Menu

Válaszok helyett – propaganda

2021.02.05.

A kormányzati megszorítások kapcsán a Fidesz helyi politikusainak véleménye is fontos lenne. Nemcsak a kiegyensúlyozottság miatt. A kérdésekre azonban kizárólag a kormány közhelyeivel sikerült felelniük.

A XV. kerület 2021-ben a járvány hatásai és az önkormányzatok ellen bosszúpolitikát folytató Orbán-kormány elvonásai miatt 3,5 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat. Ennyivel kevesebb jut fejlesztésekre, az itt élőket szolgáló intézményekre, mindennapjainkra. Fontos lenne, hogy valamennyi helyi politikus felismerje a helyzet súlyosságát, és küzdjön az ellen, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni az önkormányzatokat.

A Fidesz öt képviselőjének – Lehoczki Ádám frakcióvezetőnek, Bakos Mária Magdolnának, Csonka Lászlónak, Mihály Zoltánnénak és dr. Szalay Kornél Gézának –, valamint választókerületi elnökének az alábbi kérdéseket küldtük el:

  • Ön, mint a XV. Kerület Önkormányzatának/Fővárosi Közgyűlés képviselője, milyen érdekérvényesítő tevékenységet folytat, konkrétan milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy az Ön által képviselt kerület is kapjon kompenzációt, segítséget a kormánytól a kieső, elvonásra kerülő bevételeinek pótlására?
  • Egyetért-e azzal, hogy – szemben a legtöbb európai országgal, ahol a járványhelyzet kezelésére az önkormányzatok támogatást kapnak a központi költségvetésből – Magyarországon a veszélyhelyzetre hivatkozva a nagy önkormányzatok költségvetésének akár 20 százalékát is megvonják, hosszú távon veszélyeztetve az önkormányzatok alapvető szolgáltatásainak működését?
  • Egyetért-e azzal, hogy Rákospalota, Pestújhely és Újpalota lakói kevesebbet érdemelnek, mint egy 25 ezer főnél kisebb lélekszámú település lakossága?
  • Helyénvalónak tartja azt, hogy a kormány által a járvány elleni védekezésre begyűjtött szolidaritási hozzájárulásokból a XV. kerület semmilyen segítséget nem kapott a járvány elleni védekezéshez?

Valamennyi politikus véleményét szerettük volna egyenként kikérni – azonban csak egy közös, a frakcióvezető által a polgármesternek címzett levelet kaptunk. Ebben egyetlen feltett kérdésre sem válaszoltak a Fidesz képviselői. Rákospalota, Újpalota és Pestújhely lakóinak kizárólag a kormányzati paneleket adták vissza, többek között azt állítva, hogy a bajba jutott vállalkozókat segítik a csak nyereséges cégek által fizetendő helyi iparűzési adó felének elengedésével.

A Fidesz politikusai – a kerületi költségvetés 2019-es gáncsolása után – ismét bebizonyították, hogy számukra nem az itt élő 80 ezer ember érdeke, hanem saját politikai túlélésük az első.

A kormánypárti politikusok teljes válaszát itt olvashatják.

(Cs.B.)