Menu

Költségvetés nincs, tiszteletdíj van

2019.04.09.

Napirendre sem vette a képviselő-testület kedden a XV. kerület 2019-es költségvetését. Tárgyalták, de nem fogadták el azt a javaslatot, hogy amíg nincs büdzsé, a képviselők ne kapjanak tiszteletdíjat.

Ötödjére sem alkotta meg költségvetési rendeletét a XV. kerület 21 tagú képviselő-testülete. Németh Angéla polgármester újabb előterjesztése az április 9-i rendkívüli ülésen már napirendre sem került, mert azt a Fidesz-frakció hét tagja (Agárdi János, Bencsics Lászlóné, Báder György, Csonka László, Gyurkovics Miklós, Lehoczki Ádám, dr. Pintér Gábor), valamint a volt fideszes képviselők (a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, Bitvai Nándor, Merk Péter) és a független Móricz Eszter nem szavazta meg. (Ugyanilyen felállásban mondott nemet a testület a költségvetésre február 26-án, március 12-én, március 18-án és április 2-án is.)

A képviselői tiszteletdíjat megvédték

A szavazást megelőző első rendkívüli ülésen napirendre került, de nem kapta meg a többséget Szilvágyi László (LMP) előterjesztése, valamint Bihal Dávid (MSZP) ahhoz kapcsolódó módosító javaslata, hogy az önkormányzati képviselők illetményét, illetve költségtérítését függesszék fel, amíg a kerületnek nincs költségvetése. A hosszú és személyeskedő vitát követő szavazásnál a fideszes, illetve egykori fideszes képviselők, valamint Móricz Eszter tartózkodtak. Az egymás után összehívott két rendkívüli ülésen egyébként megjelent több ellenzéki (DK, Liberálisok, LMP, Momentum, MSZP, PM, Szolidaritás) országgyűlési és fővárosi képviselő is.

A polgármester nyugodt

Németh Angéla korábban azt mondta, ha kell, újra benyújtja majd a tervezetet, hogy a költségvetési rendelet mielőbb megszülessék, és az önkormányzat pótolja végre mulasztását. A polgármester ugyanakkor több fórumon is hangsúlyozta: a kerület elfogadott költségvetés nélkül is rendben működik, minden kötelező munkáját elvégzi, és állami források nélkül is teljesíti önként vállalt feladatai nagy részét. A polgármester az önkormányzati intézmények és cégek dolgozóinak tartott tájékoztatókon arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor októberben újraválasztják, a háta mögött álló erős többség két hét alatt megszavazza majd a kerület költségvetését, így mindenki januártól visszamenőleg megkapja az abban szereplő fizetésemelést, bérpótlékot, cafeteria-kiegészítést, jutalmat és egyéb juttatást, ahogyan az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok is hozzájutnak majd egész éves pénzükhöz.

A malmok őrölnek

Miután a képviselő-testület a törvény által előírt határidőre nem alkotta meg a XV. kerület költségvetési rendeletét, április 1-jével a belügyminiszter felfüggesztette az önkormányzatnak járó költségvetési támogatások folyósítását a mulasztás megszüntetéséig. A törvény szerint a mulasztás megállapítását a fővárosi kormányhivatal kezdeményezi a bíróságnál, amely határidőt szab a rendeletalkotásra. Ha ezek után sem alkot költségvetést az önkormányzat, akkor a fővárosi kormányhivatal vezetőjére hárul a rendelet megalkotása. Az így megszületett költségvetési rendeletet csak a kormányhivatal vezetője módosíthatja, helyezheti hatályon kívül, az önkormányzat minderre csak a következő önkormányzati választást követően jogosult.