Menu

Fakivágás a Nevesincs-tónál: csak a haszon számít?

2020.10.19.

Az erdőgazdálkodó, Lillik György a tulajdonosok többségének akarata és az önkormányzat megoldási kísérletei ellenére is véghez viszi a kilenchektáros erdőirtást – derült ki dr. Matlák Gábor alpolgármester tájékoztatásából.

Már többször beszámoltunk róla, hogy a XV. kerület északi részén, az M3-as mellett, a Nevesincs-tónál fekvő magánterületen az erdőgazdálkodó 20 hektáron 9 hektár fa kitermelésére kapott engedélyt az illetékes (nem XV. kerületi) szakhatóságtól. Az itt lévő, ritka, vizes élőhelyet féltők azonban el akarják érni, hogy ne történjen meg a fakivágás – az önkormányzatnak azonban semmilyen jogköre nincs elérni. Az érdekegyeztetés, a tulajdonosok meggyőzése lehetett csak az eszköz, ennek érdekében Cserdiné Németh Angéla polgármester megbízta a környezetvédelmi ügyekben illetékes alpolgármestert, dr. Matlák Gábort, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat az erdő megmentése érdekében. Az alpolgármester erről folyamatról számolt be pénteken – amely az erdőgazdálkodó hozzáállása miatt egyelőre kevés eredményt hozott.

Október 1-én az alpolgármester vezetésével tárgyalást folytatott az önkormányzat a 20 hektáros terület számos kistulajdonosával. A többségük nem is tudott róla, hogy az elvileg az ő megbízásukból is eljáró erdőgazdálkodó, Lillik György fakivágásra szerzett engedélyt. A tulajdonosok igent mondtak arra, hogy az önkormányzat kisajátítási eljárás keretében megvásárolja tőlük a területet, azért, hogy a ritka vizes élőhely ne szenvedjen károkat. Ennek érdekében a képviselő-testület határozatot is hozott október 6-i ülésén.

Az erdőgazdálkodó azonban mindezek ellenére megkezdte a körülbelül 20 millió forintos haszonnal kecsegtető fakivágást – erről október 12-én levélben tájékoztatta a polgármestert. Matlák Gábor szerint egyértelmű, Lillik György a tulajdonosok jelentős részének akarata ellenére véghez viszi eredeti terveit, amelyeket a nyers anyagi a haszon motivál. Az alpolgármester elmondta, az önkormányzat célja változatlan, több eszköze azonban nincs – ha azonban kerületiek a civil engedetlenséget választják, az önkormányzat vezetése ennek nem tesz ellen.

A fakitermelés már zajlik, péntekig 1 hektár területen ritkították ki az erdőt.

(Cs.B.)

Fotó: Vargosz/XV. Média