Menu

Winnetoutól Háry Jánoson át a Legendáig

2011.11.23.

Hogy hogyan kerül-e két egymástól teljesen idegen név egymás mellé? Hogy mi köti őket össze? Ennek nagyon egyszerű a magyarázata. Egy név: Zórád Ernő neve, aki éppen ezekben a napokban lenne 100 éves. Ő az, aki diafilmek rajzolása mellett képregényeket illusztrált, illetve grafikákat készítette. Az ő alkotásaiból nyílt kiállítás az elmúlt héten pénteken este az ANNO rendezvénysorozat keretében, mégpedig rendhagyó módon.

Ugyanis a megnyitó egy diafilmvetítéssel vette kezdetét, a nagyérdemű Bassola Richárd színművész narrációja mellett nézhette meg a Zórád Ernő által rajzolt Háry János című diafilmet.
Ezt követően Nagy Edit, a Pestújhelyi Közösségi Ház munkatársa köszöntötte a megjelenteket, és adott át egy-egy rózsaszálat Zórád Ernő két lányának, Zsuzsának és Katalinnak.
Az emlékkiállítást Saly Noémi irodalomtörténész, muzeológus nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy Zórád Ernő munkásságát három részre lehet tagolni: a képregény rajzolást művészi fokon (pl. a Füles című rejtvényújság hasábjain) végezte épp úgy, mint a diafilm rajzolást, és a grafikák készítését is. Saly Noémi egyrészt Zórád Ernő életéről, másrészt életének körülményeiről osztott meg néhány gondolatot, ált igazi művész.
A tárlat december 21-ig tekinthető meg.
Éppen véget ért a kiállítás megnyitó, amikor a Csokonai Művelődési Központban kezdetét vette a három estén át tartó II. RÖFI, azaz a rákospalotai II. Rövidfilmszemle, amely rendezvény egyben az ANNO programhét hivatalos nyitánya is volt.
Miután a korábbi évek hagyományainak megfelelően Tóth Lajos, igazgató beszélt néhány gondolatban a programokról, László Tamás polgármester köszöntötte a filmbarátokat, és osztotta meg hajdani mozi látogatási élményeit, majd Mándy Iván: A mozi című novellájának részletének felolvasásával tette igazi ünneppé a hangulatot. Ám ezt még mindig lehetett fokozni, hiszen Sándor Pál Kossuth-díjas filmrendező a fesztivált nyitotta meg, és örömének adott hangot, hogy milyen sokan kíváncsiak a magyar filmre- telt ház előtt kezdődött meg a program. Gondolataiban külön kiemelte, hogy két film is készült az elmúlt hónapokban, melynek létrejöttét a XV.kerületi Önkormányzat finanszírozta: Szirmai Márton rendezésében és forgatókönyve alapján a Legenda című film,míg 180/100 címmel Lőrincz Nándor-Nagy Bálint filmje valósult meg.
Az első estén mindkettőt láthatta a közönség, és ahogy ezen a nyitóprogramon, úgy másnap és vasárnap is a közönség megszavazhatta a számára legjobban tetsző filmet. Pénteken az egyik premierfilm, Szirmai Márton: Legenda című nyerte el leginkább a nézők tetszését, melynek főszerepében Kun Vilmost és Tímár Évűt láthatjuk,míg szombaton Schwechtje Mihály: Ünnep című 2009-ben készült filmje kapta a legtöbb szavazatot, és egyben a három nap legjobban tetsző filmje lett. Vasárnap pedig a dokumentum- és kísérleti film kategóriában látott alkotás, Somogyvári Gergő- Feszt Judit 2008-ban készített Csempelevél című műve vívta ki a nézők között a legnagyobb sikert. Utóbbi 2009-ben a 40. Magyar Filmszemlén nagydíjat kapott, míg ugyanezen a szemlén Somogyvári Gergő a legjobb operatőr díjban részesült.

Kapcsolódó hanganyagok:
Saly Noémi művészettörténész szavai
László Tamás polgármester megnyitja az ANNO rendezvénysorozatot
Sándor Pál filmrendező gondolatai a II. RÖFI elé

Kapcsolódó cikkek: