Menu

Zenés, táncos megemlékezés

2004.12.02.

December 4-én 17 órakor felidézheti Balassi Bálint emlékét mindenki, aki az Újpalotai Közösségi Házba látogat. A „séta” a Musica Historica Régizene Együttessel együtt lesz, melyet a Garabonciás Ifjúsági és Gyermek együttes szólistái színesítenek reneszánsz táncokkal, majd a műsor után táncház várja a látogatókat.

A Musica Historica Együttes 1988-ban alakult Budapesten, Csörsz Rumen István vezetésével, s alakult folyamatosan ki a tagok érkezésével (Giso Grimm, Kasza Roland, Palócz Réka, Sudár Balázs, Széplaki Zoltán, Tövisházi Zsófia, Vető Júlia). A tagok mind-mind érdekesebbnél érdekesebb hangszerekkel foglalkoznak- többek között lant, koboz, mandora, gitár, tambura, kanun, tekerőlant, fidula, furulyák, duda, görbekürtök, hólyagsíp is megtalálható náluk.

Mindannyian a klasszikus és a régi zene mellett magyar és kelet-európai népi hangszerekkel is foglalkoznak- s így mindehhez komoly kutatásokat is végeznek.

Az együttes repertoárján elsősorban magyar és közép-európai muzsika szerepel, emellett helyet kapnak a nyugat-európai középkori, reneszánsz és barokk szerzők, továbbá a török udvari zene. Világi és egyházi, énekes és hangszeres muzsika egyaránt megszólal műsoraikban, melyet gyakran a régi hangszerek bemutatásával egészítenek ki.

Az évek során rengeteg koncertet adtak nemcsak hazánkban, hanem külföldön is – Ausztria, Olaszország, Lengyelország, Erdély, Felvidék tájainak bejárását mind magukénak mondhatják. Emellett immáron harmadik CD-jük látott napvilágot idén, melyen a Balassi évhez kapcsolódón a költő megzenésített versei hallhatóak.

Hét évvel ezelőtt az egyesület tagjai barátaikkal együtt létrehozták a Musica Historica Kulturális Egyesületet, amely célul tűzte ki többek között, hogy szakmai találkozókat, régi zenei programokat, táncházakat szervez.

Ezen a decemberi szombat délutánon is egyik kedves együttműködő társaságukkal, a Garabonciás Alapítvány táncosaival közösen idézik fel Balassi alakját a közönség számára.