Menu

XIII. Teknőc Kupa a kerületben

2005.11.20.

November 19-én a Hartyán NOK Hartyán közi épülete adott otthont a XIII. Teknőc Kupának, melyen tizenkét amatőr kosárlabda csapat vett részt.

Amint a főszervező, a Hajnali Kosarasok csapatkapitánya, Weiner László elmondta, a csapat lassan harminc éve alakult a Tungsramban dolgozóiból. A kosarasok nevüket pedig onnan kapták, hogy hajnalonta (6.00-7.30 között) tartották edzésüket.
-Az egész mozgást, a hajnali kosárlabdázást Selyem András találta ki. A három évtized alatt tizenkétszer voltunk külföldön. Célunk az egészségmegőrzés, s emellett a baráti társasággal való közös programok szervezése: kirándulás, vitorlázás, tekézés stb. Hozzánk bárki csatlakozhat: férfiak és nők, jelenleg 25-65 év közöttiek játszanak, ám az amatőr sportolás nincs életkorhoz kötve. A csapat egy része hajdanában kosarazott, egy másik része valamilyen labdasportot űzött, illetve többen csak itt kezdtek el rendszeresen mozogni. Épp ezért, aki hozzánk jön játszani, azt nem küldjük el, még ha nem is ért a kosarazáshoz- mondta nevetve Weiner László. Minden évben a kis társaság az év vége közeledtével évzáró, évbúcsúztató bulit tart, amikor is megajándékozzuk egymást, illetve Valentin napkor, melyet mi nemes egyszerűséggel Bálint Napnak nevezünk, egy sportos délelőtti összejövetelt rendezünk játékokkal, vetélkedőkkel.
A XIII. Teknőc Kupáról szólva a csapatkapitány elmondta, hogy amint sokan tudják, az 1955-ös kosárlabda EB-t Magyarország nyerte meg. Ennek emlékére az elmúlt több mint egy évtizedben minden évben megrendezik a Teknőc Kupát: a csoportokat a ma már nem élő bajnok tagokról nevezték el: Hódy János, Mezőfi Tibor, Papp Péter és Páder János csoportnak. Eddig általában négy csapat vett részt ezen a meghívásos tornán, idén azonban a félévszázados évforduló emlékére 12 csapat (BKV Előre, Dabas, Deficit, Esztergomi öregfiúk, Hajnali kosarasok, Hidd el,jó lesz, Nagykőrös, KőműveSEk, Pomáz, REKE, Sánta Gepárdok, SK Rio Cafe Svit (Szlovákia)) állt fel két pályán egymás ellen. Mivel a Tungsram csarnok ennek a versenynek a megrendezéséhez kicsi lett volna, így Hajdu László polgármester és Varga József sport ügyintéző szíves hívásának eleget téve a Hartyán NOK lett a befogadó intézménye e rangos eseménynek.
Ennek megfelelően köszöntötte a csapatokat Hajdu László és kívánt sok sikert a részt vevőknek, illetve adta át a XV. kerületi Önkormányzat ajándékát Weiner Lászlónak, Selyem Andrásnak és a program fő szponzorának Mayer Péternek. A csapat és egyben a kupa szponzora ugyanis 1991-óta a és annak tulajdonosa Mayer Péter. A Teknőc pedig a cég márka állata, s így lett a kupa ennek megfelelően elnevezve a kedves, ám annál „gyorsabb” állatról.
-Idén csakúgy mint a korábbiakban a Vándorkupa is átadásra kerül, illetve egy saját kupa, melyet a mostani rendezvényre Hajdu László ajánlott fel. Győzteseket pedig csoportonként hirdetünk! A torna megrendezéséhez segítséget nyújtott még a Fővárosi Önkormányzat Sport ügyosztálya is.

Csapatgyőztesek:
Hódy János csoport: Deficit
Mezőfi Tibor csoport: Pomáz
Papp Péter csoport: Nagykörös
Páder János csoport: SK Rio Cafe Svit (Szlovákia)

További információ: