Menu

Virágportrék nőnapra

2006.03.12.

Tavaly ünnepelte a Palotai Fotóstúdió fennállásának 15. évfordulóját. Az ünnepséget akkoriban a Kozák téri Közösségi Házban tartották, s a magyar tájakról szóló kiállítást szervezték meg annak érdekében, hogy ezt az évfordulót még ünnepélyesebbé tegyék. Már akkoriban megfogalmazódott, hogy tavasszal ismét bemutatkoznak a tagok a házban, s így került sor március 8-án a Virágportrék című kiállítás megnyitójára.

Tóth Bezerédi Erika rövid köszöntőjét követően a Hubay Jenő Zeneiskola növendékei, Illyés Zsuzsa fuvolatanárnő diákjai muzsikáltak, majd Hajdu László polgármester köszöntötte a kiállító művészeket..
A polgármester köszöntő szavaiban elmondta, hogy ugyan a Kozák téri Közösségi Ház már a 30. születésnapját ünnepelte tavaly, de utólag kapja meg ajándékát azzal, hogy a kerületben évekkel ezelőtt megkezdődött felújítási program keretében jövőre megújul ez a közművelődési intézmény is. Minderre azért kerülhet csak jövőre sor, mert az idei év kiemelkedő beruházása a Bocskai utcában helyet kapó, a zeneiskolát, koncerttermet magába foglaló épület megújulása lesz.
A nőnap alkalmából nyíló kiállítást nagyon stílszerűnek tartotta a polgármester, hiszen éppen virágokról készült fotókat tekinthet meg az érdeklődő.
-Ezek a fotók azt mutatják, hogy készítőik a virágokat a maguk szépségében tudták lefotózni- mondta, majd egy gondolat erejéig a művelődési intézményekben dolgozó s a kultúra ápolásában nagy szerepet vállaló munkatársakról beszélt. A kultúra területén dolgozónak ez nem egy kenyérkereső foglalkozás, hanem megszállottság. Azonban ehhez a kultúrát szerető közönségre is szükség van, ami megvan. Azt reméljük, hogy a fotóművészek bemutatkozásával még több kerületi alkotót, művészt fog megismerni, megszeretni.
Frank Gyula fotóművész megnyitó szavaiban szakmai szempontból beszélt a kiállított fotókról.
-A virágok természetüknél fogva kisméretűek. Ezért azokat közelről kell fényképezni. A közeli felvételek izgalmasságát, bűvöletét azok az örömteli felfedezések jelentik, amelyeket már a gép keresőjébe pillantva átélünk: részlet dús, színpompás világra bukkanunk, amit szabad szemmel aligha láthatnánk meg. Nemcsak esztétikailag szép, hanem éles és a természetes színeket hűen visszaadó felvételeken igyekszünk ezt a csodavilágot a közel fényképezés sajátos technikai eszközeivel megörökíteni és bemutatni.
A fotóművész beszélt arról, hogy a fotóstúdió tagjai a realista irányzatot képviselik, s örömének adott hangot, hogy a Palota-díjas fotóművész Téli János, a stúdió művészeti vezetője többéves tartózkodás után ismét bemutatkozik művészi virágfotóival.
A kiállításon Frank Gyula, Schermann Ferenc, Téli János, Vután Sándor fotói tekinthetők meg március 31-ig a közösségi ház nyitvatartási idejében.

Képes beszámoló