Menu

„A kerület kifosztása nem kormányzás”

2021.02.18.

Einstand címmel jelent meg melléklet a kerületi lapban, a Tizenötödikben a kormányzati elvonások okozta károkról.

„Reményeink szerint a közszolgáltatásokban nem fog fennakadást okozni a bevételkiesés, a magasabb színvonal biztosítása azonban elmaradhat” – mondta Cserdiné Németh Angéla abban az interjúban, amely a csütörtökön megjelent, Einstand című kiadványban olvasható. A nyolcoldalas kiadvány a nemrég megújult kerületi lap, a Tizenötödik mellékleteként eljut a XV. kerület valamennyi háztartásába, hogy bemutassa, milyen hatással jár a koronavírus-járvány kapcsán az önkormányzatot sújtó, több milliárdos kormányzati elvonás. A polgármester a vele készült interjúban kijelentette, a kerületben kiépített szociális háló, a támogatások rendszere 2010-ben sem fog gyengülni, valamint az éppen zajló nagyberuházás, a Szilas-patak menti főgyűjtőcsatorna építését sem befolyásolja a kormányzati megszorítás.

A teljes kiadvány itt található meg lapozható formában.

„Az ellenünk folytatott 2019-es bosszúnak volt egy nagyon komoly tanulsága. A választópolgárok nem buták. Pontosan értik, ha elmondjuk nekik, hogy a Fidesz mit tesz az emberekkel pártállástól függetlenül” – mondta Cserdiné Németh Angéla annak kapcsán, hogy van friss tapasztalata a kerületnek a kormánypárt felől érkező nehézségek kezelésében.

Az Einstand című kiadványban interjú olvasható Karácsony Gergellyel is, a főpolgármester szerint valójában a kormánynak sem lehet érdeke a főváros becsődöltetése. Drámai kijelentést is tett: ha ugyanaz megtörténik a közösségi közlekedés jegyárbevételeivel, ami 2020-ban – azaz 23 milliárdos kiesés következik be – akkor a fővárosi büdzsé 15 milliárdos vésztartaléka önmagában ennek a veszteségnek a pótlására sem lesz elegendő.

A két városvezető nyilatkozata mellett a kerületi cégek, intézmények vezetői is részletesen elmondták, hogyan érintette a közfeladatok ellátását a járvány és milye további károkat okoz a kormányzati elvonások milliárdos kára. Így kiderül, hogy hiába volt nagy esemény a CT-gép beszerzése saját önkormányzati forrásokból 2020-ban a Rákos úti szakrendelő életében, ebben az évben nem történhet hasonló előrelépés az itt élők egészsége érdekében. Ráadásul a gépek, berendezések karbantartására is kevesebb forrás jut és bármilyen fájdalmas, a költségtakarékosság jegyében felül kellett vizsgálni, és ezután jelentősen csökkenteni a gyermek szakellátás rendelési idejét. A kerület köztereit kezelő Répszolg nem fog tudni elvégezni több térfelújítást sem önkormányzati források híján. Több fejlesztésre készült a piacokat kezelő Csapi-15, ezek csúszhatnak, míg a közfoglalkoztató cégnek, a Palota-15 Kft-nek januártól már be kellett szüntetnie egyik tevékenységét.

Az Einstandból az is kiderül, tettek-e bármit a képviselő-testület fideszes tagjai annak érdekében, hogy a kormány kompenzálja a XV. kerületet a bevételkiesések miatt.

A kiadvány valamennyi cikkét leközöljük a bpxv.hu-n.

 

(Cs.B.)