Menu

Ülésezett a képviselő-testület

2022.02.04.

2022-ben először üléseztek a képviselők.

Nem fogják Conchita Wurstról elnevezni a XV. kerületi Csokonai Kulturális Központot – erről döntöttek a csütörtöki önkormányzati ülésen.

Ettől a témától volt hangos nem csak a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal Díszterme, de az országos sajtó is.

Sürgősséggel nyújtott be előterjesztést Mihály Zoltánné (Fidesz-KDNP) képviselő a csütörtöki testületi ülésre, melyben így fogalmazott: „Az arcunkba tolják a legújabb őrületet, az LMBTQ elfogadását. (…) Nem kell a hagyomány, a valódi érték, lesz helyette zűrzavar, káosz és legfontosabb holnaptól a deviancia. (…) Ne bújjanak nagyszerű költőnk neve mögé, vállalják fel és keressenek az irányultságukhoz illeszkedő névadót, például az önökhöz közel álló Conchita Wurstot.”

A Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban január 22-én tartott előadáson az egyik férfi szereplő részben női ruhát is viselt (egy sótartót alakított, a ruha egyik fele vőlegény öltöny = bors, a másik fele pedig menyasszonyi ruha = só volt).

A darab, amit ennyire elfogadhatatlannak tartottak, a Soharóza társulat „Dalok a kamrából” című előadása volt, amely arról szólt, hogy a járvány és a lezárások hogyan változtatták meg a gasztronómiai, étkezési, sütés-főzési szokásainkat.

A botrány azért tört ki, mert a meghívottak listáján szereplő dr.Szalay Kornél Géza fideszes önkormányzati képviselő is végignézte az előadást és gyorsan átlátta, hogy az nem más, mint homoszexuális propaganda. Ezt az előadás másnapján egy „A CSOKONAI újranyitása a XV. kerületben, avagy az LMBTQ landolása a kerületi kultúrában?” felütéssel induló Facebook-posztban meg is osztotta a nagyvilággal.

Mihály Zoltánné így fogalmazott napirend előtti felszólalásában: „Ha szétverik a Csokonai Művelődési Központ múltját, ne használják hozzá nemes költőnk nevét, ne alázzák meg Csokonai Vitéz Mihály nagyságát és a Csokonai Művelődési Házat, ne bújjanak híres költőnk neve mögé! Vállalják fel döntésüket, és keressenek az irányultságukhoz illeszkedő névadót. Kérem, hogy vegyék napirendre az előterjesztést, hogy ott vitathassuk meg” – mondta a képviselő.

Csak emlékeztetőül: a Csokonaiban januárban játszott darab legközelebb a Magyar Zene Háza színpadán szerepel február 13-án.

A testületi ülés napirendi vitájában Legárd Krisztián képviselő azt kérte, hogy ezt a kérdést ne bocsássák szavazásra, és ne is vegyék fel napirendi pontnak. Indoklása szerint ez az egész képviselő-testület megcsúfolása lenne. Végül szavaztak a képviselők, és az ülésen jelen lévő 18 képviselő 12:6 arányban nemmel szavazott erről a pontról, így az előterjesztés nem került napirendre.

Ekkor még nem számított rá senki, hogy a téma itt nem lett lezárva.

Szintén napirend előtt szólalt Fel Makai Ferenc képviselő is. Köszönetet mondott az Önkormányzat, a Polgármesteri Kabinet, a Csokonai Nonprofit Kft, a GMK és minden segítő részére, aki nagyban hozzájárult azon kezdeményezéséhez, amellyel közel 1,5 millió forint értékben tudott az Ö.T.H.É.T. Egyesülettel adományt vinni a Bethesda Gyermekkórházban megrendezett jótékonysági Ablakkoncert keretében.

Legárd Krisztián képviselő, felszólalásában a nemrégiben az Újpesten történt tragédiát említve – amelyben egy 7 éves kisfiú az iskolai közös születésnapi tortázás következtében ételallergiában hunyt el – tett javaslatot arra, hogy minden óvodába és bölcsődébe vásároljon az önkormányzat az „Epipen” elnevezésű allergia elleni injekcióból.

 

Cserdiné Németh Angéla elmondta, hogy a városháza vezetése már megkezdte a gyógyszerek közbeszerzését, amellyel elkerülhetőek lehetnek a hasonló tragédiák. Az iskolák már nem tartoznak az önkormányzathoz, de kezdeményezik az Észak-Pesti Tankerületnél, hogy minden iskolában is legyen ebből az életmentő szerből.

