Menu

XI. Országos Óvodai Bábjátékos Találkozó díjakkal

2005.04.16.

Kedden ismét bábosokkal és a bábjátékot kedvelő gyermekekkel, valamint gyermeklelkű felnőttekkel telt meg a Pestújhelyi Közösségi Ház, ahol a művelődési intézmény és a Magyar Bábjátékos Egyesület közös szervezésében és a XV. kerületi önkormányzat támogatásával volt a XI. Országos Óvodai Bábjátékos találkozó.

Az alkalmi bábkiállítás elkészítését követően reggel 9-től késő délutánig óvodás és iskolás csoportok előtt mutatkoztak be az ország különböző pontjairól érkezett bábcsoportok, melyeket a szakmai tanács tagjai külön-külön is értékeltek. A szakmai tanács tagja volt Urbán Gyula , a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke, Giovannini Kornél, a Budapest Bábszínház színésze és Domonkos Béla, a Budapest Bábszínház színésze.
A program keretében délelőtt először Pintér Zsuzsanna, a PeKH vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Nagy akarok lenni címmel az ajkai Kacagó bábcsoport kesztyűbáb produkciója, illetve a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című mese bőrönd színházi előadása szórakoztatta a közönséget, melyet a dunakeszi Eszterlánc óvoda bábcsoportja adott elő. Rövid szünet után az oroszlányi Hétszínvirág Bábcsoport A szomorú királylány és a csodafurulya című mesét kesztyűs bábbal mutatta be, majd két asztali bábprodukció következett: a jászberényi Kelepelő bábcsoport a Bőröndmesét, míg Kondacs Mihályné (Hódmezővásárhely) A szívtelen csigáról szóló történetet játszotta el.
Ezután két fakanálbáb-előadás szórakoztatta a gyerekeket és a felnőtteket: A királyné libáiról szólt a kiskőrösi Százszorszép bábcsoport produkciója, míg egy igazi Leánykérést varázsolt a színpadra az érdi 7. sz. óvoda bábcsoportja.
A délelőtti előadásokat követően immáron hagyományosan dr. Mészáros Balázs adta át Urbán Gyula segítségével a tavaly alapított Mészáros Vincéné-díjat.A díjat dr. Mászáros Balázs és a Magyar Bábjátékos Egyesület alapította kettős céllal: emléket szeretnének állítani Mészáros Vincéné Zsóka néninek tisztelegve gazdag életműve előtt, valamint szeretnék kifejezni az alapítók megbecsülésüket azok iránt, akik pályatársként, kollegaként vagy tanítványként osztoztak Zsóka nénivel az általa követett nemes célokért folytatott munkában és küzdelmekben. Tavaly Perneki Jánosné Ildikó, Kisné Polyák Erzsébet és Hesp Edéné Házos Mária kapta, míg az idei díjazott lett Kemény Henrik, Nagy Katalin, Séd Teréz.
A díjátadáson Nagy Katalin, bábjátékos-előadó vehette át elsőként az emlékplakettet, az oklevelet és a virágcsokrot. Itt hangzott el többek között Nagy Katalinról, hogy nemcsak bábtanfolyamot, játszóházat vezetett, hanem a tapasztalatait könyvben is összegezte, valamint több kiállítása is volt, s közreműködött a televízió „Játsszunk bábszínházat” című műsorában. Kati néni ma is dolgozik, rendszeresen látogat egy budapesti óvodát.
Séd Teréz életútja szintén színes, hiszen még hajdanában a tanítóképzőben a mintatanításán tárgyjátékkal mutatott be bábelőadást, majd az évek folyamán volt grafikus, tervező, dolgozott több színháznál, a Magyar Rádiónál, a Népművelési Intézetnél, majd a bábnál kötött ki, s többek között a gyógyító bábbal is foglalkozott és dr. Polcz Alaine munkatársa is volt, s sok-sok helyen vezetett „Játszóházat”. Az UNIMA magyar tagozatának alapító tagja, s az UNIMÁ-nak tiszteletbeli tagja. Gyermekekért érdeméremben részesült a korábbiakban, s tavaly Csokonai díjat kapott.
A harmadik kitüntetett, díjazott Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész lett, aki sajnos betegsége miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen, ám maga helyett elküldte állandó „partnerét”, Vitáz Lászlót. Aki Mészáros Balázs kezében megelevenedett és Urbán Gyulával közösen idézte fel Kemény Henriket és a közös történeteket, melyeket utazásaik során éltek meg. De Vitéz László mellett Hakapeszi Maki, Süsü a sárkány megformálása is a nevéhez fűződik. Kemény Henrik idén január végén ünnepelte 80.születésnapját, s éppen 41 évvel ezelőtt végezte el a Bábszínészképzőt, ám 1931 óra lép fel rendszeresen. Nagyapjának mutatványos bodéjában nőtt fel, majd apja mellett folytatta a hagyományokat. Az elmúlt évtizedek alatt rengeteg díjban részesült, így többek között a Népművészet Mestere, a Gyermekekért Érdemérem, Kiváló és Érdemes művész, Arany Szirén Díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kis- és Középkeresztje, Pro Urbe Budapest-díj, MTV Nívódíjak, valamint 1980 óta UNIMA dísztagság.
A díjak átadását követően a délelőtti produkciók szakmai értékelése következett.
A délutáni programban először Török György tárgyjáték keretében Dokit és Barnabást varázsolta a helyszínre, majd A kiskakas gyémánt félkrajcárja elevenedett meg a nagykanizsai Vackor Óvoda bábcsoport tagjainak keze alatt nagyméretű bábokkal asztali bábjáték keretében. A program utolsó előadásaként botos báb segítségével a budapesti Meseláda bábcsoport a Kolontos Jankó című mesét adta elő.
Ahogy délelőtt, úgy délután is szakmai értékelés hangzott el, melyen a „zsűri” tagjai külön-külön kiemelték a produkciók jobb és kevésbé jó pillanatait, miközben utat mutattak a továbblépés felé.