Menu

„Zöld” lakótelep alakul

2011.07.14.

Parkolók, zöld területek, megújuló rendelő, új játszótér, korszerűsített ház- mindezek a Zsókavár utcai projekt I. ütemének részletei címszavakban. S hogy mindez mit takar, arról László Tamás polgármester és a tervezők tartottak az elmúlt héten lakossági fórumot.

Amint a lakosok közül sokan tudják, a kerületi Önkormányzat a több lépcsőben megvalósítandó Zsókavár projekttel egy maghatározott terület rehabilitációját szeretné megvalósítani. Ennek keretében épületek újulnak meg, számos közterület kap új arculatot, több zöldfelület frissül meg és újakat is kialakítanak. A pályázat több ütemben valósul meg. Jelenleg az I. ütem több, mint 558 millió forintba kerül, melyhez a pályázat során a kerület 456 millió forintos támogatást nyert el. A program I. ütemének befejezési határideje pedig 2011 októbere
A lakossági fórum során a polgármester és a tervezők elmondták, hogy a közel négy hónapig tartó számos munkálat során megújul a terület számos része. Így amellett, hogy a Zsókavár utca 42-44. szám alatt levő orvosi rendelő felújítását követően 10 háziorvos, 5-5- gyermekorvos és védőnő, valamint 5 fogorvos dolgozik majd ott, valamint lesz gyógyszertár, amely egyben ügyeletes gyógyszertárként is működne. Az épületben szinte kizárólag a tartószerkezeti rendszer marad, vagyis egy új, modern rendelő készül. Az épület mellett pedig egy játszóteret is kialakítanak Emellett
Szintén az I. ütem részeként megkezdődik a Zsókavár utca 2-44. közötti szervizút megújítása, amely időtálló térkő burkolatot kap, illetve parkosításra, zöldfelületek megújítására, új parkolóhelyek kialakítására is sor kerül -a Zsókavár utca 12. és az óvoda mellett, a Zsókavár utca 32-34. és a Szobabérlők Háza között, valamint a Szobabérlők Házával szemben levő területen, a pavilonok helyén. Ezekre a területekre a közvilágítást is biztosítani fogják, amelyek napelemekkel önellátó rendszerben is működnének.
Megkezdődik a Zsókavár utca 2. sz. lakóépület felújítása is. Amint fórumon is elhangzott, a teljes épületen nyílászárócserére- (3 rétegű üvegezésű, kiváló hő- és hangszigetelő), 16 cm vastagságban a külső homlokzat hőszigetelésére-, a lapostető hő- és csapadékvíz elleni szigetelésére kerül sor. Ám ez a beruházás csak az épület közös tulajdonban lévő részeit érinti, viszont a ház gépészeti felújítására is szükség lesz a jövőben.
A korszerűsítés során az eddigi – a lakók megfogalmazása szerinti – börtönszürke színű ház új színt kap. A tervek szerint a házat törtfehér színűre festik, amelyen megjelennek majd szürke elemek is. Az ablakpárkányok belső részét pedig narancssárgára színezik.
A fórumon a jelenlévő lakosok aggodalmuknak adtak hangot, hogy mi lesz az építési területen lévő növényzettel. László Tamás elmondta, hogy nagy zöldterületeket kívánnak kialakítani. Bár a kivitelezés során 33 fát vágnak ki, ezek közül 5 fa egészséges, ám az eltávolított növények helyére több mint 100, a városi klímát jól tűrő fát ültetnek ki. A terv az, hogy egy megállapodás keretében a meglévő növényekkel és az új fákkal kialakított területek gondozásában a terület lakosainak segítségére is számítani szeretne az önkormányzat.
Szintén az elhangzottakhoz hozzátéve a polgármester elmondta, hogy a kiserdőből a hajléktalanok kitelepítését és a területen levő illegális hulladéklerakók felszámolását az építkezés végéig, azaz az ősz folyamán végrehajtják, így egy újabb nagyméretű zöldfelületet kaphat a kerület lakossága, valamint az idelátogatók.
A pályázatról részletesebb információkat kaphat a lakosság a az Együttműködési Irodán (Páskomliget u. 6.) és a RUP-15 Kft. székhelyén (Bocskai utca 1-3.)

Kapcsolódó anyagok