Menu

Tájékoztató a polgármester által a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott döntésekről 16.

2021.05.04.

Az április 29-i döntések között szerepel intézményekkel kapcsolatos határozatok mellett a XV. kerületi fák védelméről szóló új rendelet megalkotása is.

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Csokonai Kulturális Központ Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyása

Az szmsz változtatására elsősorban amiatt volt szükség, mert a kulturális szférában dolgozók 2020. november 1-jétől már nem közalkalmazottak, a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyban dolgoznak tovább. Illetve két telephellyel kapcsolatos változás is történt: a Dokumentumtár és Információs Központ névváltozáson esett át (Csokonai Kulturális Központ Könyvtára elnevezéssel működik), míg a Nyitott Ajtók Együttműködési Iroda Fő úti telephelye bezárt.

Előterjesztés

Határozat

A Hartyán köz 1-3. szám alatti ingatlanban 163 m2 alapterületű főzőkonyha bérbeadása

A Hartyán köz 1-3. szám alatti ingatlan a Budapest Főváros XV. Kerületi Önkormányzat Újpalotai összevont Óvoda tagintézménye, a működtetést Gazdasági Működtetési Központ végzi. A főzőkonyhát újabb 5 évre a Kinder F és K Vendéglátó Kft. veszi bérbe.

Előterjesztés

Határozat

A Hubay Jenő tér 8. szám alatti társasházban lévő egyes önkormányzati tulajdonú ingatlanok adásvétele tárgyában kötött 359/2020. számú ingatlan adásvételi szerződés módosítása

Előterjesztés

Határozat

A Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület által kapott pénzügyi hozzájárulás 2020. évi felhasználásának elszámolása

A képviselő-testület a 2020-as költségvetésben 3 millió forint támogatást biztosított az egyesület működéséhez.

Előterjesztés

Határozat

A fák helyi védelméről szóló önkormányzati rendelet megalkotása

A fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet hatáskört állapít meg az illetékes jegyző számára a közterületen lévő fás szárú növény kivágásának engedélyezése, a pótlásra kötelezés, valamint a pénzbeni megváltásra kötelezés tekintetében. A környezetvédelmi törvény pedig lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy a környezetvédelmi feladatok megoldására rendeletet bocsásson ki, és ebbe beletartozik a magánterületen történő fakivágás és pótlás szabályozása is. A XV. kerületnek eddig nem volt kifejezetten a fák védelméről szóló rendelete.  A mostani döntéssel részletesen szabályozzák a fakivágás engedélyezését és az ahhoz kapcsolódó pótlási kötelezettség teljesítését. Ezen felül közigazgatási bírság kiszabására is lehetőség lesz.

Magánterületen ingatlanonként évente 2 darab fa kivágása bejelentés alapján külön engedély és pótlási kötelezettség nélkül elvégezhető. Ennél több fa kivágása kizárólag kérelem alapján megadott engedély birtokában, az abban meghatározott pótlási kötelezettség teljesítése mellett végezhető.

Előterjesztés

Határozat

Az önkormányzat által támogatott sportegyesületek, sportvállalkozások és a sport területén tevékenységet kifejtő alapítvány, valamint közművelődési szervezetek 2020. évi működési és felhalmozási célú támogatásának elszámolása, valamint 2021. évi működési támogatása

Rányomja a bélyegét az idei támogatásokra a koronavírus-járvány, valamint a kormányzati megszorítások hatása. Az önkormányzat 2020-ban összesen 136 millió forint támogatást nyújtott a XV. kerületben működő sportszervezeteknek, 2021-ben mindösszesen 87 millió forinttal tudja és kívánja támogatni őket. A nevesített sportszervezetek támogatása mellett további kerületi sportszervezetek pályázhatnak támogatásra, erre 5 millió forintos keret áll rendelkezésre. Az önkormányzat a közművelődési szervezeteknek 2020-ben 54 millió forint támogatást nyújtott, de a jelenlegi helyzetre tekintettel 2021-ben csak 27,5 millió forinttal tudja és kívánja támogatni őket.

