Menu

Hogyan spórolhatunk az energiával?

2007.05.13.

Május 8-án a Bogáncs utcai iskolában szakértők közreműködésével lakossági fórum volt Megújuló energiák hasznosítása a lakóházakban címmel, melyet a XV. kerületi Önkormányzat, a BKIK XV. kerületi Tagcsoportja és a Rákospalotáért Közhasznú Egyesület rendezett.

Miután Avarkeszi Béla civil referens beszélt néhány mondatban a program előzményéről, arról, hogy márciusban volt a megújuló energiák témakörében egy konferencia a polgármesteri hivatalban, s ezt követően vetődött fel, hogy jó lenne a lakosságot tájékoztatni arról, hogy hogyan lehetne ezeket az energiákat hasznosítani a lakóházakban, s ezzel mennyit lehetne spórolni.
A civil referens szavait követően Matolcsiné dr. Szimon Ildikó, a Rákospalotáért Közhasznú Egyesület elnöke ismertette az általa összeállított brosúrát, amely az Energiatudatos építés és felújítás címet viseli. Só esett arról, hogy a jelenlegi állapot szerint az építéshez kapcsolódó energiafelhasználás (építés és fenntartás) Magyarország energiafelhasználásának 40%-át teszi ki, míg Magyarország energiaszükségletének 70%-át importból fedezi. A fosszilis energiaforrások kimerülőben vannak (gáz: 2080, olaj: 2100), s mindez áremelkedést generál, valamint ezen energiaforrások túlzott mértékű felhasználása globális környezeti problémát okoz (felmelegedés, levegőszennyezettség): Épp ezért környezettudatos gondolkodás szükséges: a meglévő készletek racionális használata, s nem szennyező, megújuló energiaforrások alkalmazása (biomassza, nap-, víz-, szélenergia, geotermikus energia)
A háztartások energiafogyasztása két módon történik: közvetlenül (rezsiköltség, melyet az energiaszolgáltatók számláznak), illetve közvetett (közüzemi rendszerek fenntartása, igénybe vett egyéb szolgáltatások (pl. közlekedés)). Az energiát racionálni kell technológiájában (újszerű energiaforrások és hőtermelő berendezések alkalmazása), illetve szükség van a politikai, gazdasági és társadalmi szemléletváltozásra is (egyéni léptékű energia-megtakarítások nagyszámú gyakorlata a politikai döntéshozók és műszaki szakemberek eszközrendszerének segítségével).
S hogy milyen lehetőségei vannak az energiaracionalizálásnak? A településeket környezettudatosan kell tervezni- többek között az utcák tájolása, a beépítés sűrűségének közepes szinten tartása, szélvédő, hőcsillapító erdősávok, fasorok telepítése a domborzathoz, környezethez alkalmazkodóan, megújuló energiaforrások alkalmazása az energiaellátásban, hulladék környezetkímélő feldolgozása. Emellett az új lakóépületeket előzetesen energetikailag is meg kell tervezni, hogy minél kisebb legyen a hőveszteség, a hőnyerő felületek pedig minél nagyobbak legyenek, illetve újszerű energiaforrások és hőtermelő berendezéseket kell alkalmazni (pl. hőszivattyú, napkollektor). A meglévő épületek energiafelhasználását csökkenteni kell. Ennek megoldására pl. a téli szélvédelem, nyári hőcsillapítás növényzettel, az épülethatároló szerkezetek utólagos szigetelése, télikertek létesítése, meglévő fűtési, melegvíz-ellátási rendszerek korszerűsítése, megújuló energiaforrások alkalmazása.
Mindezzel kiépítettségtől függően 10-30%-os éves fűtési hőszükséglet megtakarítás érhető el. A napenergia melegvíz előállításra történő hasznosítása pedig 30-90%-os energiaigény csökkentést is jelenthet. Erről Medgyasszay-Osztroluczky: Energiatakarékos építés és felújítás című könyvében olvashatunk.
Az energiahatékonyságot az állam is támogatja, így a GKM-nek van pályázata mind a magánszemélyek, mind a lakásszövetkezetek, társasházak számára, illetve van olyan bank is, amelyik kedvező kamatozású hitelt nyújt minderre. A pályázathoz az (Ráday utca 42-44.), míg műszaki segítséget a (Száraznád utca 5.) tud nyújtani.
Matolcsiné dr. Szimon Ildikó szavait követően Szántai Sárközi Ambrus, a BKIK XV. kerületi Tagcsoportjának elnökségi tagja emelte ki, hogy mindenki szeretne olcsóbban fűteni, épp ezért az a feladat, hogy a lehetőségekről minél szélesebb körben kell tájékoztatást adni: A takarékoskodást pedig csak komplex módon lehet elérni: a fal hőszigetelésével, a nyílászárók cseréjével, s a fűtéskorszerűsítéssel.
A tájékoztatót ezután Szabó László, a Öko-Solart Kft. vezetője tartotta, aki a napkollektoros megoldásról beszélt.
Az elhangzott anyag prezentációját itt tekinthetik meg.

Kapcsolódó anyagok:


Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek: