Menu

Havonta százmilliókat bukik a kerület

2019.04.15.

Csak áprilisban több mint 400 milliós kárt okoz, hogy nincs elfogadott költségvetés. A  képviselők tiszteletdíja, amely évi közel 94 milliót visz el, azért nincs veszélyben.

Legkevesebb 400 millió forinttól esik el csak áprilisban a XV. kerület amiatt, hogy a képviselő-testület nem alkotta meg az előírt határidőre, március 18-ára 2019-es költségvetési rendeletét.

  1. A mulasztás miatt a Magyar Államkincstár április 1-jével felfüggesztette a kerületnek járó központi támogatások folyósítását, a jogszabály előírta intézkedés nyomán az önkormányzat csak áprilisban majdnem 205 millió forint állami támogatástól esik el.
  2. Miután a felfüggesztett állami támogatás a bérelemek fedezetéül szolgált volna, a kieső pénzt az önkormányzatnak saját forrásaiból kell pótolnia, miközben a számlájáról rögtön leemelik a bérelemek után fizetendő kötelező közteher és szolidaritási hozzájárulás összegét is, amely csak áprilisban közel 146,5 millió forint.
  3. Elfogadott költségvetés híján az önkormányzat nem teljesítheti előírt adatszolgáltatási kötelezettségét sem a Magyar Államkincstár felé, amely ezért minden hónapban bírságot szab ki. Ennek mértéke le nem jelentett intézményenként 50 ezer és 2 millió forint között van. Hogy az önkormányzatnak pontosan mekkora büntetést kell fizetnie, egyelőre nem tudni, ám mivel tíz intézményéről nem tud adatot szolgáltatni, az biztos, hogy a bírság áprilisban legkevesebb 500 ezer forint, de akár 20 millió forint is lehet. (A büntetés összege 60 naponként duplázódik!)
  4. Az elfogadott költségvetés híján meghiúsult beruházások miatt az önkormányzatnak már biztosan le kellett mondani 64 millió forintnyi központi támogatásról, de komoly veszélyben van a Nemzedékek parkja 78 milliós és a VEKOP-pályázat hozzávetőleg másfél milliárd forintos állami támogatása is.
  5. A költségvetési bizonytalanság miatt a hivatal nem fektetheti be átmenetileg szabad pénzeszközeit sem, hiszen a likviditást biztosítania kell, így viszont elesik az éves szinten 60 milliósra tervezett kamatbevétel időarányos részétől is.

Húsvét után újra szavaznak

A XV. kerület képviselői az április 25-i rendkívüli ülésen szavazhatnak újra a 2019-es költségvetés tervezetéről. Azt eddig öt alkalommal terjesztette a 21 fős testület elé Németh Angéla polgármester, ám kétszer napirendre sem került, háromszor pedig nem kapta meg a szükséges többséget. A határozat elfogadását minden esetben a kerületi Fidesz-frakció (Agárdi János, Bencsics Lászlóné, Báder György, Csonka László, Gyurkovics Miklós, Lehoczki Ádám, dr. Pintér Gábor), valamint a volt fideszes képviselők (a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, Bitvai Nándor, Merk Péter) és a független Móricz Eszter akadályozták meg, akkor is, amikor pedig módosító javaslataik jelenős részét viszontláthatták a tervezetben. Ugyanők mondtak nemet Szilvágyi László (LMP) előterjesztésére, valamint Bihal Dávid (MSZP) ahhoz kapcsolódó módosító javaslatára is, hogy az önkormányzati képviselők illetményét, illetve költségtérítését függesszék fel, amíg a kerületnek nincs költségvetése. Csak a képviselői tiszteletdíjak kifizetése egyébként egy hónapban 7,8 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, éves szinten pedig ez az összeg  járulékokkal együtt közel 94 millió forintot tesz ki.