Menu

Zseni a XV.kerületből
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.01.16.

Ifjabb Horváth Béla egy igazi zseni. No, nem csak én mondom ezt, hanem nálam sokkal autentikusabb emberek: például Pinchas Zuckerman.

Az ifjú tehetség lassan két évtizede hegedül, pedig még most is csak 23 éves. Bér otthon, családi körben nagyapjától kezdett el zenélni, ám ilyen irányú a Hubay Jenő Zeneiskolában folytatta Makláriné Baranyai Vali tanárnőnél. Ám alig 10 évesen a Száztagú Cigányzenekar legfiatalabb prímása lett. Most pedig nemrégiben visszatért tanulmányi helyére?ha csak néhány napra is, hogy Mesterkurzust tartson.
Mindeközben azért igazi művészéletet élt, él. Miután a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát elvégezte, 1998-ban az Országos Koncz János Hegedűversenyt megnyerte, illetve a Nemzetközi Flesch Károly hegedűversenyen is döntős volt és különdíjat kapott, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Szenthelyi Miklós tanítványa volt. Egy év után tehetségére a világhírű hegedű- és brácsaművész Pinchas Zukerman is felfigyelt, és meghívta Amerikába, ahol 2002-ben a New York-i Manhattan School of Music ösztöndíjas hallgatója lett, Zukerman és asszisztense, Patinka Kopec növendékeként. Az évek folyamán koncertezett Kanadában, Svédországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában illetve több alkalommal a Carnegie Hallban. Egy évvel ezelőtt hegedűművészként diplomázott New York-ban, jelenleg pedig a ?Master Music Degree? keretében folytatja tanulmányait a Manhattan School of Musicban.
Mindeközben hazajöttm egy kicsit koncertezett, egy kicsit tanított, s mindeközben egy műgyűjtő jóvoltából, aki amikor meghallotta játékát, szinte gondolkodás nélkül odaadta féltve őrzött eredeti Stradivari hegedűjét az ifjú tehetségnek- egy csodálatos hangszerrel is gazdagodott. A Mestrekurzust követő hangversenyen is ezen a hangszeren szólaltatta meg a legszebb futamokat.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló