Menu

Zene, ének, tánc

2005.05.05.

Április utolsó napjaiban ünnepeltük meg közösen a Tánc Világnapját (április 29.) a kerületben a Pestújhelyi Közösségi Házban illetve másnap a Hartyán Nevelési-Oktatási Központban volt a kerületi Éneklő Ifjúság verseny.

-A tánc, a mozgással kifejezett érzelem, alighanem egyidős az ember megjelenésével- mondta Pintér Zsuzsanna, a PeKH vezetője a Tánc Világnapja alkalmából rendezett program bevezetőjében. Talán ez volt a kommunikáció első eszköze. Számos táncvonatkozású őskori leletet tártak fel: rajzokat, festést, plasztikai jellegű alkotásokat. Gondoljunk csak a vadászatot megelőző, vagy azt követő rítusokra, a termékenységi táncokra, a harci és avatási szertartásokra, vagy a születési illetve temetési táncokra. Később ebből fejlődött ki a paraszti világ népi tánca, amely továbbhatott alakítva, gazdagítva a formális társasági táncot.
Amikor pedig bekerült a színházba, a klasszikus balett és a modern tánc irányában egyaránt bonyolult technikai fejlődésnek indult. Manapság a tánc élettere szinte korlátlan. Professzionális és amatőr szinten megszámlálhatatlan stílusban táncolnak emberek milliói, sokan közülük felélesztik a régi korok divatos táncait mai ötletekkel fűszerezve.
-Miért gondoltuk, hogy a Tánc Világnapjáról a PeKH-ben megemlékezünk? Mert itt helyben a házban és a kerület többi művelődési házában, a Hubay Jenő Zeneiskola művészeti szakán lehetősége van mindazoknak, akik a tánc örömét meg akarják élni, a különböző műfajokban megtehessék.
S miért táncolunk? Akár a magunk örömére, akár mások szórakoztatására? Egyszerűen azért, mert nagyon jó, s tánc közben percekig bepillanthatunk a végtelenbe?
A megnyitó szavakat követően pedig a PeKH óvodás néptánc klubjának tagjai vezették be a műsort, zenélt: Istvánfi Balázs, tanáruk: Tálas Ági és Kiss Zsolt. A színes táncpalettán ezt követően felléptek Bitay Andrea tanítványai: a Mocorgók illetve a Kis Vadócok, az Ördögi Görlök és a Puskalábú Fruskák; Stark Melinda tanítványai: a hastáncosok, Bakcsi Katalin növendékei: a Hubay Zeneiskola harmadikosai, negyedikesei és hetedikes tánctagozatosai, Királyné Szabó Erika néptáncosai: a Madarak csoport és a Pom-pom Görlök, a 4.-és 5.-es balettosok valamint Kelényi Jaczó Ildikó harmadikos tánctagozatos növendékei. Láthattuk a Tornádó 2000 SE akrobatikus rock and roll bemutatóját, Györkös Esztert és Tóth Bencét, valamint a Szilas Néptánc együttest.

A tánc ünnepét követően szombaton délelőtt a kerület négy iskolájának kórusa vett részt az Éneklő Ifjúság versenyen, melyen mindegyik csoport kérte a minősítését. A zsűri tagja volt Mocskonyi Tallér Edit, a Fővárosi Pedagógiai Intézet nyugdíjas szaktanácsadója, P. Diósi Ágnes fővárosi szaktanácsadó és Détári Ferencné az ELTE Tanárképző Főiskola nyugdíjas tanára.
Bár a kórusok sikeresen szerepeltek, azonban a zsűri döntése értelmében idén egyik iskolai kar sem érdemelte ki az aranyminősítést.

Ezüstminősítés:
Hartyán NOK kiskórusa (karvezető: Zsoldos Béláné, Bálint Enikő)
Czabán Általános Iskola kórusa (karvezető: Herrné Juhász Krisztina)
Pestújhelyi Általános Iskola kórusa (Karvezető: Kovácsné Csatlós Ágnes)

Bronzminősítés:
Károly Róbert Szakközépiskola, Általános Iskola kórusa (Karvezető: Novákiné Nagy Andrea)