Menu

Munka a maszkok mögött

2020.10.07.

Megtartotta szeptemberi rendes ülését a képviselő-testület, többek között módosították a kerület 2020-as költségvetését.

Ünnepélyes pillanatokkal kezdődött a képviselő-testület keddi ülése. Előbb a nemzeti gyásznap, október 6. alkalmából emlékeztek a jelenlévők az aradi vértanúkra, majd az idén Bárczy István-díjjal kitüntetett XV. kerületi dolgozók köszöntése következett. A kitüntetés a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez. Idén az elismerésben részesült Végváriné Kékhegyi Erika, a Rákospalotai Összevont Óvoda intézményvezető-helyettese, valamint Százné Orosz Krisztina, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatóhelyettese, a Család- és Gyermekjóléti Központ szakmai vezetője.

Újabb egészségügyi fejlesztés

A testület most is a járványhelyzet miatti óvintézkedések mellett tanácskozott, így mindenkinek maszkban kellett lennie a Városháza Dísztermében, ahol a hallgatóság székei is messzebb kerültek egymástól.

A döntések sorában elsőként és talán legfontosabbként a testület módosította a 2020-as költségvetést. Ennek az volt az elsődleges oka, hogy február óta elhatározott beruházásokhoz, testületi döntésekhez és előzetes kötelezettségvállalásokhoz kellett igazítani a kerületi büdzsét. A költségvetés főösszege 1,276 milliárd forinttal nőtt a testület döntése kapcsán. A két fő tételt az Egészséges Budapest program keretében érkező 630 millió forintos támogatás, valamint a Szilas-patak menti főgyűjtőcsatorna építése kapcsán elhatározott 350 millió forintos hitelfelvétel adja.

A költségvetés-módosítás farvizén élénk vita bontakozott ki a magyar egészségügy általános állapota kapcsán. A fideszes képviselők azt is akarták nyomatékosítani, hogy az „Egészséges Budapest” program támogatása a kormánynak köszönhető. Cserdiné Németh Angéla polgármester azonban határozottan pontosított: valóban állami forrásról van szó, az azonban annak az ötéves, 50 milliárd forintos alkunak a részeként érkezik a kerületbe, amelyet a főváros kötött a 2023-as atlétikai világbajnokságra épülő – és legalább nettó 150 milliárd forintba kerülő – stadion támogatásáért cserébe.

Új szabályok szerint

A képviselők megalkották a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatát (szmsz). Ennek szükségességére egyrészt a Budapest Főváros Kormányhivatala korábbi észrevételei hívták fel a figyelmet, majd a tavalyi jogszabályi változások, a választások után történt szervezeti változások után egyértelmű lett, nem módosításra, hanem új szmsz-re van szükség. Az szmsz tervezetét a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Lehoczki Ádám is méltatta.

A keddi ülésen meghosszabbították a helyi Drogellenes Stratégiát 2021 végéig és ennek megfelelően elfogadták az új Cselekvési Tervet is; utóbbi feladatait 2020.október 1-től 2021.december 31-ig határozták meg.

A képviselők meghosszabbították az új Lakásgazdálkodási Koncepció kidolgozásának határidejét. Ennek megalkotásáról tavasszal döntöttek, a tavasz során pedig a kerületi ingatlanvagyon kezelője, a Palota-Holding Zrt. le is tette koncepció-tervezetet az asztalra. Az önkormányzati vezetés ezt vitaalapnak tekinti, és ezért most felkértek egy, a területtel foglalkozó céget a lakásgazdálkodási koncepció megalkotására. Az új határidő 2021. március 31.

Napirenden a fakivágás

A képviselő-testület elfogadta a volt Észak-pesti Kórház 11. jelű épületének korszerűsítésére és abban Lelki Egészség Központ kialakítására a TRIPARTITUM Építész Műhely Kft. által készített engedélyezési tervdokumentációt. Egyúttal a képviselők felkérték a polgármestert, hogy kezdeményezzen egyeztetést az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal további bruttó 332 millió forintos kiegészítő támogatás biztosítására a projekt megvalósítása érdekében.

Napirenden szerepelt a Szilas-patak menti erdőrészek ügye. Mint arról augusztusban beszámoltunk, ez az az összesen 20 hektáros terület, ahol 9 hektár fa kivágására kaptak engedélyt a tulajdonosok, magánemberek. Az önkormányzat egyeztetéseket kezdett annak érdekében, hogy mégse történjen meg a fakitermelés, amely fontos vizes élőhelynek is otthont ad. A mostani határozat szerint az önkormányzat meg akarja szerezni a terület tulajdonjogát természetvédelem, illetve a fenntartható erdőgazdálkodás és véderdő telepítése céljaira – a kisajátításra vonatkozó szabályok szerint. Ennek érdekében felkérték a polgármestert, hogy a tulajdonosokkal kezdeményezzen egyeztetést az ingatlan kisajátítást megelőző adásvételi szerződés megkötésére.

(Cs.B.)

Fotó: Nagy Botond/XV. Média