Menu

Egyenes beszéd!

2020.05.13.

Cserdiné Németh Angéla polgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorának keddi adásában beszélt a kerület jelenlegi helyzetéről.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának nézői is láthatták azt a plakátot, amely összefoglalja milyen intézkedéseket tett a XV. kerületi önkormányzat a járványhelyzet idején, valamint mennyi elvonással nehezíti a kormány a kerület munkáját.

Az ATV kedd esti műsorában Cserdiné Németh Angéla polgármester ismertette, miként segítenek a kerületben élőknek a kormány helyett is.

https://www.facebook.com/nemethangelabp15/posts/2507340299580367

 

Mint ismert, a kormány a járványügyi védekezésre hivatkozva elvonja az önkormányzatok éves gépjárműadó bevételét, ezzel nehéz helyzetbe hozva az önkormányzatokat és az ott élőket. A XV. kerületben ez az összeg több, mint 230 millió forint költség kiesést jelent.

„Nem lehet azzal vádolni az önkormányzatokat, hogy egységesen a kormánnyal szembe mennek, de ehhez képest még azok is, amelyek Fideszes vezetésűek, erre eléggé élesen és felháborodottan reagáltak.” – fogalmazott Rónai Egon műsorvezető.

Cserdiné Németh Angéla elmondta, hogy főként a kis településeket érinti igazán, ahol szinte semmi forrás nem marad, ott ahol az iparűzési és az említett gépjárműadóból tudnak leginkább gazdálkodni. Úgy gondolja a kerületet is sújtani fogja a helyi iparűzési adó megvonás is, amely a becslések szerint több milliárdos is lehet.

Több település kerülhet a csőd szélére a kormány elvonásai miatt.

„Mi annyira nem vagyunk rossz helyzetben” – fogalmazott. Elmondta, hogy a tavalyi évben a költségvetés többszöri sikertelen elfogadása által spórolni kényszerült a kerület. Ennek hátránya viszont, hogy az idei évre tolódtak azok a feladatok, amelyeket 2019-ben szerettek volna megvalósítani. Az idei fejlesztéseket pedig a járványhelyzet miatt kénytelenek elhalasztani, vagy későbbre ütemezni.

Saját forrásból védekeznek

„108,5 millió forintot költöttek maszkokra, fertőtlenítőkre és védőeszközökre. Ugye ez az összeg, amire egy fillért nem kellett volna hivatalosan költeniük, mert a kormányhivatalnak kellett volna ezt biztosítania?”– hangzott el a ténymegállapító kérdés a műsorvezetőtől. A polgármester megfogalmazta, hogy a képviselő testület tagjaival egyeztetve, a Mindenki a Tizenötödikért frakció erős támogatásával döntött, jelen felhatalmazása alatt is a költésekről. A kormányhivataltól sem a háziorvosok, sem a szakellátásban dolgozók nem kaptak védőfelszereléseket. A kormánytól sem érkezett segítség.

A XV. kerület is – sok más önkormányzathoz hasonlóan – saját forrásból és saját úton kényszerült megteremteni a védekezéshez szükséges eszközöket és feltételeket. A védekezésre szánt összegből, többek között, háztartásonként 2 darab maszkot is eljuttattak a lakossághoz.

Munkanélküliség

A járvány okozta munkanélküliség kérdésére is kitértek a beszélgetésben.

A polgármester elmondta, hogy a XV. kerületben saját facebook oldalán keresztül, közvetlenül is kap megkeresést a bajbajutottaktól. A segitseg@bpxv.hu e-mail címre is érkeztek üzenetek a munkájukat elvesztő lakosoktól, akiket zömében a szolgáltató szektorból, vendéglátásból jelentették ki a munkáltatók. Az érintett kerületi lakosokat álláskeresési támogatással segítik, amely negyvenötezer és ötvenezer forint közötti összeget jelent. Mint ismert a Demokratikus Koalíció budapesti polgármesterei hirdették meg ezt a kezdeményezést, amelyet javasolnak – politikai hovatartozástól függetlenül – más kerületekben is bevezetni.

Felelősség

Rónai Egon kitért a néhány héttel korábban megjelent hírre, miszerint a kerületi Gondozó és Nyugdíjasház egyik dolgozójának pozitív lett a koronavírus tesztje. A polgármester elmondta, hogy mindkét helyszínen az összes lakó és gondozó negatív tesztet produkált. Második körben a tesztek megismétlését már az önkormányzat saját forrásból végeztette el.

Mit gondol a „Pesti úti ügyről”? – hangzott el a váratlan kérdés.

Cserdiné Németh Angéla úgy látja, hogy „viszonylag sok információt hall az ember”, de úgy gondolja, hogy nagyon későn lépett az a kormányzati szerv, akinek lépnie kellett volna. „Jelezték, Főpolgármester helyettes asszony, főpolgármester úr is jelezte, hogy gond lesz, gond lehet. Kevés a teszt, amit az ott lévőknek tudnak biztosítani, illetve akiket ott tudnak letesztelni és mégsem lépett az Operatív Törzs, vagy a kormány, vagy akinek lépni kellett volna.”

Visszautalt a kormányhivatal felelősségére, aki ugye a védőfelszereléseket a kerületben sem biztosította.

Segítségnyújtás

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, a  veszélyhelyzet kihirdetésére az önkormányzat, szinte azonnal reagálva, létrehozta a segitunk.bpxv.hu internetes oldalt, ahol a bajbajutottak a leggyorsabban tudnak segítséget kérni. Az önkormányzat egyedi módon, elérhetővé tett egy telefonos applikációt is, melyen keresztül bárki kérhet segítséget, akár hozzátartozóinak is. Mindezeken túl ingyenesen hívható zöldszám is elérhető, folyamatos tájékoztatás olvasható az önkormányzat internetes és közösségi oldalán, továbbá plakátokkal, és minden háztartásba eljuttatott kiadványokkal tájékoztatják a lakosságot a lehetőségekről, fontos tudnivalókról. Az önkormányzat számos (saját forrásból biztosított) igénybe vehető kedvezményről és támogatásról döntött. Ezekről itt olvashatnak bővebben.

(D.I.)