Előterjesztés

Melléklet

Határozat

A VEKOP-5.3.1-15-2020-00019. sz. „Közlekedésbiztonsági fejlesztések Budapest XV. kerületében” projekttel kapcsolatos döntések meghozatala

Az önkormányzat konzorciumban a fővárossal és a BKK Zrt-vel összesen 300 millió összeget nyert el kerékpáros infrastruktúra felújítására, fejlesztésére és az ezzel kapcsolatos szemléletformálásra.

Előterjesztés

Határozat

A 2021. évet érintő előzetes kötelezettségvállalás

Az előzetes kötelezettségvállalásra az önkormányzat könyvvizsgálói feladatainak elvégzése miatt van szükség.

Előterjesztés

Határozat

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata költségvetési szerveinél foglalkoztatott munkavállalók juttatási szabályzata jóváhagyása

Az önkormányzat költségvetési szerveinél közalkalmazottként dolgozók juttatási szabályzata 2020. április 23. óta hatályos. Azonban azóta két önkormányzati fenntartású költségvetési szerv munkavállalóinak jogviszonya is jelentősen átalakult azóta. A kulturális szférában dolgozók 2020. november 1-jével kikerültek a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálya alól. A Vass László Egészségügyi Intézményben pedig az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján március 1-től csak egészségügyi szolgálati jogviszony keretében lehet dolgozni. Ezek a változások azt eredményezik, hogy az érintett intézmények dolgozóira már nem terjed ki a Juttatási Szabályzat hatálya – az ugyanis csak a közalkalmazottaknak biztosítja az abban foglalt juttatásokat és kedvezményeket.

Előterjesztés

Határozat

A BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. által az „Ovis labdaprogram” keretében nyújtott adomány tudomásul vétele

A kormány programot indított az óvodás gyermekek egészséges életmódra és a mozgás szeretetére nevelése érdekében. Az „Ovis labdaprogram” keretében az óvodákba sporteszközöket juttatnak el, hogy kialakuljon a gyerekek igénye a rendszeres testmozgásra, fejlődjön a gyermekek mozgáskoordinációja. A programra 1 milliárd forint állami forrás áll rendelkezésre, és a BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.-t lett a lebonyolítója. A XV. kerületi önkormányzat fenntartásában működő óvodák a BMSK döntése értelmében részesültek a támogatásból és a három összevont óvoda valamennyi tagóvodája külön-külön 434.401 forint értékű egységcsomagot kapott. Az egységcsomag részét képezik többek között könnyített focilabdák, bólyakészlet-szettek, megkülönböztető mezek, önfelálló és összehajtható kapuk, valamint különböző sportágakhoz használt szivacslabdák.  A mostani döntéssel az önkormányzat tudomásul vette a támogatást.

Előterjesztés

Határozat

A Pestújhelyi út 44. földszint 2. szám alatti ingatlan elidegenítése

A Pestújhelyi út 44. földszint 2. ingatlant Rákospalota, Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Gyűjteménye raktározási célra használja, a gyűjtemény új helyre költözik. Ezt követően az önkormányzat – a Palota-Holding Zrt. útján – árverésen értékesíti az ingatlant.

Előterjesztés

Határozat

A JCDecaux Hungary Zrt-vel fedett utasvárók létesítése, fenntartása céljából kötendő megállapodás

Az önkormányzat még 2013-ban kötött tízéves szerződést az Epamédia Hungary Zrt-vel fedett utasvárók telepítése, fenntartása, üzemeltetése céljából. A megállapodás keretén belül számos fedett utasváró létesült olyan XV. kerületi közterületeken, ahol korábban legfeljebb egy pad szolgálta a várakozókat. Jogutódként az Epamédia Hungary Zrt. helyébe a JCDecaux Hungary Zrt. lépett, mely jelenleg is üzemelteti az önkormányzat területén, saját költségen telepített 44 hirdetéshordozóval ellátott utasvárót. A JCDecaux képviselői már korábban is szorgalmazták az egyeztetést egy új, ötéves szerződésről. Ennek főbb tartalmi elemei a következők lennének: 15 helyszínen lecserélnék a régebbi várókat; további 20 helyszínen új várókat telepítenének; valamint az önkormányzat számára megjelenési lehetőséget biztosítanak az elhelyezett infovitrineken és ki nem használt felületeken. A döntés alapján a polgármester megköti a szerződést a JCDecaux Hungary Zrt-vel.

Előterjesztés

Határozat