Menu

Virágos utcák, terek napja

2004.09.20.

Vasárnap az időjárás is kegyes volt a gyermekekhez és a felnőttekhez, akik egy igazán színes programsorozaton vehettek részt a Kossuth utcában, mely ezen a napon igazi virágos utcává vált.

Már kora délelőtt a kisebbek B.Horváth István és Tomi bohóc gyermekműsorán szórakozhattak, míg a profi virágkötők- akik a kerületből, sőt Fótról is érkeztek – az Első Palotai Virágkötő Versenyen mutathatták meg, hogy milyen ízlésesen tudnak esküvői csokrot, asztali díszt készíteni, de többen a saját kompozíciójukat készítették el és ezzel neveztek be az egyéb kategóriába. A munka folyt, miközben a kerületi iskolások Ki Mit Tud keretében táncban, prózában és egyéb kategóriában versengtek egymással a színpadon.
Ezután került sor mindkét verseny eredményhirdetésére, melyen Hajdu László polgármester úr adta át a díjakat a nyerteseknek.
Ki Mit Tud:
Tánc kategória:
1. Zsebi-babák (Száraznád NOK) – akrobatikus rock’n’roll
2. Fashion Girls (Czabán Általános Iskola) – hip-hop
3. Puskalábú Fruskák (László Gyula Gimnázium) – színpadi tánc

Próza:
1. Ferenczi Krisztina (Hartyán NOK) – vers: Kányádi Sándor: Okos kos
2. Nguyen Cintia (Czabán Általános Iskola) –vers: Kányádi S. őszi versei
3. Lekli Tünde (Hartyán NOK) – mese: Tulipánná vált királyfi

Egyéb:
1. Neptun kórus (Száraznád NOK) – Emberek: Tábortűz
2. Kmety Szilvia (Kolozsvár NOK) – ének: népdalcsokor
3. Tóth Veronika,Nguyen Cintia (Czabán Általános Iskola) – furulya duett

Első Palotai Virágkötő Verseny díjazottjai:
Különdíj:
Menyasszonyi csokor: Rózsáné Gál Tünde (Gabi Virág Ajándék)
Asztali dísz: Mátrai Adrienn (Flower Virág Bt.)
Egyéb: Domján Józsefné (Juli Virág)

Abszolút győztesek:
1. Rózsáné Gál Tünde (Gabi Virág Ajándék)
2. Olasz Pálné (Virág Ajándék üzlet)
3. Őze Gáborné (Anna Virág)

Az eredményhirdetést követően az abszolút győztes Rózsáné Gál Tünde a honlap újságírójának elmondta, hogy több mint kilenc éve dolgozik virágkötőként és főleg különleges csokrokat szeret készíteni. Egy-egy alkotásba mindenféle extra dolgokat beletesz: pl. gyöngyöt, különböző anyagokat. Amikor elvállal egy kötést még nem tudja, hogy milyen csokor születik a keze alatt. Kedvenc színe a sárga, s ezen belül is a napsugár, a narancs. A virágok közül a cirmos rózsa és napraforgó áll a szívéhez közel. Két olyan különleges esetre emlékezik vissza, amikor alaposan meg kellett mozgatnia a fantáziáját a kompozíció létrehozásához: egyszer, amikor ballagásra elektromos vezetékekkel díszített csokrot kötött illetve egy másik alkalommal, amikor csirkecombot, kiflit, zöldségeket kellett a virágokkal összekombinálnia.

Az elkészült alkotások nem vesztek kárba, hiszen a tombolasorsoláson sokan vihettek el egy-egyet a szebbnél szebb csokrokból, díszekből.
A színpadon ezután az igazi szórakoztatás került előtérbe, hiszen a capoiera bemutató után a Defekt Duó humorán kacaghatott a nézőközönség, majd Pintér Tibor musical énekes műsora következett. Tornóczky Ferenc a jazzt varázsolta elő ötórai teaként, majd a Roll’ Skate Boogie koncertezett, míg az este folyamán utcabál és karaoke várta az ifjabbakat és az idősebbeket a Kossuth utcában.
Mindeközben a Kossuth NOK-ban a hagyományos bonsai kiállítás várta a látogatókat, ahol ápolási és nevelési tanácsokat kaphattak az érdeklődők.
Az éppen nem a színpadon folyó eseményeket figyelők pedig arc- és testfestésen vehettek részt, fűzhettek gyöngyöt, festhettek textilt illetve a kisebbek rajzolhattak.
A felnőttek közül pedig többen a kis mellékutcában főzöcskéztek bográcsban. Az egyik helyen tízóraira készült csirkeszárny és flekken, ebédre pedig paprikás krumpli, míg mellette Kántás székely káposzta főtt Szabó módra a’la Magyar. A harmadik helyen pedig csak magyar alkotórészekből nyuszipörkölt. A készítők kihangsúlyozták, hogy a sárgarépától a nyusziig minden belevaló itthon termett, tenyésztett.