Menu

Youth on the Move – Kezedben a jövőd! XV. kerületi Csomópont pályázat a Budapesti Mobilitás Fórumon

2010.10.14.

Az „Európai Unió 2020” stratégiájának egyik meghatározó eleme Barroso – az Európai Bizottság elnökének – szavait idézve: „2020-ra minden európai fiatalnak lehetőséget kell adni, hogy tanulmányainak egy részét egy másik EU-tagállamban folytathassa.”

Ehhez azonban pontosan ismerni kell, mit is jelent a mobilitás. A Youth on the Move kampány ezt a célt szolgálja, melynek nyitó rendezvényét az Európai Bizottság október 8–9. között rendezi meg. Az első és példaértékű színhely volt Budapesten a Millenáris Parkban a Mobilitási Fórum.
A kampány célja tehát az volt, hogy megismertesse a fiatalokkal, a tanárokkal a mobilitás pozitív hatását a képzés, az elhelyezkedés, továbbá a társadalmi felelősségvállalás terén, valamint hogy tájékoztasson az Európai Unió mobilitási programjairól.
A program négy fő témaköre az oktatás, a munka, a társadalmi értékek és a művészet. Személyre szabott (anyagi, tudásbeli, pályaorientációs szempontok alapján), külföldi ösztöndíjprogram-ajánlatokból válogathatnak.
2010. október 9-én szombaton a XV. kerületben működő TÁMOP 5.2.5/08/1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai pályázat keretében kidolgozott Csomópont – Ifjúsági Információs Pont című projektje keretében működő Álláskereső klub is bemutatkozott. A kerületet és a programot Tajti Réka, a projekt menedzsere, a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodájának (1156 Budapest, Kontyfa u. 3.) vezetője Tánczos Zsuzsa, és munkatársa Kiss Mariann képviselte.
A program a pályázatban résztvevő intézmények ágazat közi együttműködése keretében jött létre, és a munkanélküli fiatalok munkaerő-piacra történő visszaintegrálását tűzte ki céljául.
A munkaerőpiacra való bejutás kudarca vagy az állásvesztés, negatív hatású az egyénre, a családra, a társadalom egészére nézve. Olyan élethelyzet-változás, melyre a fiatalok sem tudnak előre felkészülni. A hozzánk forduló álláskeresők önkéntesen keresnek meg bennünket problémáikkal, motiváltak a változásra, ami nagymértékben segíti a velük való munkát.
Az Álláskereső Klub ahhoz segíti hozzá a résztvevőket, hogy az álláskeresési technikákat gyakorolhassák, illetve a klub segítségével a lehető legrövidebb időn belül megtalálják a számukra megfelelő munkahelyet.
A segítségnyújtás egyéni tanácsadás keretében is történhet, de lehetőség van csoportos foglalkozás keretében is elsajátítani a különféle technikákat.