Menu

Vigyázz, ha fellobban a tűz!

2010.06.29.

Június 22-én Panel lakások tűzvédelme és biztosítása címmel tartott lakossági fórumot az Együtt Újpalotáért Egyesület. A tájékoztatóról Valló Péter elnök számolt be.

-Az esős időjárás és labdarúgó világbajnokság kedvezőtlen hatása ellenére a lakossági fórumokon megszokott (mérsékelt) érdeklődéshez képest elfogadható számú jelenlévő részére Czeba János tűzoltó alezredes vetített képes előadásában mutatta be a panel tűzesetek jellegzetes okait.
Elmondta, hogy a tűzesetek túlnyomó többségét emberi gondatlanság (pl.: a gázon felejtett fővő étel, az égve felejtett vagy az ablakon kidobott égő anyagok, a petárdázás, a rosszul szerelt karácsonyfa világítás, a lakásban felhalmozott és szabálytalanul tárolt tűzveszélyes anyagok stb.), illetve a több évtizedes, elavult és időközben túlterhelt elektromos hálózat okozza. A tűz terjedését nagyban elősegíti az építés során a közműcsatornákból „kifelejtett” emeletenkénti tűzhatároló panel, az elhanyagolt elszívó rendszerek és a közlekedő folyosókat eltorlaszoló bútorok és egyéb éghető anyagok. Az oltást nagyban nehezíti a tűz helyszínét megközelíthetetlenné tevő gépkocsi parkolás, különösen abban az esetben, ha ez egyben a tűzoltó csapok eltorlaszolásával is jár, valamint a bejáratokat, folyosókat és átjárókat (menekülési útvonalak) elzáró rácsok, továbbá a házakban kiépített oltórendszerek elhanyagoltsága, hiánya.
A fórumot megtisztelte jelenlétével Hajdu László polgármester, aki
hozzászólásában egy újpalotai tűzeset tapasztalata alapján elmondta, a panelházak tűzvédelméhez nagyon hiányzik az emberi összetartás, egymás
ismerete és segíteni akarása is. Tapasztalata szerint egyre nagyobb mértékű
azon házak illetve lakások száma, amelyek nem rendelkeznek biztosítással,
pedig ez eredendően kötelező volt a tűz vagy más károk okozta veszteségek
enyhítése céljából. A biztosítások elmaradása miatti kárenyhítést az Önkormányzat nem tudja magára vállalni. Az egyesületnek címezve elmondta,
hogy régóta figyelemmel kíséri az egyesület tevékenységét és azt lakosság
centrikusnak és nagyon hasznosnak tartja.
Az előadást követő kötetlen beszélgetés során kérdésként merült fel a felelősség kérdése az elhanyagolt, ki nem helyezett vagy be nem szerzett tűzvédelmi eszközök esetében. A tűzvédelmi eszközök hiánya, elhanyagoltsága minden esetben a házvezetőség felelőssége, a ház vagyon védelme a tulajdonosok költsége és kötelessége is.
Felmerült a lakosság tűzvédelmi ismereteinek hiány is. Ennek kapcsán
javaslat hangzott el, hogy a Tűzoltóság dolgozzon ki egy ismeretterjesztő
anyagot, amelynek újpalotai terjesztését más kiadványokhoz (pl.: az
Önkormányzat által kidolgozott Szociális Kalauz) hasonlóan az egyesület
felvállalja. Czeba János alezredes a javaslatot jónak találta és ígéretet
tett annak a parancsnokság elé való terjesztésére. Javaslatként merült fel,
hogy a panel-program pályázatainak feltétele legyen a ház illetve a lakások
biztosításának megléte.
A közel háromórás fórum befejezéseként megköszöntem az értékes és nagyon hasznos előadást, a megjelentek aktivitását valamint az Önkormányzat, a Banco Popolare Hungary és a magánszemélyek támogatását, amely nélkül a fórum nem jöhetett volna létre- mondta Valló Péter.