Menu

Interjú Cserdiné Németh Angélával

2021.02.19.

„A kerület kifosztása nem kormányzás.”

A magasabb színvonal biztosítása elmaradhat a közszolgáltatások terén – jelentette ki Cserdiné Németh Angéla az önkormányzatot érintő bevételkiesések hatásáról. Elbocsátásokat nem tervez az intézményeknél a polgármester, a kiépített szociális háló, a támogatások rendszere 2021-ben sem fog gyengülni, de a kerületnek hozzá kell majd nyúlnia a tartalékaihoz az ellenzéki önkormányzatok elleni bosszúhadjárat miatt.

A 2021-es költségvetés tervezésekor mit látni, mekkora lesz a XV. kerület bevételkiesése?

Csak reménykedni tudunk, de biztosak semmiképp sem lehetünk abban, hogy Orbán Viktor befejezi a koronavírus elleni sajátos harcát. Azt, hogy a tőle megszokott unortodox módon nem a járványt és az annak kapcsán szárba szökkenő gazdasági-szociális válságot, hanem a politikai ellenfeleit akarja foggal-körömmel visszaszorítani. Jelen állapot szerint 3,5 milliárd forintot vesz el a kormányfő a XV. kerületi önkormányzattól – legalábbis ő ezt gondolja, mert ezt a pénzt valójában Rákospalota, Újpalota és Pestújhely lakóinak zsebéből veszi ki. Azokéból is, akik azt gondolják, Orbán Viktor a legalkalmasabb az ország vezetésére.

Milyen mértékben érinti az önkormányzatot a kormány legújabb, karácsony előtti „ajándéka” a kisvállalkozások iparűzési adójának elengedése?

Nincs a kicsinyes bosszúnak, ennek az őrjöngő, kizárólag a Fidesz hatalmon maradását szolgáló merényletsorozatnak átlátszóbb eleme, mint a hipára adott 50 százalékos kedvezmény. Nyereséges vállalkozás után fizetendő közteherről beszélünk, tehát ezzel a lépéssel azokat segítik, akik talpon tudtak maradni. Ennek a cinikus húzásnak az a Parragh László kamarai elnök volt az ötletgazdája, akinek a szervezetét a vállalkozások által most is kötelezően fizetendő tagdíjak tartják el. Az iparűzési adó részleges elengedése újabb, 300-400 millió forintos nyílt sebet ejt a XV. kerületiek közösségi életén. És ez csak a probléma egyik fele – ugyanis változtak az adófeltöltés szabályai, emiatt pedig jóval nehezebben lehet megtervezni az önkormányzathoz befolyó bevételeket.

Milyen közszolgáltatásokat, milyen intézményeket érinthetnek a legérzékenyebben a kormányzati elvonások, illetve a járvány okozta visszaesés miatti bevételkiesések?

Reményeink szerint a közszolgáltatásokban nem fog fennakadást okozni a bevételkiesés, bár lenne ötletünk látványos elmaradásokra. A magasabb színvonal biztosítása azonban elmaradhat. Az intézmények tekintetében a felújítások szinte biztosan a kötelezően előírtakra redukálódnak majd. Legyen az óvoda, bölcsőde, vagy egészségügyi intézmény. Át kell tekinteni az önként vállalt feladatainkat is, hogy mi az, amit a továbbiakban is támogatni tudunk, és mi az, amiről le kell mondanunk.

Előfordulhat-e, hogy az önkormányzatnak dolgozókat kell elbocsátania?

Elbocsátással nem tervezünk. Sok helyen elmondtam már, hogy nem valószínű, hogy én megyek kisgyermeknevelőnek a bölcsibe, vagy vért venni az SZTK-ba. A nyugdíjba vonuló kollégák helyét azonban nem biztos, hogy fel fogjuk tudni tölteni ebben a helyzetben.

A XV. kerület jelentős tartalékokat halmozott fel, most fel kell élni ezeket?

Az itt élők adófizetési fegyelme, a Polgármesteri Hivatal munkatársainak precíz munkája és a felelős gazdálkodás következtében stabil lábakon állt eddig a kerület költségvetése. Azonban hiába nő az államtól átvállalt feladatok állami finanszírozása – ezt a féligazságot sokszor fogjuk hallani a kormánypárti képviselőktől –, az önként vállalt feladatok megszokott szinten való fenntartására, valamint a szükséges fejlesztések érdekében hozzá kell nyúlnunk tartalékainkhoz.

Mit lehet tenni, hogy az itt élők ne érezzenek semmit a kormányzati megszorításokból?

