Menu

Zamatos menza, tápláló menü

2013.02.04.

A fővarosban is elindítják a Bekes megyei Mintamenza Programot. A kezdeményezéssel zamatos, vitamindús étrendet szeretnének kínálni a közétkeztetésben résztvevőknek. Pesti Imre kormánymegbízott sajtótájékoztatón
mondta el: szakértők látogatják végig az óvodai, iskolai étkezdéket, hogy javaslatot tegyenek egészséges, tápláló menü összeállítására. A közétkeztetés
megújítása a cél, melynek egyértelmű nyertese a felnövekvő generáció.

A program egyik vezetője Prohaszka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti
Gasztronómiai Szövetség elnöki tanácsadója, aki szerint el kell érni, hogy a konyhák helyi termelőktől szezonális zöldségeket, gyümölcsöket vásároljanak, mert így a főzéshez használt alapanyagok ásvanyianyag-tartalma maximális
lesz, és ezeket utaztatni sem kell. Megtanítják a konyhák vezetőinek, dolgozóinak, hogyan lehet könnyen, ízesen sok embernek főzni, nem kell mindenbe rántás, és nem szükséges szétfőzni az ételeket.
A január elején tartott konzultáción a fővárosi és Pest megyei népegészségügyi
szakemberek útmutatást kaptak a program kidolgozott a további teendőkről. Ennek alapján a következő hetekben a menzák üzemeltetőinek ők adnak részletes tájékoztatást. A konyhák fenntartói a kapott információk birtokában döntenek majd arról, kivannak-e együttműködni a kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervével es Intézeteivel.