Menu

Mi segítünk, mi vigyázunk a Tizenötödik kerületre!

2020.05.03.

Egy nehezen megfogható ellenséggel, a koronavírussal és egy egyre inkább kézzelfogható problémahalmazzal, a gazdasági visszaesés következményeivel egyszerre kell megküzdenünk – ez 2020 hatalmas kihívása a számunkra.

Hírek és álhírek sűrűjében kell eligazodnunk, hogy mi a legjobb ebben a mindannyiunk számára rendkívüli helyzetben a családunk, hozzátartozóink és barátaink számára. Az sem egyszerű, hogy bármilyen fogódzót ta láljunk akkor, amikor bizonytalanná válik, amikor veszélybe kerül sokak munkája és megélhetése. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy összegezzük, mit tett a XV. kerület Önkormányzata a veszélyhelyzet kihirdetése óta annak érdekében, hogy megóvjuk egészségünket és minél nagyobb biztonságban legyenek a mindennapjaink.

Eszközök önerőből és adományokból – Az önkormányzat a kerületben élő kínai üzlettulajdonosok és vállalkozók közreműködésével 100 000 maszkot tudott vásárolni, erre bruttó 28 millió forintot költöttünk. Ebből a szállítmányból a húsvéti hétvégén minden XV. kerületi háztartásba 2-2 darabot juttattunk el. Óvjuk az egészségügyi dolgozóinkat is: 20-20 darab maszkkal segítjük minden háziorvosunkat és asszisztenseiket. A Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény 12 000 darab maszk és 1000 védőruha beszerzéséről gondoskodott. A saját beszerzésű eszközök, a kerületben működő vállalkozásoktól, kínai, távol-keleti származású kerületi lakótársainktól, valamint több kínai partnervárásunkból érkeztek. Sajnos ugyanakkor azt is tapasztalnunk kellett, hogy a külföldről érkező szállítmányokat a magyar vámhatóság hetekig visszatartotta – miközben a később indult állami „portyázások” beszerzései nemcsak előbb érkeztek meg, hanem a maszkokból más országokba is jutott.

Így segítünk az időseken és elesetteken – Az idősek segítése nemcsak törvényi kötelezettsége az önkormányzatnak, de annak a felismerése is, hogy sokan rokonaiktól távol vagy épp egyedül élnek, így nincs akire számíthatnának. Szociális munkásainknak, intézményi dolgozóinknak és nagyon sok önkéntesnek köszönhetően heti egy alkalommal biztosítjuk a 70 év felettiek számára a bolti, patikai bevásárlást, a postai csekkek befizetését. Hetente 430 bevásárlást és 50 gyógyszervásárlást végez 201 önkéntesünk. Kiterjesztettük a szociális étkeztetést, így több százan vették igénybe ezt a lehetőséget is. Gondolnunk kellett azokra a családokra is, ahol a kormány embertelen intézkedései miatt egyik napról a másikra otthon kell ápolniuk kórházból hazaküldött, nagybeteg rokonaikat: őket családonként 50 ezer forinttal támogatjuk. Segítünk a hozzánk forduló fogyatékkal élőknek is, hiszen a veszélyhelyzet az ő életüket még másokénál is nehezebbé tette.

Fotó: Nagy Botond/XV. Média

Amikor azonnal lépni kellett – Sajnos az elmúlt hetekben több olyan eset is volt, amikor az önkormányzatnak gyorsan kellett cselekednie annak érdekében, hogy ne történjen nagy baj. Előbb az Erdőkerülő utcai Gondozó Házban derült ki egy ott dolgozóról, hogy elkapta a fertőzést. Minden ott élőt le kellett szűrni, a Nyugdíjasház esetében ráadásul az önkormányzat rendelte meg és fizette ki a teszteket – szerencsére valamennyi vizsgált egészségesnek bizonyult. Majd az újpalotai ügyeletes óvodánkba, a Hartyán közi Tagóvodába járó egyik gyermek szülője kapta el a fertőzést, így ott szűrnünk kellett az intézmény dolgozóit – itt is negatív lett minden teszt eredménye.

Küzdelem a csalók ellen – Nem elég a betegségtől való félelem, a létbiztonság megrendülése, még gátlástalan csalókkal is küzdenünk kell, akik idős kerületi lakók helyzetével és jóindulatával élnek vissza. Mindenkit arra intünk, hogy önkormányzati segítséget csakis a korábban általunk megnevezett személytől fogadjon el, aki jegyzői pecséttel ellátott dokumentummal igazolja magát. Kérem, legyenek nagyon óvatosak!

Aki bajba jutott – a szociális háló kitart – Gyorsan kiderült, a járvány nemcsak egészségügyi vészhelyzetet, hanem aggasztó gazdasági, megélhetési problémákat is okoz. Elsőként arról határoztunk, hogy azoknak, akik jelenleg is támogatásban (Palota gyógyszertámogatásban, Palota lakhatási támogatásban, Palota ápolási támogatásban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben) részesülnek, illetve akik kerületi önkormányzati bérlakásban élnek, a veszélyhelyzet idején esedékes lejáratot követően nem kell a meghosszabbításról gondoskodniuk. A támogatásokat és szerződéseket a lejárat dátumát követően három hónappal automatikusan meghosszabbítjuk. Emellett a XV. kerületi szociális támogatások rendszere változatlanul rendelkezésre áll, így a Palota rendkívüli települési támogatás (pénzbeli, illetve étkezési utalvány formájában), a Palota lakhatási támogatás, a Palota adósságcsökkentési támogatás, valamint a Palota rendkívüli gyermekvédelmi támogatás nyújt gyors segítséget.

