Menu

Vizsgáztak a tánctagozatosok

2006.06.11.

Június elsején tartották a Dózsa György Gimnázium (Palota Táncművészeti Iskola) tánctagozatos diákjai vizsgaelőadásukat a Csokonai Művelődési Házban.
(képes beszámoló a cikk végén)

Amint Szmrecsányi Ildikó művészeti vezető elmondta, maga a táncművészeti iskola 2003 áprilisában alakult és az ő álma volt, hogy létesülhessen egy ilyen középiskola is. Miután megkereste a Dózsa György Gimnázium igazgatóját, Ábri Lászlót, aki partner volt a tánctagozat létrehozásában, a 2005/2006-os tanévben a 9. évfolyamon egy fél osztály már ebben a képzésben részesült.
-Napi több órában táncolnak a diákok, s természetesen emellett a napi órákon is helyt kell állniuk. A vizsgaelőadásukon pedig az éves munkáról adtak számot. A képzés öt évig tart, s az érettségit követően egy éven át az elméleti (pl. tánctörténetet tanulnak) tudásuk is gyarapszik a diákoknak illetve OKJ középfokú táncos végzettséget szereznek.
A vizsgaelőadáson a jelenleg 14 fős tagozatos osztály minden tagja bemutatkozott, név szerint: Bánki Anna, Eschwig Hajts Erzsébet, Hutter Dorottya, Juni Emese, Kapitány Szilvia, Kenessey Petra, Kováts Ildikó, Makai Henriett, Móré Liza, Németh Noémi, Petődi Szandra, Petz Vivien, Tóth Krisztina és Tóvári Éva.
Felkészítő tanáraik Dákai Tamás, Lemesánszky Mónika, Mándy Ildikó, Szmrecsányi Ildikó voltak.
S hogy mit láthattunk a színpadon?
Az est nyitótáncaként egy Skót fantáziát, melyben Bánki Anna, Juni Emese, Kovács Ildikó és Tóth Krisztina táncolt szólót, egy spicc variációt (szólót táncolt Móré Liza), majd egy mazurkát, melyben Juni Emese szólótáncát láthattuk. Ebben a részben a táncok sorában egy érzelmes tangót is megtekinthettünk. A főbb szerepekben Hutter Dorottya, Kapitány Szilvia és Petz Vivien táncolt.
Az est első részének utolsó fellépői Bandor Norbert és Botz Viktor voltak, akik jazz örökzöldeket illetve slágeregyveleget adtak elő.
A szünetet követően Zelk Zoltán: Hét nap című meséje elevenedett meg a színpadon.
„A mesében a napok különböző karaktereket képviselve ellátogattak az emberek világába és saját jellemüknek megfelelően teremtettek kapcsolatot az emberekkel. A szél szárnyán repülve incselkedtek velük, megfigyelték és megajándékozták őket. Játékos mesevilágba hívtuk a nézőket, ahol a mozdulatok játszották a főszerepet.”- olvasható a darab ajánlójában.
A darabban a hét napjait kettős szereposztásban láthatták a nézők, miközben a mesélő Benkovics Sándor volt.
Hétfő: Eschwig Hajts Erzsébet, Kapitány Szilvia
Kedd: Kenessey Petra, Kovács Ildikó
Szerda: Makai Henriett, Móré Liza
Csütörtök: Petődi Szandra, Tóth Krisztina
Péntek: Hutter Dorottya, Juni Emese
Szombat: Petz Vivien, Tóvári Éva
Vasárnap: Bánki Anna, Németh Noémi

A diákok jól vizsgáztak, s ősszel nemcsak számukra folytatódik a munka, hanem ismét elindul egy kilencedik évfolyamos tánctagozatos fél osztály.

Kapcsolódó link:

Kapcsolódó hírek

Hamarosan letölthető a filmes beszámoló is!

Képes beszámoló