Menu

Tervezett fakivágás a Nevesincs-tónál: megvédjük az erdőt

2020.08.28.

Az önkormányzat egyeztetéseket kezdett annak érdekében, hogy mégse történjen meg a fakitermelés, amelyet a kerület északi részén, magánterületen terveznek, és amely terület fontos vizes élőhelynek is otthont ad.

Összesen 20 hektáros területen, 9 hektár fa kivágására kaptak engedélyt az M3-ashoz közel, a Pólus Center mögötti területen magánemberek. A Szilas-patak mentén, a Nevesincs-tó közelében található területek magántulajdonban vannak, viszont a Fővárosi Közgyűlés 2019. július 1-i döntése értelmében védett természetvédelmi terület a Nevesincs (Szilas)-tó. Ennek ellenére a területen folytatható fakitermelés, amire a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztálya határozata adott engedélyt.

A fakitermelés az engedély értelmében három darab háromhektáros területen történne. A tavalyi védetté nyilvánítás miatt a 30 éve telepített, üzemtervezett erdő esetében változtak a területre vonatkozó fakitermelési lehetőségek. Nem vágható ki mézgás éger, kocsányos tölgy, mezei szil, mezei juhar, fűzek és diófák, ellenben például zöld juhar igen. A tarvágással eltűntetett erdőfoltok helyén a terv szerint újra erdő lenne: ez őshonos csemeték ültetésével és gyökérsarjaztatással, vagyis a kivágott fák gyökerének a talajban hagyásával történne meg.

Bár az erdő a XV. kerület területén található, annak nem tulajdonosa az önkormányzat, sem a főváros. A Fővárosi Önkormányzatnak annyi köze van a területhez, hogy a Főkert Zrt. végzi az erdő természetvédelmi kezelését.

Mivel a XV. kerületi önkormányzatnak nincs tulajdonrésze az ingatlanon, ezért a kerület vezetése a kiadott favágási engedélyről sem értesült. Ennek ellenére lépni kell, hogy minden érintett számára megnyugtató módon alakuljon az érintett erdőterület sorsa – és hogy ne sérüljön egy védett területen az élővilág.

„Mivel a fakitermelés hamarosan megindulna, annak az időpontja is nagyon aggályos. Vegetációs időszakban folyna a munka, ez önmagában is probléma. Azonban a klímakatasztrófa idejét éljük, egy belterületi, ráadásul természetvédelmi területen található erdőről beszélünk, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne csökkenjen a kerület szélén a zöldfelület” – jelentette ki Deschelak Károly (Mindenki a Tizenötödikért), a képviselő-testület tagja. Dr. Matlák Gábor alpolgármester (a fenti képen) hozzátette, hogy „ez az erdőterület egy egyedülálló vizes élőhely, amely jóvátehetetlenül megsérülne, ha a fákat kivágnák, és újra telepítenék. Az állat és növényvilág soha nem állna helyre olyan formában, ahogy most létezik. Olyan megoldásra kell törekedni, amelyben az itt élők és a gazdálkodók érdekei is érvényesülhetnek.”

Az alpolgármester és a zöldügyekben aktív képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett tarvágás helyett léteznek kímélőbb fakitermelési megoldások is, mint például az úgynevezett szálalásos technológia, vagyis a fák „válogatott” kivágása.

A keddi testületi ülésen a polgármester is tájékoztatott a Nevesincs-tónál tervezett fatermelésről.

„Az önkormányzat mindent megtesz a kerületben zajló folyamatok esetén a környezetvédelmi szempontok érvényesítése érdekében. Kiemelt szempont a kerületi értékes zöldfelületek megóvása, a levegő tisztaságának a maximális védelme. Megbíztam Matlák Gábor alpolgármestert, hogy sürgősen kezdjen tárgyalást a magántulajdonosokkal, keresve a szándékuk tekintetében a kompromisszumos megoldásokat” – jelentette be Cserdiné Németh Angéla.

Szerdán már meg is tartották az első egyeztető tárgyalást a tulajdonosi kör képviselőivel. Az ügyben jövő héten születhet megállapodás és egyezség a felek között.

Addig is biztos, hogy nem lesz tarvágás a Nevesincs-tó környékén: a terület tulajdonosainak képviselői ígéretet tettek arra, hogy amíg folynak az önkormányzattal a tárgyalások, addig nem vágnak ki egyetlen fát sem. Deschelak Károly (a fenti képen az első sorban, jobbra) hozzátette, ahogy az önkormányzat lépéseket tett, az érintett tulajdonosok rögtön konstruktívan álltak hozzá az ügyhöz.

„Az önkormányzat minden lehetséges eszközt megragad annak érdekében, hogy pár millió forint haszon reményében ne tarolják le az erdőt. Természetesen azt sem akarjuk, hogy a tulajdonosokat érje kár”- mondta el Matlák Gábor alpolgármester az önkormányzat céljairól.

(Cs.B.)

Fotók: Nagy Botond, Vargosz/XV. Média