Az ülés folytatásában több valóban fontos előterjesztésről döntöttek.

Szavaztak többek között

  • a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól,
  • az újszülöttek támogatásáról,
  • a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásba tartozó gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetésről és az intézményi térítés díjról,
  • az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések, támogatása” címen kiírt pályázaton történő részvételről,
  • a Bogáncs Utcai Iskolásokat Segítő Alapítvány támogatásáról,
  • sportszervezetekkel kapcsolatos bérleti szerződések jóváhagyásáról,
  • a Budai II László Stadion fejlesztéséről.

A 2022. április 3-ára kiírt országgyűlési választások kapcsán volt szükség volt az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjainak megválasztására.

Megválasztották továbbá a Tanácsadó Kollégium tagjait is, akik a civil szervezetek részére kiírt pályázatok elbírálásában segítik a polgármestert.

Szavaztak továbbá a polgármester és alpolgármesterek illetményének és költségtérítésének megállapításáról, valamint az önkormányzati képviselő, a nem képviselő bizottsági tag és a tanácsnok tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásairól szóló 33/2014. (XI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról is.

A választásokhoz közeledve szintén kampányfogásként használták az ellenzéki frakció tagjai a Hősök úti rendelő felújítása kapcsán érintett előterjesztés megvitatását is. A rendelő felújításának folytatásáról, valamint az ülésen elhangzott döntésekről külön részletesen is beszámolunk későbbi cikkünkben.

A témában Hajdu László országgyűlési képviselő is szót kért a projekt kerület érdekében történő befejezése mellett érvelve, a képviselő-testület többsége végül úgy döntött, hogy a Hősök útja 1. és 3. számú rendelőépületek teljes körű külső és belső felújítása, a közöttük lévő tér rendezéséről szóló Átalányáras Vállalkozási Szerződést módosítja a projekt véghatárideje tekintetében. Előreláthatólag a késedelembe esett napok száma szerinti várható befejezés időpontja: 2022. április hónap.

Az ülés azon részén, amikor a „Csokonai Nonprofit Kft. feladatellátáshoz szükséges ingó vagyontárgyak biztosításáról” szóló előterjesztéshez érkeztek, visszatért Mihály Zoltánné azzal a kéréssel, hogy igen is fogadják el az előterjesztését, szavazzanak a Csokonai átnevezéséről.

Hatalmas vita alakult ki. Többen sem bírták szó nélkül hagyni. Bár több felületen és módon is próbálták már korábban is megértetni a Fideszes képviselőkkel, hogy a szexuális orientáció nem cseppfertőzés vagy érintkezés, de még nem is látvány vagy olvasmányélmény útján terjed, hajthatatlanul kiálltak álláspontjuk mellett, miszerint a só-bors szóró igen is LMBTQ propaganda.

Szilvágyi László bocsánatkérésre szólította fel Mihály Zoltánnét, mert előterjesztésében úgy minősítette a Csokonai dolgozóit, amely egyenesen sértő volt. Legárd Krisztián jelezte, hogy a következő ülésre előterjeszti a képviselő asszony visszahívását a Kulturális Bizottság alelnöki posztjáról.


Beke Károly a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: „A kulturális tartalom megítélése szubjektív. A vélemények szabadsága fontos szempont. Ebben a helyzetben mégis csak furcsa, amikor politikusok szeretnének kulturális tartalmakba és a tartalmat előállítók szabadságába beavatkozni. Ezekre vannak példák a múltból, van rá példa jelenleg is más országokban. Van rá példa a magyar történelemben is, ahol a magyar kultúrát cenzorok próbálták irányítani. Ez nem az az időszak.”

A képviselők többsége úgy véli, szólhatnának a hírek arról is, hogy a XV. kerület lakáspályázataival hány család számára biztosított otthont, vagy a vírushelyzet alatt tett saját intézkedéseivel ezrek tesztelését, támogatását, segítségét oldotta meg. Szólhatna arról is, milyen szociális támogatásokról döntöttek a lakosság érdekében. Nem, ehelyett a kritikán aluli megnyilvánulásairól híres ellenzéki Fidesz frakció újabb „akciójától” volt tele a sajtó.

Zárt ülés keretében döntött a testület a „Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérem” díj adományozásáról, valamint a közösségi együttélés szabályainak megsértése tárgyában hozott határozat elleni fellebbezésről szóló előterjesztésről.

A következő ülést 2022. február 24-én (csütörtökön) tartják, ahol a költségvetési rendelet elfogadása lesz az egyik legfontosabb napirend.

 

 

Fotó: xvmedia | Vargosz