetések előírt emelésére, a fejlesztésekre már biztosan nem jut pénz.

Hajdu László: a kerületet büntetik

Hajdu László országgyűlési képviselő, aki a kerületet több cikluson át irányította polgármesterként, szintén arra figyelmeztette a képviselőket, hogy elfogadott költségvetés nélkül az önkormányzati intézmények, cégek megbénulhatnak, bizonytalanná válhat a minimálbér és a szakmunkás garantált bér előírt emelése, ahogyan az egyébként államosított iskolák sorsa is, hiszen ezek működését például a kerület 2 milliárd forinttal támogatta. Hajdu hozzászólásában arra is felhívta a figyelmet, hogy azok, akik most nem szavazzák meg a költségvetést, nem politikai ellenfeleiket, hanem a kerület 80 ezer lakóját büntetik, és arra kérte a képviselőket, ha jelesre nem is sikerült, legalább egy jó közepesre próbáljanak most levizsgázni a városrészben élők előtt.

A civilek nem értik

A testületi ülésen megszólalt néhány olyan civil szervezet képviselője is, amelyektől a Fideszből kizárt Bitvai Nándor módosító javaslataiban „burkolt pártfinanszírozás sejtető kiadások” miatt komoly támogatásokat vonna el. Makai Ferenc, az Öthét (Összefogás Tisztább, Humánusabb, Élhetőbb Településért) egyesület elnöke hosszan sorolta azokat a politikai célzatúnak nehezen nevezhető programokat, amelyeket egyesülete szervezett a rászoruló gyerekeknek és felnőtteknek országszerte, sok olyan településen is, ahol a fideszes vezetés mindezt örömmel fogadta. Határozottan visszautasította a XV. kerületi Fúvószenekari Egyesület vezetője, Kőrösy Róbert is, hogy egyesületükhöz pártpolitikai célú kifizetések érkeztek volna az önkormányzattól. Bitvai Nándor módosító javaslatában egyebek mellett pénzt vett volna el a Szilas Néptáncegyüttestől és a Csomópont Tehetséggondozó Egyesülettől is, egy másik indítványában pedig a kerületi óvodások Mikulás-ünnepségére szánt 2 millió forinttal kurtította volna meg a költségvetést.

Németh Angéla: az utolsó pillanatig a megegyezés a célom

Németh Angéla polgármester felszólalásában emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat vezetésében az utolsó pillanatig megvolt az értelmes és érdemi egyeztetés szándéka, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a Fidesz-frakciótól késve érkezett, ezért szabálytalan javaslatok több elemét is beírták volna a költségvetésbe. Példaként említette azt a 100 milliós céltartalékot, amelyet a közalkalmazotti bérfejlesztésre különítettek volna el, vagy azt az 50 milliós alapot, amely a kerület köztisztaságát szolgálta volna. Ezek mellett – szintén a fideszes képviselők javaslatait figyelembe véve – jelentősen megemelték volna a parkolók építésére szánt pénzeket, több jutott volna járda- és útfelújításra, -tervezésre és faültetésre is. Ezek a tételek összességében plusz 430,5 millió forintot jelentettek volna a költségvetésben, ám már az egyeztetések elején látható volt, a Pintér Gábor Fidesz-frakcióvezetővel folytatott keddi utolsó tárgyaláson pedig biztossá is vált, hogy a kormánypárti képviselők számára mindez valójában nem fontos, igen szavazatukat ugyanis egyértelműen személyi kérdésekhez kötötték.

A képviselő-testület 2018. március 18-án dönthet újra és az előírt határidőn belül utoljára a költségvetésről, az ülés 16 órakor kezdődik a Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

Fotók: XV Média, Nagy Botond