Menu

Visszamegyek valahogy a kályhához

2013.02.05.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Visszamegyek valahogy a kályhához című programjában száztizenhárom hajléktalan ember kap segítséget az újrakezdéshez a szakemberektől.
A program nyitórendezvényén Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke és László Tamás, a XV. kerület polgármestere is egyetértett abban, hogy nem elég csak lakhatással támogatni a rászorulókat, egyénre szabott segítségnyújtással lehet tartós eredményeket elérni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Utcai Gondozó Szolgálata három éve kapcsolódott be a főpolgármester által meghirdetett Társadalmi megbékélés programba. A Szeretetszolgálat munkatársai menedéket nyújtottak több budapesti aluljáróban élő hajléktalannak, az elhelyezés azonban önmagában még nem oldotta meg a fedél nélkül élők problémáit.
– Ez csak az első lépés volt az utcán élő hajléktalanok társadalomba történő visszaillesztése felé. Segíteni csak úgy tudunk jól, ha személyre szabott, valós szükségletekre épülő, komplex támogatást nyújtunk. Nemcsak oltal­mat adunk, hanem célokat
is a továbblépéshez – mondta Morva Emília, a Máltai ­Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiójának vezetője.
A program célja, hogy a lakhatási támogatás mellett mentálisan is megerősítsék azokat az embereket, akik a társadalom peremén élnek. Az intenzív szociális munkával a résztvevők segítséget kapnak a lakhatási, szociális, egészségügyi problémáik kezeléséhez.
A szakmai tervben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Maceko Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. és a XV. kerületi önkormányzat Egyesített Szociális Intézményének munkatársai vesznek részt, akik azt ígérték, hogy a program zárása után sem engedik el a hajléktalan emberek kezét.