Azt megígérhetem, hogy a kerületben kiépített szociális háló, a támogatások rendszere 2021-ben sem fog gyengülni. Nem tervezünk bért sem csökkenteni, törvényileg nem is lehetne, de a plusz juttatásokat újra kell gondolni. A bérek és a szociális ellátások lesznek az utolsók között ahol csökkentést tervezünk, ha már minden kötél szakad.

A megszorítások ellenére milyen fejlesztések valósulhatnak meg 2021-ben?

A kerület egy éve zajló nagyberuházása, a Szilas-patak menti szennyvízfőgyűjtő építése folytatódik, sőt, befejezéséhez közeledik; ezt nem befolyásolják a 2021-es nehézségek. Felújításra kerül a Hősök úti két orvosi rendelő épülete, részben fővárosi, részben saját forrásból. Szintén a fővárossal közös beruházásban megvalósulhat a TÉR-KÖZ pályázat keretében a Wesselényi piac környezetének évek óta húzódó rekonstrukciója. Talán belefér a Kolozsvár utcai piac és az Újpalotai Vásárcsarnok rekonstrukciójának tervezése.

Nincsen deja vu érzése, amiatt, hogy Orbán Viktor 2019-ben már büntette a kerületet azzal, hogy a helyi fideszesek bosszúból nem szavazhatták meg a kerület költségvetését?

De igen. Rákospalota, Újpalota és Pestújhely lakóinak – sajnos – valóban komoly tapasztalatuk van már arról, hogy milyen Orbán Viktor bosszúja, ha szerinte egy településen rosszul szavaznak az állampolgárok. Láttuk is ennek az eredményét a 2019-es önkormányzati választásokon. Most teljesen más a helyzet, hiszen 2019-ben nem költhettük el a meglévő forrásainkat, most viszont szabadon gazdálkodhatunk – már abból, ami marad az orbáni sarcok után. 2019-ben egyedül voltunk ebben a helyzetben, vagyis könnyebben ráirányíthattuk a figyelmet a mi problémáinkra. Most nagyon sokakat érint a Fidesz ámokfutása, tehát 2021-ben szövetségesekkel állhatunk ki és mondhatjuk el, mi történik.

Lát-e bármilyen lehetőséget arra, hogy az önkormányzatok hatékonyan jelezzék a kormánynak: nem az ellenzéki városvezetőkkel bánnak el, hanem a magyar állampolgárok életét nehezítik meg szántszándékkal?

Semmilyen esélyt nem látok erre, mivel Orbán Viktor elveszítette a kapcsolatát Magyarországgal. Őt már csak a saját hatalomvágya fűti. Nem érti és nem is érdekli az emberek problémája. Ha hatalmon marad, az végzetes lesz az ország számára. Orbán Viktor kizárólag egyetlen dologból fog érteni: a 2022-es választási vereségből.

A kormányzati bosszúpolitika a kormánypárti szavazókat is sújtja. Hogyan tudja az önkormányzat vezetése velük is megértetni mindennek negatív következményeit?

Az ellenünk folytatott 2019-es bosszúnak volt egy nagyon komoly tanulsága. A választópolgárok nem buták. Pontosan értik, ha elmondjuk nekik, hogy a Fidesz mit tesz az emberekkel pártállástól függetlenül. Az önkormányzati választásokon az orbáni parancsokat szolgaian végrehajtó dr. Pintér Gábor és társai a legnagyobb addigi frakcióból nullázták le magukat egy, csak listás képviselőkből álló csipetcsapattá. Rákospalota, Újpalota és Pestújhely lakói megértették, hogy kik szolgálják az itt élők érdekeit és kik cselekszenek kizárólag a saját politikai túlélésük érdekében.

Kapott-e bármilyen konkrét segítséget, építő jellegű felvetést a Fidesz helyi frakcióvezetőjétől, vagy a helyi választókerületi elnökétől, dr. Pintér Gábortól?

A jogerősen elítélt dr. Pintér Gábor kényelmesen elvan a pártjától kapott megbízásokkal, a frakcióvezető Lehoczki Ádám hangyaszorgalommal támadja az önkormányzat vezetését, de folyamatosan lesre fut, míg az egyik újonc fideszes képviselő, dr. Szalay Kornél Géza naponta vall szerelmet a miniszterelnöknek a közösségi médiában – szóval nincs nekik idejük a XV. kerületiek problémáival vesződni.

 

(Cs.B.)
Fotó: XV Média


A polgármesterrel készült portrét itt tekinthetik meg:


Einstand címmel jelent meg melléklet a kerületi lapban, a Tizenötödikben a kormányzati elvonások okozta károkról.
teljes kiadvány itt található meg lapozható formában.