Menu

Nemet mondtak a fejlődésre és a biztonságra

2019.02.27.

A képviselő-testület sokórás vita után kedd este nem fogadta el a XV. kerületi önkormányzat 2019-es költségvetését. A képviselők többsége ezzel nemet mondott az önkormányzati dolgozók béremelésére a fejlesztésekre is.

Tíz igen, hét nem és négy tartózkodás mellett nem fogadta el a képviselő-testület keddi ülésén a XV. kerületi idei költségvetését. A döntéssel nemcsak az itt dolgozó közalkalmazottak – óvónők, bölcsődei dolgozók, dajkák, ápolónők, technikai dolgozók  – és köztisztviselők fizetésemelésére mondott nemet a testület tizenegy tagja, hanem a helyzet azzal is fenyeget, hogy április 1-ével az önkormányzat elveszíti a rendelkezést a saját forrásai felett.

Így szavaztak

A név szerinti voksoláson a javaslatra igennel szavazott Németh Angéla polgármester (RÁTE), Bihal Dávid (MSZP), Bodó Miklós (független), Király Csaba (RÁTE), Legárd Krisztián (DK), Matlák Gábor (Liberálisok), Szilvágyi László (LMP), Tóth Imre (MSZP), Tóth Veronika (DK), Vékás Sándor (Liberálisok).

Nemet mondott a 2019-es büdzsére testületileg a teljes Fidesz-frakció: Agárdi János, Bencsics Lászlóné, Báder György, Csonka László, Gyurkovics Miklós, Lehoczki Ádám, dr. Pintér Gábor.

Tartózkodott négy független képviselő, köztük a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, aki végig részt vett a büdzsé előkészítésében és hétfőn még Németh Angéla polgármesterrel együtt mutatta be a költségvetés tervezetét (az alábbi képen látható); a hozzá hasonlóan a Fideszből kizárt Bitvai Nándor, a korábban szintén a Fideszben politizáló Merk Péter, valamint Móricz Eszter.

Nem április elsejei tréfa

A voksolást követően Lamperth Mónika jegyző ismertette, hogy milyen – súlyosnak nevezhető – következményei lehetnek annak, ha a testület nem alkotja meg 2019-es költségvetési rendeletét. A korábbi szabályozás ugyanis gyökeresen megváltozott: amennyiben 2019. március 18-ig nem születik meg a büdzséről szóló rendelet, április 1-jétől a Magyar Államkincstár felfüggeszti a kerületnek járó központi költségvetési támogatás folyósítását. Innentől csak saját forrásaira támaszkodhatna a kerület, ami egyértelműen azt jelentené, hogy veszélybe kerül a kötelező feladatok ellátása.

A jegyző hozzátette, ezt követően – egy hosszabb eljárás után – az illetékes kormányhivatal kapná meg a jogot, hogy a kerület költségvetési rendeletét megalkossa; ezt nem módosíthatja a képviselő-testület, vagyis az önkormányzat elveszíti a rendelkezést a saját forrásai felett.

Mindannyiunk érdeke

A vita elején a tervezetet a fejlődés és a fejlesztés költségvetésének nevezte az előterjesztő Németh Angéla. A polgármester elmondta, hogy a 2019-es büdzsé a fojtogató kormányzati döntések ellenére is lehetőséget ad az itt dolgozó közalkalmazottak – óvónők, bölcsődei dolgozók, dajkák, ápolónők, technikai dolgozók  – és köztisztviselők fizetésemelésére. Az önkormányzatnál, intézményeinél, illetve a tulajdonában álló társagásoknál dolgozó 1200 munkavállaló számára nemcsak saját forrásból biztosítaná a XV. kerület a kötelező béremelést, hanem ezen felül is juttatna a dolgozóknak. Így összesen 9,3 százalékos béremelést irányozott elő a tervezet.

A kerületi alkalmazottak, közalkalmazottak fizetése bruttó 20-25 ezer forint értékben is nőhetne, 9 ezer forint cafeteriát kaphatnának, valamint évi 12 ezer forint hozzájárulást banki költségeikhez  – ha a testület elfogadta volna az idei büdzsét. A vitában a fideszes hozzászólók lekicsinyelték ennek mértékét és jelentőségét, a polgármester azonban felhívta a figyelmet: olyan dolgozók fizetésemeléséről van szó, akik gyermekeinkkel, életkörülményeink javításával, az önkormányzati szolgáltatások fenntartásával foglalkoznak, így az ő megbecsülésük mindannyiunk érdeke.

Fejlesztés az egészségügyben is

Az is kiderült, hogy a tervezet elfogadásával jutna elég pénz például a Karácsony Benő park felújítására, a parkolófejlesztések, az út- és járdafelújítások folytatására, új zebrák kialakítására; folytatódna az óvodák, bölcsődék felújítása, a térfigyelő kamerák számának növelése, valamint a parkok gondozása, a parkőrszolgálat továbbvitelével azok biztonságának növelése. Külön tartalmazott forrást a büdzsé a felújításon átesett Rákos úti szakrendelő, vagyis a Vass László Egészségügyi Intézet további fejlesztésére, orvosi eszközök, így egy nagy értékű CT-berendezés beszerzésére is.

