Menu

Világszínvonalú stúdió a város szélén

2012.09.28.

Az Egyesült Államok legnagyobb filmstúdiót üzemeltető cége Raleigh Studios Budapest néven két éve van jelen Magyarországon, egészen pontosan a kerületünkben.
Fekete Zoltán, az Origo Film Group igazgatósági tagja, a Raleigh Studios Budapest egyik befektetője és tanácsadója megkeresésünkre elmondta, hogy a rákospalotai létesítmény a Raleigh Studios egyetlen Európában működő stúdiója.

A beruházás fő oka az volt, hogy egyre nagyobb számban készülnek amerikai filmek Magyarországon, mivel vonzó a támogatási rendszer, világszínvonalú stúdiók működnek hazánkban. Budapest kiváló helyszín arra, hogy bármely világvárossá,például Münchenné, Párizzsá vagy akár a középkori Itáliává alakítsák át.
A budapesti stúdióban foglalkoznak például világítástechnika vagy speciális járművek bérbeadásával, sőt az utómunka részlegük is világszínvonalú.
A stúdióvezetés tervei között szerepel több reklámfilm és újabb amerikai filmek készítése is.
Fekete Zoltán kiemelte: nem csupán amerikai szuperprodukciók forgatása zajlik náluk. Az elmúlt két évben olyan filmek készültek itt, mint a Die Hard 5 – Drágább, mint az életed Bruce Willis-szel, a 47 Ronin Keanu Reeves főszereplésével. Angelina Jolie pedig producerként járt hazánkban élettársával Brad Pitt-tel és gyermekeikkel, amikor A vér és méz földjén című filmet forgatta.
A magyarországi televíziók produkciói közül is számos készült itt, mint például a Maradj talpon! című vetélkedő, a Marslakók című filmsorozat és a TV2 Voice című új tehetségkutató műsora.
Már többször is felmerült az igény, hogy a közönség betekintést nyerjen a stúdiókban folyó munkálatokba. Noha az alkotók munkájuk közben szeretnek elzárkózni a külvilágtól, a tervek között szerepel, hogy előzetes bejelentkezés alapján a publikum olyan érdekességeket tekinthessen meg, mint Angelia Jolie lakóautója vagy Bruce Willis konditeremmé átalakított lakókocsija. Ezen érdekességek és a létesítményen belüli jól felszerelt nyolc stúdió bizonyára nagy érdeklődésre tarthat számot.