Menu

Zene, tánc, vers

2004.09.18.

Az Összefogás Napjának estéjén gálaműsor köszöntötte a Pestújhelyi Közösségi Házba érkezőket.

A kerületi iskolákba járó gyerekek előzetes feladatként kapták, hogy péntek estére minél több a kerülethez kötődő művészeket, ismert embereket hívjanak meg a gálaestre. A vendégek jöttek is sorba: a Kolozsvár NOK elhozta Lindner Gusztávot, Lindner Tamást, Gál Mártát, Kiss Lászlót és meghatalmazás útján Schwarcz Jánost, Hetyei Lászlót, Kányádi Sándort, Ancsin Jánost és Ildikót, Sas Zoltánt, Dragomir Györgyöt, Csizmás Miklóst. A Czabán iskola diákjainak meghívásának tett eleget az Ando Drom együttes, Bezerédi Zoltán, Urbán Katalin, Nagy Előd, Maruzsi László, Vizi Julianna. A Hartyán NOK tanulói személyesen hívtak meg több számukra híres embert, akik közül Nagy Sándor Zoltán és Szendrei Judit is ellátogatott az estre, míg a Pestújhelyi NOK diákjainak meghívására jelen volt a gálán Kissné Breczek Margit, Szabó Gábor, B. Tóth Klára, Tóth Lajos.
A gálaestet a Hubay Jenő Zeneiskola Fúvószenekara nyitotta meg Figedy: Simonyi Óbester- Lovassági indulójával, majd Avarkeszi Béla, a program házigazdája köszöntötte a jelenlévőket, s a közönségnek néhány szóban bemutatta az együttest, mely öt éve alakult; alapító karnagya Herboly László, s jelenleg Gayer György és Körössy Róbert vezényletével lép fel rendszeresen. A fúvósok péntek esti programjában a korábban említett szám mellett hallhattuk a Francziska polkát, a Herkulesfürdői emlék részletét illetve a IV. Honvédkerület indulóját.
Ezután Avarkeszi Béla multimédiás bemutatót tartott a tavalyi Mobilitási Héten készült fényképekből, majd az egy éve alakult Gipsy Live együttes játszott spanyol és cigány folklór zenét. Az együttes tagja: Balogh Tibor, Balogh Ildikó, Kovács Máté, Kovács Krisztián, Bihari Róbert és Bihari Márió; táncolt: Bihari Matild, Balogh Zsolt Noé és Sztojka Dzsina.
Néhány pillanat szünetet követően az Idősek Klubjának tánckara lépett fel, akik két éve alakultak az Arany János utcában. Vezetőjük Várszegi Béla, aki nagy türelemmel és kitartással foglalkozik a tagokkal. Változó összetétellel dolgoznak, mert az idősek egészségi állapota éppúgy változó. A táncok kiválasztásakor és a próbák során mindig a vidám, jó hangulat szem előtt tartása a legfontosabb- tudhattuk meg. A táncosok után az énekkar szerepelt, amely a tagok kezdeményezésére alakult, s kezdetben öntevékenyen működött; kedves népdalokat, nótákat előadva. Az igények növekedése nyomán azonban szükségessé vált egy képzett kórusvezető maguk közé csábítása Kovács Lajos személyében. Az ő vezetése óta a repertoár jelentősen bővült. Az idősek sokoldalúságukat mutatták be, amikor egyik tagjuk: Majer Józsefné, Julika verset illetve Hornyákné Marika egy Janikovszky Éva által írt humoros történetet olvasott fel.
Ahogy az első napon, úgy az Összefogás Napján is a fellépő együttesek vezetői emléklapot vehettek át Szánti Évától, a Polgármesteri Titkárság vezetőjétől.