Nagyobb fejlesztésekbe is belekezdene az önkormányzat 2019-ben, mert a tervezet tartalmazott forrást az északi főgyűjtőcsatorna kivitelezésének megkezdésére, a Szántóföld utcai tornacsarnok kivitelezésére, valamint a pestújhelyi sport- és tanuszoda felépítésére.

Érdemi javaslat nélkül

A több órás vita során kiderült, a Fidesz frakciója úgy bírálta a tervezetet, hogy tagjai az előkészítés során egyetlen módosító indítványt sem adtak be a büdzséhez. Pintér Gábor frakcióvezető azt mondta, „ez az előterjesztés beteg” és szerinte nem gyógyítható a páciens. Azt is kijelentette, hogy „lucullusi lakomának álcáznak morzsákat”. Majd bejelentette, hogy módosító indítványt nyújtanak be – a zajló ülés közepén – a tervezethez; azonban ez teljesen szabálytalan, az önkormányzat szmsz-ével ellentétes, mert az indítványt korábban és a Pénzügyi és Költségvetési, Tulajdonosi és Vagyongazdálkodási Bizottsághoz kellett volna benyújtani.

Tóth Imre alpolgármester nemcsak azt emelte ki, hogy a városüzemeltetési feladatokra 2,9 milliárd forint forrást különített el a tervezet, hanem azt is, hogy fideszes egyéni képviselők körzeteiben is számottevő fejlesztésekre különítettek el forrásokat. Az egyik megszólított, az 1-es körzetet képviselő Lehoczki Ádám ezeket nem tartotta megfelelőnek és kifejtette, kifejezetten politikai érvekkel jöttek a vitába. Gyurkovics Miklós – bár az általa szorgalmazott országzászló felállítására 20 millió forintot tartalmazott az előterjesztés – kikérte magának a hozzászólást azzal, hogy számára nem tesznek szívességet.

A független Bitvai Nándor azt mondta, mindössze 1200 munkavállaló fizetésének az emeléséről van szó, és az önkormányzati költségvetésen kérte számon a többi XV. kerületi dolgozó bérének és a nyugdíjak emelését. A tervezet ismertetéséről hétfőn tartott sajtótájékoztatón jelen lévő alpolgármester, Victorné Kovács Judit a kerületi költségvetés kapcsán azt kérte számon a polgármestertől, hogy miért nem szavazta meg fővárosi közgyűlési képviselőként Budapest költségvetését (amit a többség elfogadott). Németh Angéla rámutatott, hogy leginkább azért voksolt nemmel a Fővárosi Közgyűlésben, mert az a büdzsé nulla forint támogatást tartalmaz a XV. kerületi utak felújítására – miközben van olyan szomszédos, fideszes vezetésű városrész, ahová milliárdok jutnak ilyen célokra.

„Nemcsak egészségügyből és béremelésből áll a költségvetés”

Az egyre inkább érzelmi, indulati csatába átcsapó vita legmegrendítőbb része az volt, amikor intézményvezetők és intézményi dolgozók kaptak szót, és kérték a testületet a büdzsé elfogadására. Dr. Buzna Andrea, a Vass László Egészségügyi Intézet főigazgatója azt mondta, ezer kerületi beteg válaszolt kérdőíveken arra a kérdésre, milyen fejlesztéseket látnának szívesen az intézményben. A betegek érdekében, valamint az ápolók, takarítók, a műszaki személyzet és csak másodsorban az orvosok bérének emelése miatt kérte a költségvetés elfogadását. Bárkai Katalin, a Gazdasági Működtetési Központ vezetője nyomatékosította: az általuk fenntartott intézmények működése kerül veszélybe, ha nem fogadják el a költségvetést, ugyanis a tervezett fizetésemelés nélkül nagyon nehéz lesz megtartani a munkaerőt.

Eljött az ülésre egy bölcsődei dolgozó is, aki elmondta, nagyon sokat jelentene neki a tervezett fizetésemelés. Nem sajnálja mástól a fizetést, azonban negyvenévnyi, elhívatásból végzett munka után annyit keres, mint egy pályakezdő, és ez fájdalmasan érinti.

A fenti felszólalások után Lehoczki Ádám arról beszélt, kikéri magának, rá ne gyakoroljanak nyomást az intézményvezetők, és kioktató stílusban azt közölte, „nemcsak béremelésből és egészségügyből áll a kerület költségvetése”.

A testület felelőssége

A vita zárásaként Németh Angéla felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat gazdálkodásért a képviselő-testület a felelős. Majd következett a szavazás, amelynek eredményeképp egyelőre nincs 2019-re elfogadott büdzséje Budapest XV. kerületének.