Menu

Zajvédőfal 4,6 km-en

2008.09.25.

Évtizedek óta, amióta megépült az M3-as autópálya, a fővárosi szakasza keresztülszeli a kerületet. Az itt élők- legyen szó zuglóiakról vagy palotaiakról- pedig folyamatosan szenvednek a zaj- és egyéb környezeti ártalmaktól. Épp ezért is volt örömteli az a bejelentés, mely szerint 2010 nyarára megépül a XIV. kerület Kacsóh pongrác út- XV. kerület Szentmihályi út között a 4,6 km hosszú zajvédőfal.

A bejelentésre a hét elején került sor ünnepélyes keretek között, melyen részt vett dr. Demszky Gábor főpolgármester és az érintett két kerület polgármestere: Hajdu László és Weinek Leonard.
Amint a zuglói parkban rendezett sajtótájékoztatón is elhangzott: a sztráda szomszédságában élők jogos követelése volt már évtizedek óta, de főként az elmúlt években, amióta rohamosan megnőtt az autópálya forgalma, hogy az útpálya kezelője tegyen valamit annak érdekében, hogy a zaj- és porterhelés csökkenhessen.
A Fővárosi Önkormányzat 2006-ban döntött úgy, hogy ezen a szakaszon meg kell építeni a zajvédő falat, így a főváros benyújtotta a pályázatát az úgynevezett Norvég Alaphoz, amely 2007-ben nyert.
– Közel egymilliárd forint az az összeg, amelybe ez a zajvédő fal kerülni fog. Fontos, hogy mintegy 3 ezer lakás nyílászáró cseréjét is meg fogjuk oldani a zajvédő fal építésével együtt. Jövő tavasszal kezdődnek a munkák, és 2010 nyarán fejeződnek majd be. Nagy öröm ez, különösen, mivel nemrég elkészült már az M0 keleti szektora, hamarosan átadjuk az M0-ás Északi-hidat, tehát az M0-nak meglesz a budai csatlakozása, és ezzel még inkább csökkenni fog a Hungária gyűrű forgalma. Akik az elmúlt napokban a Hungária gyűrűn közlekedtek, láthatták, hogy közel 70-80%-kal csökkent a kamionforgalom. Azonban az a bejövő forgalom, amely a 10-es út irányából keresi az M0-sal való csatlakozási pontokat, az részben a Szentendrei úton, részben pedig itt, az M3-as kivezetőjén fog elhaladni. Tehát ezeken az utakon a kamion- és személyautó-forgalom a jövőben is igen jelentős lesz. Emiatt nagyon erős, a megengedhető értéket messze meghaladó zajártalomnak vannak, és lesznek kitéve azok, akik itt élnek. Tehát nagy öröm, hogy sikeresen pályáztunk. Tudni kell, hogy nem az adófizetők pénzéből épül majd ez a zajvédő fal, hanem 85%-ban külső támogatással. Emellett szeretnénk sok hasonló projektet megvalósítani a főútvonalak mentén, azért, hogy Budapestnek a zajterhelését csökkentsük.
A közel 20 ezer m2-es zajvédő fal megépítése 907 millió forintba kerül majd, melyből 770 milliót a Norvég Alap áll, 137 milliót pedig a Fővárosi Önkormányzat biztosít. Az M3 zajának csökkentésére 2009-ben várhatóan még nagyobb szükség lesz, hisz a tervek szerint januártól már a Hungária körútra sem hajthatnak be a 12 tonnánál nehezebb gépjárművek, így valószínűleg még inkább megnő majd az M0 felé áramló forgalom.
A két kerület lakosai nevében Weinek Leonard zuglói polgármester köszönte meg a beruházás létrejöttét.
– Nagyon régi adósságát törlesztheti a város az itt lakókkal szemben, és remélhetőleg a beruházást követően az ezen szakasz melletti ingatlanok élvezeti és piaci értéke növekedni, az itt élők életminősége pedig javulni fog- mondta.