Segítség a vállalkozóknak – Jelen nehéz helyzetben is fontos partnerként tekintünk a kerületi kis- és közepes vállalkozásokra, valamint a nagyobb cégekre. A veszélyhelyzet elmúltával a Palota Holdingnál helyiséget bérlő mindazon vállalkozóknak, akik elvesztették piacaik döntő részét, lehetőségük lesz méltányossági, munkahelymegtartáshoz kötött és részletfizetési megállapodások kidolgozására. Ennek feltételeit a kialakult helyzetet folyamatosan elemezve dolgozzuk majd ki. Addig minden megkereséssel, minden bajba jutott vállalkozással egyedileg foglalkozunk, és olyan mértékben segítünk, amilyen mértékben az szükséges.

Nagyszerű felajánlás a képviselőktől – Nagyon szerencsés vagyok, hogy egy olyan képviselőcsoport támogatja polgármesteri munkámat, mint a Mindenki a Tizenötödikért-frakció. Képviselői nemcsak tevékeny személyes részvételükkel segítettek a védekezés munkálataiban, hanem – a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviselőjével kiegészülve – lemondtak egész éves költségtérítésükről. Felajánlásuk és kérésük után arról döntöttem, hogy a képviselő-testület minden képviselője, és az összes érintett bizottsági tag éves költségtérítésének keretét a védekezés költségeire csoportosítom át.

Felkészülni minden lehetőségre – milliárdokat csoportosítunk át – A rendkívüli veszélyhelyzet kihirdetése miatt rám ruházott jogkörömmel élve polgármesterként döntöttem a 2020-as költségvetés módosításáról. Létrehoztunk egy 1 milliárd forintos keretet, amely a járvány elleni védekezés kiadásai esetében lehetővé teszi a kellő gyorsaságú döntéseket. A 2019-es költségvetés zárszámadása kapcsán arról döntöttem, hogy a járvány kerületi gazdasági-társadalmi hatásainak kompenzálására 1,83 milliárd forintos felhalmozási céltartalékot hozunk létre. Ha minden korábban tervezettnél is nagyobb lesz a baj, és ha az előző két keret nem lenne elégséges, akkor döntésem értelmében további 1 milliárdos, a járvány elleni önkormányzati védekezés kiadásait biztosító céltartalék áll majd rendelkezésre. Vagyis összesen 3,83 milliárd forintot különítettünk el a védekezés, valamint az „újjáépítés” költségeire.

Rendkívüli helyzet a bölcsődékben, óvodákban és iskolákbanA veszélyhelyzet kihirdetése, az iskolák bezárása után az önkormányzatok is léptek: felfüggesztettük a kerületi bölcsődéink és óvodáink működését. Ez gyors átszervezést igényelt, mert természetesen ezekben az intézményekben ügyeletet kell biztosítani: ez három kerületi óvodában és egy bölcsődében vehető igénybe.

Tájékoztatás – információk a mindennapokhoz – Fontos, hogy tudunk segíteni, de legalább olyan lényeges az is, hogy a rászorulókhoz eljusson ennek a híre. Ezért létrehoztuk a https://segitunk.bpxv.hu/ weboldalt, valamint a Budapest Tizenöt mobiltelefonos applikációt, hogy az önkormányzati zöldszámunk (+36 80 203 804) mellett ezeken keresztül is jelezhesse bárki, ha segítséget szeretne kérni. A járványhelyzettel kapcsolatos tudnivalókról egy 18 oldalas, letölthető és kinyomtatható kiadványt is szerkesztettünk, a legfontosabb elérhetőségeinket összefoglaló szórólapunkat pedig minden XV. kerületi háztartásba eljuttattuk. Orvosi tanácsokról és egészségügyi információkról is értesülhetnek az itt élők: dr. Buzna Andrea, a dr. Vass László Egészségügyi Intézmény főigazgató főorvosa minden héten Koronavírus infó címmel tájékoztat bennünket az XVTV segítségével.

Az élet nem állt meg – folyamatban lévő fejlesztések – Bár az életünk alapjaiban változott meg az elmúlt hetekben, vannak olyan fejlesztések, beruházások, amelyekkel haladnunk kellett. Szinte teljesen elkészült a Polgármesteri Hivatal házasságkötő terme, amely a veszélyhelyzet elmúltával megújulva várja majd az egybekelő párokat. Gőzerővel zajlik a kerület nagyberuházása, a Szilas-patak menti főgyűjtőcsatorna építése, kezdődik az M3-as melletti zajvédő fal hiányzó szakaszának megvalósítása és megindult a Nemzedékek Parkja kivitelezése is.

Így segített a kormány – százmilliók elvonásával – Miközben az eddig megszokott élet igen, sajnálatos módon a kormánypropaganda nem állt le. Értesülhetünk minden doboz egészségügyi eszköz megérkezéséről, arról, hogy minden rendben lesz az országban, mert mindenki segítséget kap. Csak épp arról nem hallani, hogy milyen segítségre számíthatnak az állampolgárokkal napi kapcsolatban lévő önkormányzatok. A XV. kerület eddig semmilyen állami segítséget nem kapott – sem eszközök formájában, sem anyagilag. Azonban a védekezésre hivatkozva a kormány máris elvonta az önkormányzatoktól a gépjárműadó eddig náluk maradó összegét. Ez a XV. kerületben azt jelenti, hogy egyetlen tollvonással 230 millió forintot vett el a kormány az itt élőktől. Megígérem, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a XV. kerületiek ne érezzék meg azt, hogy az állam magukra hagyta őket ebben a nehéz helyzetben!

Mi ugyanis továbbra is segítünk. Mi vigyázunk Budapestre, vigyázunk a Tizenötödik kerületre. Mi mindenkire vigyázunk!

Cserdiné Németh Angéla

polgármester

Fotó: Nagy Botond/XV. Média