Menu

XV. kerületi megemlékezés az államalapítás ünnepén

2020.08.24.

A XV. kerületi önkormányzat idén az államalapítás ünnepét a Rákospalotai Evangélikus Nagytemplom kertjében tartotta.

A Régi Fóti úti imaház a ceremónia szakrális jellegét, míg a szervezők által összeállított program, és az új kenyér megszegése pedig világi jellegét szimbolizálta. Augusztus 20. ugyanis az évszázadok alatt az egyháznak és a nemzetnek is a legfontosabb dátumává vált.

A kerületben a nemzet születésnapját korábban többnapos programsorozattal ünnepelték. Ilyen nagyszabású rendezvényt az idei egészségügyi helyzet nem tett lehetővé, de a műsor így is színvonalasnak és méltónak bizonyult. Az első fellépők a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes ifjúsági és felnőtt művészei voltak, akik – kicsit több mint húsz éve már – nélkülözhetetlen szereplői a városrész jeles eseményein. A helyi unikumnak számító együttes művészeti vezetői, Marosi Gerda és Józsa Tamás ezúttal is tartalmas produkciót állítottak össze.

– Rajtunk, mindannyiunkon múlik, hogy milyen országot és milyen jövőt építünk az utánunk következő generáció számára – mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester ünnepi beszédében. Hozzátette: akár az ország, akár egy város, egy kerület élén, akár egy testület tagjaként becsülettel dolgozni annyit tesz, a személyes vagy épp pártérdekek érvényesítése helyett a választókat, a honfitársainkat, a hazánkat szolgáljuk.

Az ünnepség csúcspontja idén is az új kenyér megszegése volt, mely feladat Cserdiné Németh Angéla polgármesterre és Hajdu László országgyűlési képviselőre hárult. Az egyik XV. kerületi pékség által felajánlott kenyeret előtte azonban ökumenikusan is megáldották. Áldást mondott Almássy Tamás katolikus plébániai kormányzó, Szabó Sándor Péter református lelkipásztor, Ponicsán Erzsébet evangélikus lelkész és Nagy Sándor baptista lelkipásztor. A ropogós, friss kenyeret utána a résztvevők is megkóstolhatták.

A programot végül a kerületi rendezvények másik állandó résztvevője, az idén éppen huszadik évfordulóját jegyző Hubay Jenő Ifjúsági Fúvószenekar koncertje zárta. A zezenekar karmestere, Kőrösy Róbert az elmúlt hónapok nehézségeinek feledtetése érdekében egy könnyed latin egyveleggel köszöntötte a nemzet születésnapját.

Az ünnepségről készült videós összefoglalót megtekinthetik az XV Media honlapján ide kattintva.

Forrás: xvmedia.hu
Fotó: Nagy Botond